FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Jettekult! Bli med til naturlig badeland

Av Jostein Matre 04.08.12 22:00 | Oppdatert: 06.08.12 09:30

Del saken på:

EIKHOM (VG) Det er rett nok i Norge, men når man besøker jettegrytene i Nissedal er det fort gjort å ta i bruk svenske kraftuttrykk.

- Dette er kjempegøy! Man kan hoppe i vannet og skli på berget.
Vi har vært her i hele dag, roper Birk Ødegaard (11), for å overdøve lyden av det rennende vannet, før han slenger seg ned i en av de naturlige vannskliene.

Hvem trenger vel menneskelagd badeland når naturen selv har gjort jobben?

Annonsørinnhold

Før i tiden gikk elven Fyresånå med store vannmengder der jettegrytene nå er, og ingen visste strengt tatt om dem.

Gjennom tusener av år dro eleven med seg stein, grus og sand, som blankpusset grunnfjellet.

PS!Selskapet Agder Energi advarer på det sterkeste mot bading i jettegrytene i Nissedal i august. Vannføringen vil bli farlig stor på grunn av vedlikeholdsarbeid i Hønetjønn-dammen, skriver Varden .

Så bygde man kraftverk, og elven ble så godt som tørrlagt. Da dukket grytene opp. De avrundede, dype bassengene. De største på flere meter i diameter og opptil 20 meter dype. Mellom dem var det naturlige vannsklier, og med noe vannføring tilbake er dette en strålende plass for lek og moro.

Med fjell på alle sider nærmest fanges solen, slik at det på gode sommerdager blir varmt og godt i vannet. Da blir grytene nærmest som varme kilder.

Vil tilbake

Det var rett nok ikke tilfelle når VG var på besøk på sensommeren.

- Nei, det er litt kaldt i vannet, sier Hans Daniel Eckholdt (12), mens hele kroppen rister og leppene blir blåere og blåere for hvert ord han sier.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Det stopper likevel hverken han, eller de andre som har tatt turen denne solfylte, men altså ikke virkelig varme, lørdagen.

At vannskliene iblant kan se litt skumle ut og at svabergene - særlig de delene som er under vann - er såpeglatte, ser heller ikke ut til å stoppe noen.

- Jeg skled over den ene kanten i sted, men det gjorde ikke vondt i det hele tatt. Vi har ikke slått oss, forsikrer Daniel Svarstad (10).

De tre guttene fra Arendal og Åmli har tatt turen til Telemark sammen med blant andre Daniels søster, Ann-Heidi. Hun håper det ikke blir siste gangen.

- Jeg har veldig lyst å dra tilbake hit en gang, sier hun, og legger småhutrende til:

- Men da bør det kanskje være litt mer sommer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Barnevennlig

Området jettegrytene ligger på er ikke stort mer enn 300 meter langt. På den ene siden er det stort sett forholdsvis høye stup. På den andre fine svaberg man kan legge seg ned og nyte livet på de finskurte svabergene.

Med en liten piknikkurv kan dagen også bli perfekt for de eldste, som kanskje ikke lar seg begeistre av vannsklier på samme måte som barna. Enten de er laget av naturen, eller mennesker.

Artikkelen fortsetter under bildet.

- Dette er et veldig fint sted, forteller polske Leslaw Zieba. Han jobber i Norge, og har fått kona og barna på besøk i en uke fra hjemlandet. Særlig synes han det er ypperlig for ungene. Datteren Olu på 12 er enig.

- Det er veldig morsomt her, sier hun, mens broren Jakub (12) skvetter vann på faren, som deretter starter en jakt som er nødt til å ende galt.

Halvveis løpende etter sønnen på det glatte svaberget går Leslaw på rumpa i vannet. Selvsagt til stor begeistring for resten av familien.

Artikkelen fortsetter under bildet.

«Kjempe»

I gamledager var det delte meninger om hvor vidt jettegryter var laget av naturen selv, eller av mennesker. Flere steder trodde man at munker, som det ble påstått at hadde i overkant mye tid til overs, hadde laget dem. Noen trodde også at det var troll som hadde laget dem. Det er også bakgrunnen for navnet. Jette betyr nemlig kjempe.

Men Nissedal er ikke det eneste stedet i Norge man kan finne jettegryter. Helvete - ja det heter det - i Oppland har den største samlingen av store jettegryter i landet, ifølge Wikipedia. De største der er opptil 50 meter dype og mellom 20 og 30 meter brede.

Også flere andre steder i Norge kan man finne dem, men ikke alle er like godt egnet for bading, og ikke alle kan by på like fine naturlige vannsklier som grytene i Nissedal. Det kan derfor være verdt å sjekke lokalt før man pakker badebuksen og legger ut på tur.

Klikk deg frem til din drømmedestinasjon