MGP: Fred Buljo joiker med gruppen KEiiNO, her under MGP-finalen. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Dette må Fred Buljo alltid ha med seg på reise

Etter suksessen i Eurovisjons-finalen gleder gruppen Keiino seg til å spille konserter i hele Norge og Europa. Her avslører Fred Buljo hva han alltid må ha med seg på reise, og hva han synes om medpassasjer som har med seg «halve hybelen i sikkerhetskontrollen.»

Fred René Buljo (31). Fra: Kautokeino, har bodd i Oslo siden 2011. Familie: Singel.

Bakgrunn: Pedagog, låtskriver og produsent, joiker, og rapper. Medlem av den samiske rapgruppen Duolva Duotter, som kom til finalen i Norske Talenter på TV2 i 2008. Dannet gruppen KEiiNO sammen med Alexandra Rotan og Tom Hugo i 2019 for å delta i Melodi Grand Prix. Har også sittet som representant og vært parlamentarisk leder på Sametinget for partiet Árja.

KEiiNO vant folket – fikk flest publikumsstemmer

I TEL AVIV: Tom Hugo Hermansen, Alexandra Rotan og Fred René Buljo i gruppen KEiiNO. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Hvordan er KEiiNO-gjengen som reisefølge?

– Det er ganske spredt alder på oss så jeg får veldig følelsen at vi er en søskenflokk på tur. Alexandra (22) er den yngste, vi liker å kalle henne for gammel sjel i ung kropp, men hun er den som har stålkontroll på tid og sted. Tom (40) er tålmodig, raus, og balansert. Mens jeg ... vetta søren! Vi utfyller hverandre på en veldig god måte og er veldig strukturert når vi jobber, mens når vi har fri, da har vi fri. En super gjeng å reise med, med andre ord!

– Hva har du på deg på reisedagen?

– Når jeg har utreise prøver jeg bestandig å reise litt mer "classy". På tilbakeveien, når jeg lengter hjem, kan jeg godt reise i joggebukse.

– Hva har du alltid med i håndbagasjen på fly?

– Hodetelefoner, lader, og gjerne et nyt blad om musikkproduksjon av noe slag. Som oftest prøver jeg å unngå håndbagasje, og reise så lett som mulig.

– Hva må du ha med i kofferten?

– T-skjorter. Er veldig kresen på passformen, så det ender bestandig med at jeg har mange av samme type. Treningsklær er også et must.

STORBYLIV: Fred Buljo i Tokyo høsten 2018. Foto: Privat

– Hva er det beste med å ha ferie?

– Komme unna hverdagen, leve i øyeblikket og at det største problemet er hva du skal spise til lunsj.

– Hvor våkner du helst på ferie?

– Er veldig glad i å våkne i en storby, men også ved kysten i sørlige strøk.

– Hvilken solfaktor velger du?

– 50++ Har aldri skjønt hypen rundt å være «tan.»

– Hva er ditt første ferieminne?

– Campingferie med familien i Piteå. Det er en klassiker for oss som er fra Kautokeino, det er vårt «Syden».

– Ditt beste ferieminne?

– Det må være da hele familien reise på bilferie til Spania for å besøke bestefaren vår. Jeg var så stolt på den turen, for da fikk jeg en Nintendo 64, som vi installerte i vanen. Var en tøff gutt i Gártnetluohkka i Kautokeino da vi kom hjem igjen.

– Hva er det rareste du har opplevd på reise?

– Hmm, kanskje da jeg spiste edderkopp i Indonesia.

THAILAND: Fred Buljo på Koh Tao. Foto: Alice Marie Jektevik

– Hva irriterer deg mest på reise?

– Holde styr på kvitteringer, spesielt når man er på spillejobber. Hadde blitt en elendig revisor. Men sikkerhetskontroller på flyplassen troner også høyt, da spesielt de som har pakket ned halve hybelen i håndbagasjen.

– Hvor tar du frokosten og hva spiser du helst?

– Frokosten tar jeg ute i solen, spiser helst havregryn, kylling, eller noe annet magert protein, salat, og litt frukt. Og kaffe! Mye!

– Hva er det første du må gjøre for å få feriefølelsen?

– Slå av telefonen idet jeg er kommet fram. Og høre på musikk. Ritualet er å høre om Africa av Toto passer til omgivelsene. Men den sangen gjør jo til og med en mørk kjeller til et feriested. Jeg må også ha en interessant bok, selv om jeg sjelden kommer meg gjennom før ferien er slutt.

NY SKINNKOFTE: Fred Buljo, en urban same. Foto: Frode Hansen / VG

– Er du en planlegger, eller tar du ting på sparket?

– I større byer er jeg avhengig av å planlegge for å få mest mulig ut av byen, men jeg liker gjerne også å bare gå ut døren og se hvor veien fører meg.

– Er det noen kulturopplevelser du vil ha med deg?

– Ja, er jo turist og vil besøke stedene det landet er kjent for. Eller produsere SoMe-materiale, som jeg kaller det.

– Hvor senker du skuldrene best?

– Nå har jeg ikke bodd hjemme i Kautokeino siden 2007, så når jeg reiser på «ferie» dit, er det der jeg senker skuldrene mest. Aller helst på skitur over vidda i påsken. Nydelig!

FINNMARKSVIDDA: Her senker Fred Buljo skuldrene best. Foto: Privat

– Ditt hemmelige reisetips?

– Jeg mener alle bør reise til Kautokeino og oppleve den tradisjonsrike påskefestivalen. En ypperlig sjanse til å få et intensivt innføringskurs i samisk kultur og oppleve det beste av samisk musikk.

– Hvor vil du helst spise middag, og hva bestiller du?

– Jeg bestiller selvfølgelig lokal mat på alle plasser jeg reiser. De første dagene, i hvert fall. Etter hvert begynner savnet etter norsk og samisk mat å melde seg. Jeg mener samisk mattradisjon er det beste i verden, selv om vi bare bruker salt og pepper, og ikke eksotisk krydder

– Hva gjør du etter middag?

– Er kommet dit i livet etter 30 år hvor 5 minutter på øyet gjør godt. Okei da; 20 minutter!

– Hvilke tre destinasjoner står på toppen av reiseønskelisten din?

– USA på tvers, alle har vel sett amerikanske filmer. Kina, synes naturlandskapet er fantastisk fint. Skogstur i Canada, også det grunnet den fantastiske naturen.

– Hvordan er følelsen når din ultimate feriedag er over?

– Da er jeg sliten på en god måte, man skal kjenne det litt i beina og det føles ekstra godt å legge seg i sengen, i rene sengeklær.

– Vil dere få tid til å oppleve Tel Aviv?

– Vi får et veldig heftig program, men jeg tror det er på planen at vi skal få tid til å se i hvert fall litt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder