FLYPLASSTOG: Flytoget på vei ut og Vys tog på vei inn til stasjonen de begge stanser ved på Oslo Lufthavn. Foto: Mona Langset / VG

Taxi, tog eller buss: Slik reiser du billigst fra Gardermoen

Når det er flere i reisefølget kan det være billigere å reise med taxi enn med Flytoget eller buss til Oslo sentrum.

Det billigste fremkomstmiddelet er likevel toget til Vy. Lokaltogene til Drammen, Skien og Kongsberg stopper ved siden av Flytoget på flyplassen og bruker bare ett eller fire minutter lengre tid inn til Oslo S. Reisetiden med Vy er 23 minutter, mens Flytogene som går direkte bruker 19 minutter, og de som stopper på Lillestrøm stasjon bruker 22 minutter.

Vys tog koster omtrent halvparten så mye som Flytoget. I tillegg får du en ekstrabonus ved at Vys billett også gjelder som overgang på T-bane, buss og trikk innenfor sone 1 i Oslo. Se priser i tabeller nederst på siden.

OSLO LUFTHAVN: På togstasjonen stanser Vy på den ene siden av perrongen og Flytoget på den andre. Foto: Mona Langset / VG

Hvilket fremkomstmiddel som blir billigst mellom Norges hovedflyplass og Oslo sentrum, er avhengig av hvor mange som reiser sammen og alderen på de reisende.

Hvis fire voksne reiser sammen på dagtid, blir både Flytoget og de ulike bussene til Oslo sentrum dyrere enn taxi. Det rimeligste alternativet for fire voksne, er toget til VY.

Reiser du sammen med en stor barneflokk i alderen seks til 15 år på en hverdag, blir Vy dyrere enn Flytoget. Det er fordi en voksen kan ta med seg så mange barn under 16 år som de vil gratis.

Men reiser du sammen med bare ett barn, eller to hvor den ene er under seks år, blir Vy billigst. Vy er også billigst hvis to voksne reiser sammen.

Vy vil fra og med 15. desember 2019 styrke togtilbudet mellom Oslo S og Gardermoen, og til Torp flyplass. Da blir det flere avganger og doblet setekapasitet på en del av togene.

TAXI: Hvis fire reiser sammen kan dette være billigere enn tog og buss. Foto: Mona Langset / VG

Buss

Skal du til Oslos østlige eller vestlige bydeler kan det være behagelig å ta en av flybussene som kjører til Oslo øst eller vest. Prisene her ligger mellom Vys tog og Flytoget.

Hvis tid teller mer enn pris bør du sjekke informasjonsskjermene til Avinor. I ankomst utland-hallen, til høyre for dørene ut til taxiene, finner du informasjonshjørnet med skjermer hvor du kan sjekke hvor lenge det er til neste buss eller tog går, og hvor lang tid det tar før du vil være ved bestemmelsesstedet.

Taxi

Utenfor ankomst utland på Gardermoen kan du finne taxier fra 15 ulike selskaper i køen på holdeplassen. Prisene på turen inn til Oslo varierer med over 1000 kroner, derfor bør du ikke ukritisk sette deg inn i den som står først i køen.

Både ute der taxiene står, og inne i ankomsthallen, ved siden av Avinors informasjonsskjermer, finner du taxibestillingsautomater. Her kan du lett finne og bestille den billigste taxien. Du kan også velge om du vil kjøre elbil, ha en bil med flere seter, eller ditt eget favoritt-drosjeselskap.

BESTILLINGSAUTOMAT: Velg først språk, og tast så inn hvor du skal. Foto: Jørgen Braastad / VG

Bruken er enkel: Trykk på flagget med ønsket språk og tast inn adressen du skal til, da får du en liste over tilgjengelige selskaper og deres priser. Det kan være mange flere enn de bilene du ser på holdeplassen rett utenfor siden mange også befinner seg i taxidepotet 500 meter unna. Velg selskap på skjermen og bekreft. Da skrives det ut en bestillingslapp, og et par minutter senere kjører taxien til hentestedet, eller «Pick up point» som det står på skiltet foran selve taxikøen.

Vil du vite hva det koster på forhånd kan du også sjekke prisene på Taxiguide.no. Nettversjonen av Taxi Guide viser alle de 15 selskapene som har løyve til å kjøre mellom Gardermoen og Oslo. Når du bruker automaten på flyplassen får du bare tilbud om de selskapene som faktisk er tilgjengelige der og da.

Prisene endres gjennom døgnet, og tidspunktet for når de endres varierer noe fra selskap til selskap. Men for de fleste gjelder dagtakst mellom klokken 06,00 og 17 på hverdager. Kveldstakst gjelder fra klokken 17 til 06,00 på hverdager og hele døgnet i helgene, men fredag og lørdag kveld er det et ekstra helgenatt-tillegg fra 22 til 06,00. I høytider er det egne takster.

Prisene i tabellene er hentet fra nettsidene til Vy tog, Flytoget, Vy Nettbuss, Flybussen, OSL-ekspressen og Taxi Guide.

RABATTER: VY TOG: Barn under seks år gratis. Barn 6–17 år, vernepliktige og honnør halv pris. Barn gratis i helgene. Overgang til kollektivtrafikk i Oslo. FLYTOGET: Barn under 16 år gratis. Ungdom, student, vernepliktig og honnør halv pris. VY NETTBUSS: Barn under 6 år gratis. Barn 6–17 år, student og honnør halv pris. FLYBUSSEN: Barn under 18 år gratis. Student, vernepliktig og honnør 99 kr. OSL-EKSPRESSEN: Barn under 16 gratis. Student og honnør 149 kr. (Priser for OSL-ekspressen gjelder ved forhåndskjøp på nett.)

FASTPRIS/TAKSAMETER: Der det er oppgitt cirkapriser bruker taxien taksameter. De øvrige prisene er faste.

FASTPRIS/TAKSAMETER: Der det er oppgitt cirkapriser bruker taxien taksameter. De øvrige prisene er faste.

Få reiseinspirasjon ved å følge @vgreise på Instagram. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise er det mulig vi reposter det.

RETTELSE: I en tidligere versjon av denne saken var 0-Taxi oppført med for høye priser i tabellene på grunn av en feilprgrammering hos Taxi Guide.  I den første versjonen manglet også 3-tallet i navnet til Taxi 3 Romerike. Rettelsen ble lagt inn 28.10.19 klokken 15.50.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder