FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Mindre alene på gruppetur

Av Malene Emilie Rustad04.07.18 16:03 | Oppdatert: 12.09.18 19:00

Del saken på:

Vurderer du å legge ut på tur alene? Flere unge gjør det samme. Her er forlag til gruppeturer som kan gjøre reisen litt lettere.

Å legge ut på tur alene trenger ikke å bli ensomt. Ønsker du å kombinere reisen din med en gruppetur, er det mange opplevelser som venter der ute.

Linn Krogh Hansen med bloggen Linns Reiser ble årets reiseblogger under Reiselivsmessen tidligere i år. Hun tyr til gruppereiser når hun har begrenset med tid. Selv anbefaler hun å dra på gruppetur til India eller seiltur til Hellas, hvor hun selv fikk mye ut av opplevelsene sammen med andre.

– Jeg reiste for noen år siden med Albatross til Rajasthan i India, og rakk mer på ti dager enn jeg ville gjort på to måneder hvis jeg skulle reist helt alene. Flesteparten av folkene i reisefølget reiste enten helt alene, eller sammen med en av sine nærmeste.

Hansen sier at de etterhvert ble en sammensveiset gjeng på tvers av alder, kjønn og bakgrunn.

– Når en velger en slik destinasjon, har en som regel en felles grunnleggende interesse av stedet eller landet, noe som gjør at en har noe å snakke om under middagen og i bussen. Det å komme til ferdig dekket «utfluktsbord» hver dag, gjorde at jeg fikk fullt fokus på opplevelsene.

Økning i solo-reiser

En Reiseundersøkelse fra Finn viser at flere i aldersgruppen 18 til 39 velger å reise alene.

– Vi har sett en liten, men tydelig økning i nordmenn som velger å feriere alene de siste årene. Flere unge sier de skal reise alene i sommer, sier Terje Berge, kommersiell direktør i Finn Reise.

Reiseundersøkelsen er gjort av Norstat på vegne av FINN reise i april 2018. Over 1000 deltakere ble intervjuet over nett om reisevaner i sommer. Åtte prosent av respondentene på undersøkelsen skal reise alene.

Oslo er byen der flest ønsker å reise alene, på andreplass kommer Nord-Norge.

– Det er ikke så overraskende at det er blant Osloborgere dette er mest utbredt. Oslo er ofte tidligst ute når det gjelder reisetrender, og det å reise alene har blitt langt mer normalt og populært enn det var før, sier Berge.

Flere muligheter

Stadig flere turoperatører setter i dag opp reiser til steder man før så på som utilgjengelige. Dette gir helt nye muligheter for de som ønsker å oppleve noe utenom det vanlige, men ikke har noen å reise sammen med.

– Jeg kommer garantert til å benytte meg av denne typen reiser når jeg skal besøke «eksotiske» steder med vanskelig internlogistikk også i fremtiden, sier Linn Krogh Hansen.

Frilansjournalist og reiseblogger Mette Solberg Fjeldheim, har hatt flere fine opplevelser som solo-reiser, og har ikke sett på gruppeturer som relevant.

– For meg har nettopp det å reise alene i seg selv vært en del av målet. Imidlertid tror jeg mange har glede av å reise med andre likesinnede, og derfor tenker jeg nettopp selskaper som for eksempel Jomfrureiser og Carpe Diem fyller en misjon utover å organisere reiser.

For de som ønsker å legge opp sin egen reise alene-tur, kan Fjeldheim tipse om å planlegge litt ut fra de områder man ønsker å oppleve, kombinert med aktiviteter man liker å gjøre.

– Det kan være fint å ha lagt noen planer å glede seg til i forkant. Der man reiser kan man også slenge seg med på lokale gruppeturer om man vil, eller legge ut på egenhånd, så sant det er anbefalt.

Selv reiser Fjeldheim gjerne alene for å kombinere dagsturer til fots med lokal kultur.

– Jeg har hatt flere fine reise-alene opplevelser på dette vis både i Norge og i utlandet. En fin måte å bli kjent med lokalbefolkningen på. Man møter stort sett velvilje om man trenger hjelp eller tips lokalt.

Seilferie i Norden og Hellas

Linn Krogh Hansen anbefaler å dra på en seiltur, som tilbys som gruppeturer i Norge eller varmere strøk.

– Det er ikke mange seilselskaper som satser på enkeltpersoner. Som regel må du leie hele båten hvis du ønsker å dra på seilferie. Reiser du alene, er sporty, glad i sjøen, norsk natur og kultur, er seilturene til SeilNorge derfor midt i blinken, mener Hansen.

– Selskapet kombinerer seiling med fjellturer, festivaler, hav- og fjellsport og besøk på historiske steder i Nord-Norge. I år kan man også blir med til Grønland eller Island, og er du riktig barsk, kan du melde seg på krysning over Barnetshavet med seilbåt.

Hansen sier at ingen seilerfaring kreves, da alle båtene har erfarent mannskap i tillegg til betalende gjester.

Ønsker du å seile i varmere strøk, finnes det et lite utvalg operatører som tilbyr enkeltplasser i lugarer, selv om markedet foreløpig er begrenset.

– Et meget populært arrangement for nordmenn er Blue Cup, som er en internasjonal kombinert regatta- og ferieuke som arrangeres i Hellas hver høst. Her kan du reise som uerfaren seiler og blir med båt med norsk skipper på dagsetapper i den greske skjærgården, sier Hansen.

Fikk du med deg? Nordmenn reiser bort til tross for finværet.