FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Originaler blåser nytt liv i Verftet

Av Mona Langset18.07.18 15:32 | Oppdatert: 19.07.18 21:43

Del saken på:

Etter at Bølgen og Moi avviklet restauranten på det gamle verftet i Ny-Hellesund utenfor Kristiansand, tok to originaler i gammeldagse klær over lokalene.

Borte er fem- og syvretters middagsmenyer med matchende vinmeny. Borte er signaturretter som østers med gin-agurktopping, og kelnere i hvite skjorter. Fra og med juni i år har servitører med snekkerbukser, sixpence og blåstripete skjorter servert dansk husmannskost.

Sist uke kom det ferierende kronprinsparet innom på uanmeldt besøk. Haakon og Mette-Marit ble, som alle andre gjester på Cafe Verftet i Ny-Hellesund, ønsket velkommen av vertene som går kledd i antrekk fra en svunden tid.

Det er ekteparet Bent Sandvand og Jimmi Neiiendam som har tatt over restaurantdriften på det gamle verftet nå.

Bent klamper rundt i tresko og tykke ullsokker mens solen steker fra klar himmel og gjester kjøler seg i sjøen. Ullsokkene må til for at antrekket skal være komplett.

– Helt siden 11- 12 årsalderen har jeg vært opptatt av gamle ting. Tror jeg må ha levd før, og at hodet satte seg fast på 1800-tallet et sted, ler Bent.

Kundene på Cafe Verftet elsker stilen til paret som tok over etter at Bølgen og Moi la ned driften.

Bent Sandvand stryker hånden over spisebordet som er laget av grove gulvplankene fra det gamle verftet. Her føler han seg hjemme.

Han forklarer at de kjører «Egon-stil» over hele linja. Gjestene bestiller i luken, og får maten servert ved bordene, uansett om de sitter ute eller inne. Signaturretten nå er noe Jimmi hadde med seg fra sitt hjemland: Dansk kjøttdeiggryte «millionbøf» med potetmos og salat. Danske «smørrebrød» står også på menyen.

– Jeg håper virkelig at mange vil komme hit og bruke restauranten. Vertskapet er så imøtekommende og positive, sier Rolf Tag fra Søgne.

Han har hytte i Mandal, og har tatt en kveldstur til Ny-Hellesund for å spise middag med familien og få en nydelig hjemtur i solnedgangen som ekstra dessert.

En middag på Verftet kan være full av overraskelser. Mens gjestene spiser kan Bent plutselig komme løpende og tørke noen rundt munnen, og si at vedkommende må slutte å søle, eller gi andre vennlig beskjed om å sitte pent ved bordet. Og når rutebåten fra Høllen på fastlandet legger til, tar han frem roperten og ønsker velkommen.

– Jimmi har jobbet på fin restaurant i Danmark, og fikk nesten sjokk da han oppdaget min stil her. Men gjestene liker litt humor, sier Bent.

Verftet

Rutebåten, som også heter “Høllen,” ble laget her på verftet. Når VG er på besøk helt i slutten av juni tar den en av sine aller siste turer. Den tapte anbudsrunden, så fra 1. juli tok AKT (Agder Kollektivtransport) over ruten mellom Ny-Hellesund og fastlandet. Den kjører både dag og kveld.

Verftet i Ny-Hellesund var en viktig lokal arbeidsplass i 99 år. Det åpnet i 1909 og la ned driften i 2008, etter å ha bygget til sammen rundt 50 fiskebåter og transportbåter av stål. På det meste var det 25 ansatte her.

Etter at verftsdriften ble nedlagt i 2008, ble det investert 70 millioner kroner i de gamle bygningene for å gjøre dem om til gjestgiveri og restaurant. Det var da Bølgen og Moi kom inn på restaurantsiden, og etterkommerne til den gamle verksmesteren tok ansvaret for gjestgiveriet.

I dag driver Hanne Bentsen (50) Verftet gjestgiveri i tre av de gamle verftsbygningen. Der er det nå 19 moderne ferieleiligheter, pluss møterom for 12 eller 40 personer. Seminarer er en viktig del av driften utenom sommersesongen

– Det var bestefaren min som i 1908 startet Berntsen & sønner slip og mekaniske verksted i den minste av bygningen her. Etter hvert som bedriften vokste, kom det flere og større bygninger til, forteller hun.

Ny-Hellesund

Uthavnen Ny-Hellesund mellom Mandal og Kristiansand består av de tre øyene Monsøya, Helgøya og Kapelløya. Helgøya og Kapelløya er skilt av det smale Olavsundet, og innenfor dette sundet er det en naturlig beskyttet havn.

I seilskutetiden var dette en viktig uthavn der de store skipene ofte la til. Det var et livlig samfunn med mye folk og en havn som konkurrerte med Kristiansand om å få de store skipene.

Da Hannes far vokste opp på 50-tallet var antall fastboende redusert til 117, og i dag er det bare 12.

Hanne selv har aldri bodd fast her ute, men som barn var hun ofte på verftet og lette etter skatter.

En annen som har gått på skattejakt i de gamle verftsbygningene, er kunstneren Per Fronth, opprinnelig fra Kristiansand.

Først fant han en rusten oljetank full av dieselolje. Den forvandlet han til en rund toetasjes feriebolig. Den runde boligen leies ut gjennom Verftet vertshus når kunstneren ikke bruker den selv.

Så fant han ståldeler som han sveiset sammen til noe som kan minne om skroget på en båt. Kunstverket står i dag mellom vertshuset og kafeen.

Utradisjonell stil

I dag eier Bentsen-familien og investor Rune Thorsø 50 prosent hver av Verftet i Ny-Hellesund. Ekteparet Bent og Jimmi er engasjert for å drive restauranten.

De ble spurt om dette nettopp fordi de var kjent for sin utradisjonelle stil.

De har drevet Paulsens hotell i Lyngdal, et gammelt trehotell der både interiør og ansattes klær står i stil til bygningen. De driver også Simonhuset på Feda i Kvinesdal, et gammelt hus hvor gjestene må leve seg inn i en tilværelse 100 år tilbake i tid.

Bent har også tidligere drevet gårdsturisme a la «Farmen.» Den gang sammen med sin daværende kone, som han var gift med før han traff Jimmi i 2007. Nå er de to gift, og liker å drive utradisjonelle steder for turister sammen.

– Jeg har aldri hatt sans for snobberi, men likt å formidle historie. Her har vi muligheten til å drive usnobbete og fortelle historien til Verftet. Vi sa ja til å drive denne sesongen i første omgang, forteller Bent Sandvann.

Når sommeren er over skal Bent Sandvand og Jimmi Neiiendam vurdere om vi vil si ja til å drive restauranten på Verftet videre.