FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Musikalske sommeropplevelser i Bergen

Av Mette Solberg Fjeldheim26.04.18 09:51 | Oppdatert: 01.05.18 16:38

Del saken på:

Bergen er kanskje mest kjent for UNESCO-oppførte Bryggen, historiske Fløibanen og turistmagneten Fisketorget. Men byen mellom de syv fjell kan tilby langt mer enn som så.

Vi har tidligere skrevet om shopping og matopplevelser i Bergen. Men Bergen er også en by som kan tilby et rikt kulturprogram for alle som vil ta turen dit i løpet av våren og sommeren.

Komponisten Edvard Griegs hjemby har på plakaten en stor bredde av festivaler og konserter, særlig nå på vår- og sommerstid når byen er som aller vakrest. Da fylles Bergen med artister, orkestre og band som fremfører i uterom, konsertarenaer, kirker og hoteller.

Festspillene, Nattjazz og Bergenfest er bare noe av det som foregår i vest nå i sommerhalvåret. Men kongen over alle komponister, er så klart bysbarn Edvard Grieg.

Troldhaugen – Edvard Griegs sommerhjem

Den gule trevillaen, som en gang var sommerhjemmet til Edvard Grieg og hans kone Nina, står fortsatt høyreist og stolt på en høyde like utenfor Bergen sentrum. Omgitt av vakre blomster og fortsatt innredet og dekorert med Nina og Edvards møbler, gardiner, klaver og malerier, er det som om trevillaen vokter over den lille komponisthytten lenger nede mot Nordåsvannet.

Der kunne Edvard Grieg sitte i fred og la seg inspirere av utsikten, uten stadige avbrudd fra de hyppige besøkene i hjemmet – for Nina elsket å sosialisere. Paret var begge glad i god mat og drikke og hadde en av Norges første vinkjellere, siden de reiste mye rundt i Europa. Det kan guiden avsløre, om du tar turen ut for en omvisning.

Grieg-konserter i Bergen

Da kan du også nyte den lyriske musikken Grieg i sin tid komponerte, til den samme utsikten han hadde mens han levde. I minimalistiske omgivelser, dekorert med et klaver foran store vindusflater, kan alle som ønsker det oppleve Griegs toner i Troldsalen – konsertsalen som er bygget nettopp der hvor han selv tilbrakte hver sommer de siste 22 årene av sitt liv.

I sommer arrangeres også den internasjonale festivalen Grieg in Bergen Festival, der det holdes førti konserter i Korskirken sommeren gjennom. Det nye hotellet Opus XXVI tar sikte på å ta vare på Edvard Griegs arv. Hver dag sommeren gjennom vil de blant annet avholde lunsjkonserter i sin restaurant.

Fra jazz og opera til pop og rock

Musikk- og festivalprogrammet i Bergen går slag i slag fra tidlig vår. 10. mai åpner Europeisk Orkesterfestival for 11. gang, der hele tusen musikere kommer til Bergen for å spille. 23. mai sparkes Nordens største musikk- og teaterfestival, selveste Festspillene, i gang. I løpet av 14 dager vil det bli avholdt nærmere 400 forestillinger i Bergen by med alt fra opera, dans, billedkunst og teater, til debatter og konserter.

Nattjazz starter 25. mai og rommer det meste innen sjangeren, og i juni blir det atter en gang Bergenfest i fire dager til endes på Bergenhus Festning. Av konserter kan Bergen by på trekkplastre som Bruno Mars, bysbarnet Kygo, Kim Larsen og Marcus og Martinus.

Se programoversikt til festivalene her:

  • www.bergenfest.no
  • www.fib.no
  • www.orchestrafestival.eu
  • www.nattjazz.no
  • www.bergenlive.no/konsertkalender

Andre sommeropplevelser i Bergen

Ta deg et bad

Om været tillater det kan det kanskje friste med et bad. På Nordnes sjøbad kan du bade i havet, men også i bassenget. Tilrettelagt med dusj og stupebrett.

Fjordcruise til Mostrømmen

Bli med på en tre timers tur gjennom den 27 km lange Osterfjorden til Modalen – landets nest minste kommune med kun 380 innbyggere. Avgang fra Zackariasbryggen klokken 10 og 14 daglig i sommerhalvåret.

Gå tur i fjellene

Med både Fløibanen og Ulriken innen rekkevidde er det enkelt å komme seg opp i et av de syv fjell. En populær tur er «Over Vidden», en fem timers tur over Vidden mellom Fløien og Ulriken, med flott utsikt over byen og omegn.

Her spiser du

Frokost: Colonialen på Litteraturhuset serverer frokost fra klokken 9 til 11.

Adresse: Østre Skostredet 5

Lunsj: Theatro serverer alt fra fiskesuppe til pizza.

Adresse: Øvre Ole Bulls plass 7

Middag: For et bedre, spennende gourmet-måltid legger du turen til Lysverket ved Lille Lungegårdsvann. Hos Nama sushi får du spennende japanske fusion-retter.

Adresse Lysverket: Rasmus Meyers allé 9

Adresse Nama: Lodin Lepps gate 2B

Her bor du

Opus XVI: Bergen har fått sitt første femstjerners hotell med fokus på arven etter Edvard Grieg. Hotellet ligger sentralt nært Fisketorget, i de tidligere lokalene til Banco Rotto.

Adresse: Vågsallmenningen 16

Hotel Norge: Det ikoniske hotellet Hotel Norge vil gjenåpne 29. juni etter en omfattende renovering. Hotellet ligger sentralt like ved Torgalmenningen.

Adresse: Ole Bulls Plass 4

Scandic Ørnen: Konferansehotell beliggende like ved Grieghallen og bystasjonen. Har skybar og restaurant med utsikt over Bergen.

Adresse: Lars Hilles gate 18

Hotel Oleana: Fargerikt hotell der nytt og gammelt møtes. Rommene er individuelt designet og hotellet ligger sentralt plassert like ved Torgalmenningen og Den Nationale Scene.

Adresse: Øvre Ole Bulls plass 5