Først yte, så nyte - et annerledes hotell midt i skogen

I SKOGEN I NISSEDAL (VG) Canvas Hotel er ikke som andre hoteller.

  • Jostein Matre

In the middle of nowhere, som de sier på engelsk, ligger det. Midt i skogen. To kilometer fra nærmeste bilvei og 460 meter over havet.

Er du gjest der blir du plukket opp på god avstand fra selve «hotellet». Bagasjen din blir kjørt av gårde med en firehjuling av Desmond fra Zimbabwe. Stedets altmuligmann som har jobbet med safari i en rekke afrikanske land.

- Jeg elsker roen på dette stedet. Jeg kan være her i dagevis uten kontakt med omverdenen, sier Desmond Ngoni Utete.

- Det eneste jeg savner er at det tusler en elefant eller en løve rett forbi. Men det hender jeg ser elg og hjort. De er fine de også, legger han til.

Mens Desmond tar seg av bagasjen setter du deg på sykkelsetet.

SE FLERE BILDER HER!

Kald og våt

I løpet av de neste to-tre timene tar guiden, som for vår del var mannen med tidenes bestetid på sykkelutgaven av Birkebeineren, deg med på skogsstier, gjennom gjørmehull, over hengebroer og ikke minst over de store områdene med svaberg i finslipt granitt. Litt skummelt for en amatør i starten, men de heldempede syklene, litt kursing underveis og tilpasset tempo og vanskelighetsgrad gjør det likevel til en unik naturopplevelse.

Etter to-tre timer på setet har du trolig rukket å bli sliten og støl. Kald og våt. Sulten og tørst. Da, i skumringen, dukker det plutselig opp en gruppe med noe som ligner på telt på et svaberg mellom to små tjern.

På Heimdalsheia, for de med uvanlig god lokalkjennskap. Omgitt av fakler, og hvis du er heldig, opplyst av månen og en stjerneklar himmel. Der du kommer trillende nedover heia fremstår stedet som en oase, og teltskepsisen du kanskje har delt med undertegnede er for lengst borte.
Men det er ikke telt. Det er yurter.

- Vi grublet lenge på hvilke type telt vi skulle bruke, og laget masse tegninger. Så kom vi plutselig over disse mongolske yurtene, som har eksistert i over 1000 år. Og det var akkurat det vi hadde tegnet. Noen var altså litt tidligere ute enn oss med den ideen, sier Øyvind Lie.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NYTER LIVET: Varmt vann i badekaret, en øl og noen oliven. Livet kan være verre etter at en har slitt seg ut på sykkelsetet. Dette var ganske deilig, syntes Otto Andreas Solberg (t.v.). Lars Bjørn Larsen var enig. Foto:


Stisykling

Han er en av tre investorer. Sammen med Jan Fasting, en av bakmennene bak TV-serien «71° nord», har han i fem år hatt en drøm om å starte et overnattingssted på et sted egnet for stisykling ute i naturen.

- Det er så sjelden det finnes sengeplasser der du kan drive en kul aktivitet. Vi har alltid likt stisykling, og bestemte oss for først å finne det beste stedet i Norge å drive med det. Når vi fant stedet måtte vi finne ut hvordan vi skulle få til overnatting der. Malen skulle være afrikansk luksussafari, men tilpasset til Norge, forklarer Lie, som i så måte har funnet en gullmann i altmuligmannen fra Zimbabwe.

For to år siden satte Lie og Fasting seg ned med grunneieren på Heimdalsheia. Der, på Svaberget hvor Canvas hotell ligger i dag, pratet de tre over noen øl og litt god mat. Da bestemte de seg for at her måtte det bli. Her skulle drømmen ligge. Og grunneieren var ikke vond å be. Han ble med som den tredje investoren. Med «lykkelig uvitenhet», god hjelp fra Innovasjon Norge og Nissedal kommune, og fire millioner kroner senere, kunne stedet åpnes høsten 2010.
Lie ønsker at gjestene på hotellet skal ankomme våte, slitne og sultne etter en strabasiøs, men morsom tur på sykkelen. For skal du være gjest her så må du sykle. Det er betingelsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STILLHET: Leiren ligger like ved et tjern i skogen. sya96380, eller sya9637f Foto: Gøran Bohlin


- Hevet standarden

Folk blir veldig overrasket når de kommer hit. Kontrasten fra slitet på sykkelsetet er stor. Fra de kommer hit handler det om velvære. Da skal de få slappe av i badstuen, eller legge seg i oppvarmede badekar, mens de får noe godt å drikke. De skal kunne ta seg en dukkert i vannet her. Når de har blitt rene, tørre og varme skal de få servert førsteklasses mat. Før de etter hvert legger seg i myke, gode senger.

- Jan og jeg har vært mye på tur. Når vi skulle lage vårt eget sted så skulle det være et sted vi ville reist til selv.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FROKOST: Jo Christian Steigedal og Hallvard Lunde steiker egg og bacon. Foto: Gøran Bohlin

Hallvard Lunde og tre av hans kamerater ville reise til et slikt sted. De har i ni år syklet Rallarvegen sammen. Nå ville de prøve noe nytt.

- Du kan trygt si at dette har hevet standarden på gutteturen.

- Vi diskuterte i bilen fra Oslo om det kunne være så flott her som det så ut til på bildene. Når vi er her nå så synes jeg faktisk det er enda bedre i virkeligheten, sier kompisen Tore Ryssdalsnes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder