FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Flest flyulykker i disse verdensdelene

Av Dag Fonbæk24.02.11 19:41

Del saken på:

(VG Nett) 786 mennesker døde i flyulykker i fjor - 15 prosent flere enn året før.

Afrika: To prosent av flyvningene, 23 prosent av ulykkene

De lite hyggelige tallene kom fram da IATA (den internasjonale luftfartsorganisasjonen) la fram 2010-statistikken sin denne uken.

Men selv om antall ulykker og dødstall steg i fjor, var det en markant nedgang i antallet ulykker med vestlig bygde passasjer-jetfly sammenlignet med året før.

Afrika verstingen

Verst ute er Afrika. Ifølge IATAs tall står det afrikanske kontinentet for bare 2 prosent av verdens kommersielle passasjerfly-trafikk, mens de har 23 prosent av dødsulykkene!

LES OGSÅ: 300 flyselskap du IKKE bør reise med

De lite tillitsvekkende tallene fra afrikansk luftfart i fjor underbygger tidligere dokumentasjon på at flysikkerheten er mye dårligere stelt i lavt utviklede land - ikke bare i Afrika men også i Latin-Amerika og deler av Asia og Karibia.

Flere ulykker også

I alt døde 786 mennesker i 23 ulike flyulykker i fjor. Året før var dødstallet 685 i 18 dødsulykker. Økningen følger etter en rekke positive år i luftfarten med en avtagende ulykkesspiral.

IATA-tallene inkluderer flyvninger med jet- og turboprop-fly (kommersielle passasjerflyvninger) over hele verden, men innbefatter ikke ulykker med privatfly og militære fly.

GODE REISERÅD: I disse setene sitter du tryggest

Landing farligst

Tallene viser videre at de fleste ulykkene har skjedd under landing - ofte på grunn av våt rullebane og for høy fart.

Færrest ulykker rammet flyvninger i Europa, Nord-Amerika, Nord-Asia og de gamle Sovjet-republikkene - tett befolkede områder der mange mennesker flyr, ifølge IATA.

VG-LESERNE SPØR: Er det farlig i fly i lyn?

Liten risiko

Holder man seg unna de tidligere nevnte ulykkes-kontinentene, er ikke sjansen for å bli rammet av flyulykker særlig stor: IATA har regnet ut at det skjer en alvorlig ulykke pr. 1,6 millioner flyvninger med vestlig bygde jetfly.

NORSKE PILOTER: - EU truer flysikkerheten

Eller sagt på en annen måte: 2,4 milliarder mennesker fløy trygt på ialt 36,8 millioner flyreiser i fjor.