SKAL LYSE: En arbeider bærer ut ballongstativene som skal stå langs East Side Gallery, den lengste gjenværende delen av Berlinmuren. Foto:Fabrizio Bensch,Reuters

Jubilemshelg i Berlin: 8000 lysende ballonger over byen

I morgen tennes lysene i 8000 heliumballonger i Berlin. De skal skinne langs 15 kilometer av strekningen der Muren gikk gjennom byens indre kjerne.

  • Mona Langset

Ballongene skal lyse gjennom hele helgen for å vise hvordan den forhatte Muren delte byen i to fra 1961 til 1989.

Søndag 9. november er det nøyaktig 25 år siden Muren falt, og «Der Lichtgrenze» som de 8000 ballongene kalles, er sentral i markeringen av jubileet.

SNART FESTKLAR: Berlin forbereder seg til stor feiring i helgen. Her blir ballongstativer båret ut i nærheten av TV-tårnet. Foto:Fabrizio Bensch,Reuters

– I hver heliumballong er det en liten ledpære som vil lyse hele helgen. Søndag kveld skal alle ballongene slippes og stige opp over Berlin, forteller Melanie Bielert Johansen ved Tysklands Nasjonale Turistkontor i Norge.

De 3,4 meter høye ballongstativene ble plassert ut allerede i går. De er satt opp på strekningen fra Bornholmer Straße via Mauerpark og Bernauer Straße, forbi Brandenburger Tor, Potsdamer Platz og Checkpoint Charlie til East Side Gallery.

Foreløpig henger ballongene som en slapp hvit klut på toppen av hvert stativ, men i løpet av morgendagen skal de fylles med helium, slik at hver av dem blir 60 centimeter i diameter.

Langs ruten settes det også opp informasjonstavler og videoskjermer som skal formidle historiene til de som var atskilt av Muren, om de som døde i forsøket på å krysse den, og om de som gjorde den fredelige revolusjonen i 1989 mulig.

8000: Ballongstativene er satt opp langs 15 kilometer av strekningen der Muren sto. Foto:Fabrizio Bensch,Reuters

Gjennom hele helgen blir det også arrangert en rekke guidede turer på engelsk.

Hele Berlin står i jubileets tegn denne helgen, og temaet er «Mut zur Freiheit,» mot til å søke frihet.

Det aller største arrangementet skjer ved Brandenburger Tor søndag ettermiddag. Der starter folkefesten allerede klokken 14 med blant annet ulike musikalske innslag, Peter Gabriel skal på scenen rundt klokken 16.

Ved 19-tiden begynner ballong-programmet.

På signal fra Berlins borgermester, Klaus Wowereit, vil Staatskapelle Berlin spille «Ode til gleden» fra Beethovens niende symfoni.

Samtidig slippes de første ballongene, de som er nærmest Brandenburger Tor. Deretter vil ballongslippet spre seg som en bølge gjennom hele byen, i det alle de 8000 hvite, lysende kulene etter hvert vil stige opp mot nattehimmelen over Berlin.

Les også

Mer om

  1. Reiseliv

Flere artikler

  1. Følg Berlinmuren meter for meter

  2. Muren av ballonger lettet over Berlin

  3. Merkel mintes murens ofre

  4. Pluss content

    Nordmennene som rev muren

  5. Historieundervisning i virkeligheten: Til Berlin for å minnes 25 år siden murens fall

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder