FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Badenyheter nær Oslo

Av Mona Langset11.07.09 10:50 | Oppdatert: 11.02.16 13:36

Del saken på:

De fleste gir Katten og drar til Huk, men de nye badeperlene på Romsås og Fornebu er vel verdt en dukkert. Hvis du klarer å finne dem.

Det er nemlig ikke alltid like lett. Men her er VGs guide til badeglade fastboende og turister i Oslo-området - tilbudet har aldri vært bedre.

SE OVERSIKTEN NEDERST I ARTIKKELEN

Rett under innflygingsbanen til den gamle flyplassen koser barna fra Hundsund Grendesenter barnehage seg på en av de nyeste saltvannsstrendene i Oslo-området.

Skal du til Oslo i sommer og lurer på noe? Spør vårt Reisepanel

Storøyodden er en skatt for den som klarer å finne den. Det er nemlig ikke lett. Det er ingen skilt, og ikke lov å kjøre dit med bil.

Men etter å ha gått i ca. 20 minutter på koselige gangveier gjennom landskap med sommerblomster og løvtrær, åpenbarer stranden seg: Det er gressletter, myk sand, sandvolleyballbaner, servicebygg med kiosk, toaletter og oppbevaringsbokser, og langgrunt barnevennlig badevann.

Åpnet i år

Sanden var på plass allerede i fjor, men den offisielle åpningen skjedde først i mai i år. Og i disse dager heiser de Blått flagg, som er et internasjonalt bevis på at stranden er av ypperste klasse.

Her kan du laste ned 80 reiseguider. Gratis.

Stadig flere finner veien ut til den flotte badestranden i Bærum.

- Vi har vært mye her hele det siste året, forteller pedagogisk leder i barnehagen fra nabolaget, Marit Bersvendsen, mens barna er i full gang med pølsegrilling i sanden. I fjor var de nesten alene her. Nå ser de tydelig at stadig flere har oppdaget den nye stranden. Særlig foreldre med små barn.

Den aller nyeste stranden i Oslo-området er likevel Svarttjernparken på Romsås.

Tjernet mellom høyhusene i drabantbydelen på østkanten hadde offisiell åpning sankthansaften.

Blant de badeglade gjestene var Kathrine Sidhu (25), som var mye her som barn. Men de siste ti årene har fugler tatt over dammen, og vannet har vært så dårlig at friluftsetaten til slutt satte opp skilt som advarte folk mot å gå uti.

Det er en helt ny badesituasjon på Romsås i dag. Dammen har fått nytt sirkulasjonssystem, slik at vannet alltid er friskt og rent. Og rundt dammen er det anlagt kunstig sandstrand, nytt gress, og en lekeplass med mykt dekke.

- Det er helt utrolig at det har blitt er en så fin sandstrand her, rett utenfor døren, sier Romsås-beboer Kirsten Næss (56).

Ny giv

«Det er 20 graders vann på Katten, i hvert fall er det sikkert mer enn atten.»

Mens nye strender kommer til, blir gamle rustet opp. En av dem er Katten, som Lillebjørn Nilsen synger om i «Bysommer».

I år kan gjestene glede seg over 300 tonn ny sand på stranden. Og nytt servicebygg med kiosk og toaletter.

- Det var jammen på tide. De gamle toalettene var helt forferdelige og kunne bare brukes i absolutte nødstilfeller, sier Anette Knutsen, klimaflyktning fra Tromsø, bosatt i Oslo sentrum.

Nå koser hun seg på stranden som også har fått et nytt tykt lag med sand i år.

- Dette er veldig bra. Her kan jeg nyte fine sommerdager, sier
hun.

STORØYODDEN
For 11 år siden passerte store fly i lav høyde over dette området ytterst på Fornebu-landet. Nå har det blitt en av Østlandets best bevarte strandhemmeligheter, for den som vil gjøre en liten innsats for å komme dit.
Bil fra Oslo: E18 mot Drammen, ta av til Fornebu. Ta til venstre i første rundkjøring ved Telenor Arena. I første lyskryss tar du til høyre, Odd Nansens vei. I T-krysset tar du til venstre. Fortsett forbi Storøya Grendesenter. Når veien stopper, tar du til venstre, og kjører til enden. Der er det mulig å parkere på et jorde på venstre side. En bom sperrer grusveien inn mot stranden. Funksjonshemmede kan ringe telefonnummeret som står på bommen for å få tillatelse til å kjøre inn.
Det er også en midlertidig parkeringsplass i Oksenøyveien ved Norske Skog, 1,2 kilometer fra stranden.
Kollektivt: Buss 31 Snarøya til Hundsund Grendesenter. Derfra er det en kilometer å gå.

SVARTTJERNPARKEN
Høyhusene rundt kan minne om hoteller ved spanske strender. Men dette er Romsås, drabantbyen midt i skauen nordøst for Grorud.
Den tidligere tilgrisede og udelikate dammen mellom blokkene har fått god vannkvalitet, ny sandstrand, gressletter, toaletter, lekeplass med gummibelegg under apparatene, rullestolrampe og granitt-trapper ned til vannet.
Bil fra Oslo: RV4 mot Gjøvik, ta av til Romsås, og kjør opp Oddvar Solbergs vei ved bensinstasjonen.
Kollektivt: T-banen til Tøyen, buss for bane til Grorud, og Buss 63 videre til Svarttjern

BYGDØY SJØBAD
Nok et nytt badetilbud i Oslo-området. Dette var et populært badested for 100 år siden. Bygdøy sjøbad ble anlagt i 1880, med badehus, restaurant, og dampskip fra byen. Men stedet forfalt. På 1960-tallet ble badehusene revet, og det kom småbåthavn i stedet. Det er veldig lenge siden noen har tenkt tanken at det går an å bade der. Ikke før i fjor, da Statsbygg restaurerte stranden og anla flott sandstrand med strandpromenade rundt.
Bil fra Oslo: Ta av til høyre ved Bygdøy Kongsgård, og følg skilt. Parkeringsplassen blir fort full.
Kollektivt: 30-bussen til Bygdøy eller toget til Skøyen.

HUK
Stranden med Oslos høyeste se-og-bli-sett-faktor, fikk ny sand i fjor. For tre år siden ble Huk forlenget mot øst, da Oslo kommune kjøpte Vaske-Bakke-eiendommen med brygge og strandlinje.
På naturiststranden på vestsiden av hovedstranden, er det kjørt ut 300 tonn ny sand i år.
Bil fra Oslo: Kjør mot Bygdøy, og ta til høyre like før Folkemuseet.
Kollektivt: Buss nr. 30 fra jernbanetorget går helt fram. Eventuelt båt fra Rådhusbrygga til museene. Da får du en spasertur på Bygdøy i tillegg.

KATTEN
300 tonn ny sand er kjørt ut på stranden. Det gamle servicebygget er revet, og det har kommet et nytt bygg med toaletter og kiosk. Området har gressplener og fine svaberg i tillegg til sandstranden.
Bil fra Oslo: Kjør E18 utover, til stranden plutselig er der på høyre side. Ingen parkeringsplass.
Kollektivt: Buss nr. 87 fra Jernbanetorget.

HVERVENBUKTA
600 tonn ny sand er kjørt ut på stranden i år. I fjor ble det støpt ny atkomst til stranden for å gjøre den lettere tilgjengelig for rullestoler og barnevogner. Den midlertidige handikaprampen videre ut i vannet skal snart byttes ut.
Bil fra Oslo: E18 mot Stockholm. Ta av mot Hvervenbukta.
Kollektivt: Buss nr. 87 fra Jernbanetorget.

INGIERSTRAND
Bekken som tidligere delte sandstranden i to, og gravde ut store masser, er lagt i rør. Over røret er det støpt en betongrampe, som gjør sjøen lettere tilgjengelig for rullestolbrukere. Da vi tok bilde i slutten av juni var den ikke klar ennå, men den skulle være det snart. Det skulle også leggs ut ny sand på stranden.
Bil fra Oslo: E18 mot Stockholm, ta av mot Hvervenbukta, følg Gamle Mossevei ca. en kilometer, og sving til høyre der det står et stort skilt til Ingierstrand.
Kollektivt: Buss 87 fra Jernbanetorget til Ingierstrand.

HVALSTRAND
At badeanlegget og restauranten på Hvalstrand (i Akershus) er en helt unik, godt ivaretatt funkisperle, fikk eierne et synlig bevis på i mai.
Da fikk de kvalitetsmerket Olavsrosa av Norsk Kulturarvs Fagråd. Olavsrosa gis kun til produkter av høy kvalitet som har grunnlag i den norske kulturarven. I tillegg til kulturarvkvalitetene, er Hvalstrand en av de fineste strendene i Oslo-området.
Bil fra Oslo: E18 mot Drammen, ta av ved Holmen mot Asker, og følg Slemmestadveien ca. 2 km til du ser skilt på venstre side. Kollektivt: Buss nr. 251, 152 og 256 mot Billingstad.