FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

På to hjul i Bangkoks gater

Av Dag Fonbæk20.04.14 11:25 | Oppdatert: 22.05.14 09:49

Del saken på:

Sykle i Bangkoks gater? Er ikke det galskap?

- Det spørsmålet har jeg fått mange ganger, medgir svenske Arne Wilhelmson i Bangkok By Bike, som arrangerer guidede rundturer på to-hjuling i den sterkt trafikerte verdensbyen - som i fjor var verdens mest besøkte turistby.

85 prosent av Wilhelmsons kunder er skandinaver, men også andre nasjonaliteter begynner å få øynene opp for Bangkoks sykkelutflukter, forteller han.

- Mange av våre deltagere er voksne folk, godt oppe i årene.

- Et annet Bangkok

- Vi ønsker vise fram et Bangkok som turistene ellers ikke får sett, sier svensken og legger av sted på smale veier mellom blikkskur og enkle bolighus.

Arne Wilhelmson har bodd i Bangkok i ti år og kjenner byen godt. Før han startet med sykkelturismen brukte han selv to-hjulingen mye på sine turer rundt i byen.

Utenfor sentrum

Bangkok-trafikken er heftig og bilkøene lange - så for Wilhelmson var to-hjulingen lettest å komme seg fram på.

Sykkelturene har han lagt til områder utenom den heftigste Bangkok-trafikken, nordvest i byen.

Løypene hans går i trange bakgater, på fortau og smale betongstier. For smale, skulle det vise seg, for VGs reporter som endte i en gjørmesump og måtte ha dra-hjelp for å komme opp av elendigheten.

Sykler åtte sammen

Denne formiddagen sykler vi åtte i følge: Fire svensker som bor og jobber i Bangkok, VGs to utsendte samt Arne og hans kompanjong Jam som sykler bakerst med rosa trøye og blå caps, og sørger for at ingen i følget blir etterlatt underveis.

Vi sykler gjennom stille boligområder, og vinker til barnefamiliene som hilser blidt tilbake. Flere steder gjør vi stopp for å se hvordan folk bor og for å kikke inn i templene langs ruten.

Her beretter Arne om buddhismen og det thailandske levesettet.

Kyllinglunch

Ved elven gjør vi lunchstopp, bestiller stekt ris med kylling og får viktig påfyll av vann. For det er varmt i Bangkok i dag: 37 grader i skyggen.

Området vi sykler gjennom ble hardt rammet av flommen for to år siden. Mange i nabolaget omkom, og vi ser fortsatt rester av vannmassenes herjinger, som veltede trær og ødelagte rismarker.

- Her lå alt under vannn, forteller Arne.

Uhyggelige historier om krokodiller som spiste flomrammede mennesker florerer stadig, selv om Arne ikke helt tror på beretningene.

Thaksins villa

På vei tilbake til Bangkok By Bike-basen passerer vi den fordrevne eks-statsminister Thaksins villa, omgitt av høye hvitmalte murer med glasskår oppå.

Vår 4-timerstur innbefatter også en skyggefull elvetur med longtail-båt.

- Vi avpasser farten etter deltagerne, sier Arne, som har prøvesyklet store deler av svære Bangkok på leting etter perfekte rundløyper, der også kveldsturer står på programmet.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!