FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Matguide til København

Av Hege Lyngved OdinsenAv Patrick da Silva Sæther 03.04.15 11:12 | Oppdatert: 03.04.15 11:25

Del saken på:

KØBENHAVN (VG) Hvor får du de deiligste smørrebrød, feststemning og den beste maten i Kongens by? VG ble med to av Københavns mateksperter på tur.

Her er matbloggertvillingenes 12 beste København-tips

MATMORO: Matskribentene og tvillingparet Mette Helbæk og Eva Helbæk Tram viser frem sine København-favoritter for VGs lesere. Her spiser de på Geist. Foto: Patrick da Silva Sæther, VG. Foto:Patrick da Silva Sæther,VG

Da er første rett på bordet: Okse-testikler. Velbekommen! Vi er på restaurant Bror på Vesterbro og den tidligere Noma-kokken Victor Vågman har akkurat servert en av sine signaturretter.

OKSTESTIKLER: Friterte okstestikler servert på Bror i København. Foto: Patrick da Silva Sæther, VG. Foto:Patrick da Silva Sæther,VG

Undertegnede og fotografen måper. Matskribent Mette Helbæk gliser – dypper den ene friterte oksetestikkelen i myntesaus og tar et stort jafs. – Mmm, kjempegodt!

Annonsørinnhold

«Trash cooking»

Mette Helbæk og Eva Helbæk Tram kjenner København inn og ut. I årevis har de trålet brosteinene på jakt etter gode smaker og opplevelser. Begge er lidenskapelige matskribenter og skriver for både danske, svenske og norske publikasjoner.
I dag viser de frem sine matfavoritter i København – i lysløypa dukker både kaker, mikrobrygget øl, gatemat, texmex, smørrebrød, naturvin, klassiske dansk-fransk, såkalt «fine dining» og «trash cooking».

Lyst til å lage danske smørrebrød selv? Sjekk oppskrifter på Godt her!

SE LISTEN LENGER NED I SAKEN!

Restaurant Bror er Mettes favorittsted og her går minst mulig i søplet på kjøkkenet.

– Det er hipt og nyskapende. De tar i bruk deler av dyr som ikke har vært vanlig å servere på restauranter de siste tiårene; hjerte, hjerner, øyne og testikler. Fenomenet kalles trash cooking. Det er godt for deg og godt for miljøet at man ikke kaster fullt brukbar mat, påpeker Mette Helbæk. Hun er lei av å sitte en hel kveld på restaurant og få servert 20–30 retter.

– Jeg vil ha ekte og ærlig mat med god smak – laget av usnobbete kokker, sier hun og mener det skinner igjennom på stedene hun og søsteren har anbefalt for VGs lesere.

Her er stedene Helbæk-tvillingene mener er det beste matstedene i København:

– Beste kaffebar: Coffee Collective

Jægersborggade 10

Helbæk-tvillingene (HT): – Kaffe for kaffeelskere og Københavns ledende kaffekjede – her rister de kaffen selv. Serverer gjerne aeropress- eller filtervarianter. Fokus på bærekraftig og økologisk kaffe.


VG: Prøv den originale i Jægersborggade, benker i solen og kort vei til andre gode matsteder i samme gate.


Alternativ: Foodshop 26 – «Et perfekt sted for en hurtig frokost med god kaffe»

KAAAAFFEN ER KLAR! Emma Svensson lager kaffe på Coffee Collective.Foto: Patrick da Silva Sæther, VG. Foto:Patrick da Silva Sæther,VG

– Hippest mat: Bror

Sankt Peders Stræde 24A
HT: – Fremoverlent og nyskapende kjøkken hvor du blant annet får servert hjerte, hjerne, øyne og testikler. Stor hit i København!


VG: Ikke tenk så mye på hva som står på menyen, la deg servere – og begeistre!


Alternativ: Amass – «Kokken Matt Orlando lager genialt enkle – men ultrasmukke og nyskapende – serveringer. En slags Noma light – som ikke er for dyr».

SISTE SJEKK: Maten sjekkes en siste gang før den sendes ut til gjestene på Bror. Foto: Patrick da Silva Sæther, VG. Foto:Patrick da Silva Sæther,VG

– Gourmet i toppklasse: Geist

Kongens Nytorv 8
HT: – Supertrendy og avslappet i stilige svarte lokaler. Det er drop-in gourmet, du trenger ikke spise mange rettene, og du kan velge om du vil sitte i den uformelle matbaren eller i restauranten. Fine og overraskende smakskombinasjoner.


VG: Pulserende sted og digg med mange småretter som du selv setter sammen. Ekstra festlig med sukkerspinn til kaffen.


Alternativ: Noma – «Verdens beste restaurant og det mest avantgarde matsted. Men vanskelig å få bord».

– Den deiligste maten: Restaurationen

Møntergade 19
HT: – En klassiker gjennom mange år og maten lages på godt gammeldags vis. Sesongens råvarer er pakket inn i deilige sauser, her får du f. eks soppstuing, forloren skilpadde og fløtepudding til dessert. Det kjennes på smaken at maten er laget med hjertet.


VG: Klassisk danskfransk med engasjert og hyggelig kokk.


Alternativ: Pluto – «Masse små retter – med stor smak».

KOKKEN BO: Bo Jacobsen diskuterer dagens dessert – fløtepudding med rødsaus – med Mette (t.v) og Eva Helbæk. Foto: Patrick da Silva Sæther, VG. Foto:Patrick da Silva Sæther,VG

– Beste ølsted: Mikkeler

Stefansgade 35
HT: – Byens hippeste ølsted, mikrobrygget øl, godt kjent for mange ølentusiaster.


VG: God stemning til langt utpå kvelden og stor ølmeny.


Alternativ: Taphouse – «61 ølhaner i en nordisk preget ølkneipe».

PÅ ØLTURNE: Brasilianske Cecilia Varanda og Jones Stecca har reist på europaturné for å drikke godt øl. På veien dro de innom København for å besøke Mikkeller.Foto: Patrick da Silva Sæther, VG. Foto:Patrick da Silva Sæther,VG

– Beste danske smørbrød: Lumskebugten

Esplanaden 21
HT: – En klassisk lunsjrestaurant med moderne twist. Maten er basert på gode lokale råvarer og med mye grønt. Sild og smørbrød i alle varianter, la det være noe bløtt og noe sprøtt, noe søtt, noe salt og noe syrlig, på et dansk lunsjbord!


VG: Spis som en danske og ta sild til forrett før smørbrødet. Husk at danskene kaller lunsj for «frokost»!


Alternativ: Schønnemann's – «Klassiske danske smørbrød uten dilldall. Hyggelig sted, men vanskelig å få bord».

SILD OG DILL: Servert på Lumskebugten Foto: Patrick da Silva Sæther, VG. Foto:Patrick da Silva Sæther,VG

– Billigst og best: Manfreds

Jægersborggade 40

HT: – Lillebror til hippe Relæ. Grønnsaksfokusert kjøkken med lokale råvarer, naturvin og hipsterkokker. Essensen av den nordiske bølgen akkurat nå, prøv tartaren!

VG: Avslappende og moderne – dagens rett 140 DKK eller 250 DKK for en syvretters delemeny.

Alternativ: Ranees – «Thaimat med Softshell crabs og bananblomstsalat, eller klassikere som lam i karri – hjemmelaget og velsmakende»

– Best feststemning: Bar’burrito

adr.: Skindergade 36

HT: – Enkelt og godt med en solid dæsj partystemning. Bestill en Snup – et brett med tacos på deling, samt en margarita ekker Sol og et par av husets gode snacks, f.eks. fleskesvor og fritert banan. Meksikanske smaker – med noe nordisk preg.

VG: Høy musikk, lav gjennomsnittsalder – og et kjøkken som serverer langt utover natten.

Alternativ: Manzel – «for et mer voksent publikum som først vil spise og så hygge seg med cocktails og fest utover kvelden»

ROCKA: På Bar’burrito rocker både mat og musikk.. Foto: Patrick da Silva Sæther, VG. Foto:Patrick da Silva Sæther,VG

– Beste gatemat: Copenhagen Streetfood

adr.: Trangravsvej 14

HT: – Mange forskjellige matboder samlet under samme tak hvor du får du kjøpt alt fra paella til tacos, burgere og pølser i alle varianter. God vin og mange ølsorter, egen DJ og folk i alle aldre. Matvognen «My Beautiful Kitchen» anbefales.

VG: Billig mat og god stemning i solen ved Kanalen.

Alternativ: Torvehallerne – «et deilig sted å shoppe råvarer eller spise. Prøv andeconfit-sandwichen fra Ma Poule med et glas vin til»

– Perfekt for romantikk: Viva

Adr: Langebrogade Kaj 570

HT: – Båt som ligger ved Langebro, perfekt for romantisk date rett og slett fordi det er forførende å være tett på havet. Del en skalldyrstallerken med sjøkreps, hummer eller østers med din kjære – og champagne hører til i glasset.

VG: En morsom liten båt hvor lampene vugger i takt med bølgene og danskfransk kokkekunst kiler i nesen.

Alternativ: Chai: Wong – «Har egne båser med madrass og bord – og maten er en miks av det asiatiske kjøkken»

– Beste vinbar: Den Vandrette

adr.: Møntergade 19

HT: – Med en eier som tidligere har vært sommelier på Noma, er man nærmest sikret deilig vin. Her serveres naturvin, masse spennende på kartet, det meste fra Frankrike.

VG: Moderne, trivelig og lite snobbete. Dagens rett til 135, og du kan også kjøpe skinke eller ost til vinen.

Alternativ: Terroiristen – «Spennende vin fra småskalaprodusenter»

– Beste kaker: Strangas Dessert Boutique

adr.: Åboulevard 7

HT: – Greske Nikolaos Strangas har gått fra å være dessertkokk til å bli alle kake-elskeres drømmemann. Lager fantastiske kaker og er særlig kjent for sine makroner. Sjokoladecroissantene er himmelske!

VG: Chic – og ikke for søtt, bare masse frisk smak.

Alternativ: La Glace – «Har i årtier servert byens beste kremkaker og annet tradisjonelt bakverk. Lysekroner og atmosfære fra en annen tid»

KAKEKONGE: – Min beste kake??? Vil du jeg skal velge én? Det blir som å velge én kvinne, hahaha, storler Strangas og slår ut med armene. – Se på kakene mine – de er sexy – jeg kan ikke velge, alle er gode på sin måte! Er jeg lett og glad til sinns spiser jeg pasjonsfruktkaken, er jeg lei meg spiser jeg sjokoladekaken.Foto: Patrick da Silva Sæther, VG. Foto:Patrick da Silva Sæther,VG

Hva er dine beste mattips for ? Del de gjerne i kommentarfeltet!

... Og her finner du Hellstrøms favoritter!

Klikk deg frem til din drømmedestinasjon