FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Skål deg fra landsby til landsby

Av Dag Fonbæk 17.09.15 14:21

Del saken på:

RIQUEWIHR (VG) – Kom inn og få deg et glass …! Vinprodusent Daniel Klack hever glasset og skåler for den nye vinen som skal på flaske nå i høst.

Det er vinfest-tid i Alsace

Vi er i Riquewihr, i hjertet av Alsace, og trekkes inn til vinmakeren av lyden fra flaske- og tappemaskineriet i bakgården.

Arbeidslaget har tatt seg fem minutter fri i solen ute på Rue de la 1ere Armée, mens andreskiftet tapper for harde livet innenfor.

Les også: Norsk drøm på fransk vinslott

– En god årgang, fastslår blide Daniel, som i likhet med de fleste andre vinmakerne i turistbyen holder åpent for publikumsbesøk, omvisning og smaking.

I sensommerssolen arter landsbyene i Alsace seg som rene eventyr-kulisser. Aldri har vi sett flere velholdte bindingsverkshus side om side, med bugnende blomsterkasser på verandaene langsetter de smale, nesten bilfrie brosteinsgatene. Ren idyll.

Riquewihr er intet unntak, selv om hordene av bussturister gjør sitt til å ødelegge litt av sjarmen i hovedgaten.

Mat og vin

Vinen trekker mange til Alsace, særlig under vinfest-sesongen nå på høsten – og de mange vakre småbyene med blomster og kanaler er trekkplastre i seg selv.

Fransk idyll: Hit drar vi på hvitvins-tur!

Grenseområdets dramatiske historie som kasteball mellom skiftende regimer, har gitt Alsace og folket der en bevissthet og en stolthet som besøkende raskt fornemmer.

Ikke uten grunn høster EU-avstemningene rekordmange ja-stemmer her i regionen midt i Europas veikryss.

VG om vinregionen Alsace: Et eventyr fra virkeligheten

Alsace har mye av det beste fra både Frankrike og Tyskland. Her serveres fransk mat i tyske porsjoner …

En ualminnelig fruktbar region, beliggende mellom grenseelven Rhinen og Vosqes-fjellene. Her lages ikke bare noen av Frankrikes beste hvitviner, her spiser man alt hva åkrene og gårdsavlingene byr på – i raust monn: Lunsj-omeletten vi bestilte på torget i Colmar kom med et berg av pommes frites og en solid salat.

– Jeg avslutter aldri et måltid i Alsace uten osten Münster, servert med karve på tallerkenen før desserten, sier Sissel Dahl, Frankrikes turistsjef i Norge.

– Og til dessert?

– Les bredeles, de små, tørre mandelkakene som er så typiske for Alsace.

Vinfestene

Her er et utvalg av høstens vinfestivaler i Alsace:

Fête des vendanges i Cléebourg (20. september)

Fête du Vin Nouveau i Saint-Hippolyte (20. og 27. september)

Fête du Vin Nouveau i Eguisheim (26-27 september)

Fête des vendanges i Barr – den eldste vinfesten i Alsace (2-4. oktober)

Fête du Vin Nouveau i Eguisheim (3-4 oktober)

Fête du Vin Nouveau i Turckheim (4. oktober)

Fête du Raisin i Molsheim (10. oktober)

Soirée du Vin Nouveau i Guémar (11. oktober)

FêteduVinNouveau i Itterswiller (11.okt.)

Fête des vendanges i Marlenheim (18-19. oktober)

Se hele vinfest-oversikten her!

Langs «vinruten»

Mange bruker lokaltoget mellom de franske vinbyene – med Strasbourg som utgangspunkt.

Vi valgte å gjøre Alsace med leiebil. Med nettopp Colmar som utgangspunkt utforsker du enkelt de blomstrende landsbyidyllene Equisheim,Turckheim. Riquewihr, Ribauville og St. Hippolyte uten å kaste bort mye tid på landeveien.

Området er godt skiltet, og biltrafikken er beskjeden. Språket er heller ikke noe problem. Innbyggerne her er åpne og blide, og snakker godt engelsk.

Kafeene og butikkene i de nesten bilfrie brosteinsgatene sjarmerer deg i senk – som i vesle Equisheim, kåret av franskmennene til deres favorittby i 2013. Beliggende langs «La route des vins» den også.

«Fromagerie» og «degustation» står det på annethvert skilt i byen. På plassen utenfor vinhandler Leon Baur, gullmedaljør i den lokale vinkonkurransen i fjor, står en gruppe turister og nipper blidt til husets Riesling.

Equisheim er vinbyen fremfor noen. Her finnes vinkjellere fra 1200-tallet som fortsatt er i bruk. Familier har ivaretatt vindyrker-tradisjonen gjennom 13–14 generasjoner.

Guidede turer

Inne blant vindruerankene nedenfor Riquewihr står Christiane og klipper bort uønskede kvister og blader, slik at drueklasene skal få nok sollys og modnes til rett tid.

Hun har mye å rekke over, men koser seg med jobben. Rundt henne råder den totale ro og fred – i krass kontrast til fangebehandlingen som rådet i landsbyens tyvetårn på 1300-tallet – et beryktet sted for områdets slasker og fanter, ifølge historien.

I flere av Alsaces vinbyer – såvel Riquewihr som Equisheim og Torckheim – arrangeres guidede turer mellom vindruerankene i åsene rundt.

Les også: Det gode liv – på fransk vis

Ikke langt unna kan du besøke festningen Haut-Koeningsbourg, ruvende høyt oppe på åskammen, synlig fra både motorveien A35 og vin-landsbyene nede på sletten.

Slottet og borgen, som keiser Wilhelm brukte enorme summer på å restaurere, er den eneste totalrenoverte middelalderfestningen i regionen – og et av de mest populære besøksmålene i Alsace.

Etter borgturen smaker det godt med et glass fruktig Riesling.

Lokal selvsagt.

Med Flammkuchen til.

Supert for sykkelferie

– I dag skal vi bare sykle fem mil, smiler Jacques og Julie Pelissier, og legger smilende av sted langs vinruten. Ekteparet fra Montpellier har begge passert 60, men kan ikke tenke seg en bedre ferieform enn sykling i Alsace.

I dag er det fjerde dagen på hjul, langs «La route de vins» – den vakre vinruten som slynger seg mellom kjente hvitvinsbyer som Equisheim, Riquewihr, Ribauville m.fl.

Les også: På sykkeltur i Frankrike

Dagens utgangspunkt er yndige Turckheim, omgitt av omgitt av grønne vindrueranker så langt øyet kan se.

Paret tar det pent, og unner seg mange hvilestopp. De sykler en rundtur hver dag, og har varebilen til syklene stående der de overnatter.

– Turkheim var veldig koselig, sier Julie. – På kvelden kommer byens vekter med stav og lampe, og forkynner at alle kan sove trygt, for han skal passe på oss …

Søvnig landsbyliv

Alsace er som skapt for langsomme sykkelturer. Borgene og festningene ligger i dag som kulisser på annenhver åskam og beskuer det søvnige landsbylivet mellom vindrue-åkrene som syklistene stifter bekjentskap med.

Her er VGs sykkelguide for Europa

Alsace er «lettsyklet». Landsbyene ligger ikke på åstoppene som i Provence, men rundt omkring i det flate terrenget. Det er sjelden mer enn en par kilometer mellom vingårdene og skiltene som viser vei til «deguatation» (smaking).

– Når jeg er i Alsace, har jeg virkelig følelsen av å være midt i Europa, sier Erik Anderson i Merlot Reiser.

Reiseveteranen har arrangert sykkelturer til Alsace i årevis, og er svært begeistret for området:

– Alsace er en av de få franske regioner som har et godt nettverk av sykkelveier. Sykkelrutene snor seg på sykkelstier og småveier med lite trafikk mellom de kjente vinbyene, som ligger tett. Også overnattingsmuligheter er det godt med, sier Anderson.