FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Breen på Mont Blanc smelter tre ganger raskere enn normalt

Av Linn K. Yttervik08.07.15 19:03

  Del saken på:

  En hetebølge i Alpene gjør at breene ved Mont Blanc smelter tre ganger raskere enn normalt.

  Klatrere mer utsatt for ras

  Det er dårlige nyheter både for breen som allerede har trukket seg kraftig tilbake de siste tiårene. Men også for klatrere som ønsker å nå toppen på Mont Blanc.

  Varmebølgen i Alpene de ti siste dagene har gjort store utslag i høyden, ifølge Le Figaro.

  Annonsørinnhold

  Mandag ble det målt «bare» 0 grader på 4500 meters høyde i Mont Blanc-massivet. Den uvanlig høye temperaturen som gjør at smeltingen akselererer i fjellet.

  10 centimeter hver dag

  Le Figaro skriver at det har vært rekordhøye temperaturer flere steder i Alpene og at dette kan få store konsekvenser for de allerede smeltende breene.

  – Breene reagerer umiddelbart på temperaturforandringer. Med en hetebølge på mellom 2500 og 2700 meters høyde, mister breen cirka 10 centimeter hver dag, mens det en normal julidag smelter 3 centimeter per dag, sier CNRS forsker Christian Vincent til Le Figaro.

  Det forverrer tilstanden til breen som allerede er redusert med 26 prosent de siste 40 årene, ifølge BBC.

  For klatrere betyr det høyere risiko. I den berømte «dødskorridoren» som klatrerne må forsere på den mest populære ruten til toppen av fjellmassivet, har det alltid vært utrygt for steinsprang. Temperaturendringer kan gjøre passasjen mer risikofylt.

  Les også: Bestig Mont Blanc på to dager

  I slutten av august, 2011, ble ruten stengt en periode på grunn at stor rasfare. Forsker Ludovic Ranavel ved Universitetet i Savoie i de franske alpene, har kommet fram til at de høye temperaturene i fjellet gjør at det raser mer stein. Hans analyser viste at 95 prosent av alle steinfall skjer i månedene mellom juni og september. Det er perioden hvor det er mest populært å klatre Mont Blanc.

  Klikk deg frem til din drømmedestinasjon