FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Høyre-politiker om passregler: – Føles naturligvis som et overgrep for mange

Av Rune Thomas EgeAv Runa Røed09.06.16 14:05 | Oppdatert: 09.06.16 20:19

Del saken på:

Adopterte i Norge sier de allerede har blitt nektet å fornye passene sine. Titusener av andre risikerer å bli nektet innreise til flere land.

Arbeiderpartiet ber justisministeren gripe inn

Politidirektoratet: Vil se på retningslinjene på nytt

Det er bare noen av konsekvensene av de nye passreglene Politidirektoratet har innført.

Ifølge Dagsavisen har folk som har blitt adoptert til Norge blitt nektet å fornye pass på grunn av de nye reglene – til tross for at de har hatt norske pass i årevis.

– Dette kan ramme 20.000 adopterte barn med norsk statsborgerskap, sier Øystein Gudim, leder i Adopsjonsforum til Dagsavisen.

BAKGRUNN: Dette er de nye passreglene som gir folk «ukjent» fødested

Ifølge avisen har Folkeregisteret på bakgrunn av de nye reglene slettet tidligere opplysninger om hvor et ukjent antall tusen norske statsborgere med utenlandsk bakgrunn er født.

Kan bli nektet reiser

VG har også fått henvendelser fra en rekke norske statsborgere som frykter for feriene fremover – etter at de risikerer å få pass der fødested står oppført som «ukjent».

HAR DU FÅTT PROBLEMER ETTER DE NYE AV PASSREGLENE?
2200@vg.no || 22000000 || SMS/MMS 2200

Det betyr at de kan bli nektet innreise eller visum til USA, Kina og en rekke andre land etter endringene. Andre skal ha blitt nektet utreise fra Norge etter at de fikk nye norske pass.

– Det vil ikke bli godtatt i passkontrollen i veldig mange land. I realiteten betyr dette at norske myndigheter tar fra oss passet, sier en Oslo-mann med utenlandsk bakgrunn til VG.

Husker du? Kun en av disse passfotoene ble godkjent

Flere medier har stilt spørsmål til Politidirektoratet om hvordan de nye reglene vil påvirke nordmenn på reise til utlandet.

Alle får tilsendt det samme standardsvaret VG fikk i går:

«Dette vil bero på grensekontrollen i andre land. Politidirektoratet vil ikke kunne uttale seg på vegne av andre lands myndigheter.»

I en pressemelding torsdag ettermiddag sier POD likevel at de vil vurdere retningslinjene for pass på nytt:

«Politidirektoratet har i ettertid sett at endringen kan ha enkelte uheldige konsekvenser, og direktoratet vil nå vurdere om problematikken rundt fødested kan løses på en bedre måte. Inntil dette eventuelt skjer, fortsetter dagens praksis.»

Medlem av Stortingets justiskomité for Arbeiderpartiet, Kari Henriksen, kaller den nye ordningen «oppsiktsvekkende».

Ber Anundsen ta grep

– Det er spesielt at Politidirektoratet har iverksatt denne typen regelverk uten å vurdere konsekvensene av det. Dette er norske statsborgere som kan oppleve stor utrygghet hvis de må reise rundt med et pass der det står at man har ukjent fødested. At dette ikke har blitt oppdaget eller sendt til politisk ledelse for en vurdering virker underlig på meg, sier hun til VG.

Henriksen mener noe må ha gått fryktelig galt et sted på veien mot vedtaket.

– Enten har direktoratet tatt seg for mye til rette da de iverksatte denne ordningen, eller så har justisministeren gitt for diffuse signaler når det gjelder hva som skal opp til politisk ledelse, sier hun, og oppfordrer justisministeren til å få vedtaket endret:

– Jeg regner med at direktoratet har fått beskjed om a dette må endres. Ordningen har virket en stund allerede, og det burde ringt en bjelle om at dette vil få store konsekvenser allerede før de satte det i verk. Det å tenke seg at å få ukjent fødested i passet sitt kanskje ikke er det tryggeste i verden, burde ligge ganske langt framme i pannebrasken, sier hun.

Henriksens kollega i justiskomitéen Peter C. Frølich (Høyre) er fornøyd med at POD nå tar en ny vurdering.

– Disse reglene virket rimelig firkantede og meningsløse. Det kan nok oppleves som en form for degradering av ens norske statsborgerskap. Det treffer helt feil og føles naturligvis som et overgrep for mange, sier han til VG.

– Vi forventer at POD rydder opp i dette, slik at norske statsborgere skal kunne reise utenlands problemfritt og ikke bli utsatt for ubegrunnet mistanke om falsk pass eller liknende, legger Frølich til.

Politidirektoratet: Følelses-problem

Noen jurister går enda lenger – og mener reglene er ulovlig.

– Dette er så inngripende at alle skjønner at det burde vært gjenstand for en offentlig høringsprosess. Det kan se ut til at forvaltningslovens krav til saksbehandling heller ikke er fulgt i denne saken, sier jusprofessor Mads Andenæs til Klassekampen.

– Dette har ikke politiet hjemmel til, sier advokat Arild Humlen til NRK.

Politidirektoratet avviser kritikken.

– Jeg tror det største problemet i denne saken er det rent følelsesmessige, sier sjef ved juridisk seksjon i Politidirektoratet, Steinar Talgø, til NRK.

– Hvis noen får problemer ved utenlandske grensekontrollstasjoner, så vil grensekontrolløren relativt enkelt kunne få opplyst fra norske myndigheter at det er et gyldig pass, sier han.