FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Nordmann (22) tatt med krokodille på toget

Av Rune Thomas Ege22.06.09 12:02 | Oppdatert: 22.06.09 18:32

Del saken på:

(VG Nett) Glem taxfree-kvoten! I bagasjen hadde drammenseren (22) en levende krokodille.

Nå blir togkrokodillen «Småtten» samboer med kjendiskrokodillen «Ida(r)»

22-åringen var på vei hjem fra studier i Polen, da han ble stoppet i en rutinekontroll av norske tollere i går ettermiddag, ifølge NRK Østfold.

Da tollerne gikk gjennom studentens bagasje, fant de alt annet enn en overfylt «harrykvote».

- I bagasjen hadde han en levende, 75 centimeter lang krokodille, forteller kontorsjef Wenche Fredriksen i Tollregion Øst-Norge til VG Nett.

Tapet munn og ben

Ifølge NRK Østfold hadde mannen behørig tapet krokodillens munn og ben, og plassert den i et isolasjonsrør som han så hadde lagt i bagasjen sin.

- Han fortalte at han hadde kjøpt den for 2,5 år siden i Polen, og at han nå ønsket å ta den med seg hjem, sier Fredriksen til VG Nett.

- Hva sa krokodille-eieren da han ble tatt?

- Han sa vel egentlig ikke så mye. Han visste vel hva han drev med, sier Fredriksen.

Krokodillen, en såkalt brillekaiman, blir vanligvis om lag to meter lange. En voksen brillekaiman veier et sted mellom 30 og 50 kilo.

- Kan bite hånden av deg

- De kan også bli litt større. Men det er likevel en krokodille. Den kan rive hånden av deg om den får tak, sier Kees Oscar Eikli, direktør ved Akvariet i Bergen til VG Nett.

Les også:Små barn skremt av løs krokodille.

Den beslaglagte krokodillen ble overlatt til Mattilsynet, som kontaktet Akvariet i Bergen.

- Vi har to brillekaimaner fra før, og i motsetning til andre krokodiller, er disse svært sosiale vesener. Så denne kommer til å bli et fint supplement hos oss, sier akvariedirektøren til VG Nett.

Flyr til Bergen

Dermed må den bereiste krokodillen igjen ut på tur. Men ferden over fjellet til Bergen skjer trolig ikke på skinner.

- Vi driver og ser på hvordan vi skal løse dette med transporten nå. Men vi håper å få den hit så snart som mulig, sier Ekli.

Les også:Krokodillen Taggen ble kidnappet.

Den 22 år gamle krokodillesmugleren, som var på vei fra Gøteborg til Oslo med tog, blir nå politianmeldt. Han kan trolig vente seg en klekkelig bot for å ha prøvd å ta med seg det noe spesielle kjæledyret hjem fra Polen.

Beslagla slange

- Det hender fra tid til annen at vi beslaglegger eksotiske dyr, men en krokodille tror jeg aldri vi har beslaglagt før, sier Wenche Fredriksen i Tollvesenet.

Ifølge NRK Østfold ble en slange og fire skilpadder beslaglagt på Svinesund så sent som forrige helg.

Beslaget som skjedde like ved Fredrikstad søndag ettermiddag, er trolig det tredje krokodillebeslaget i Norgeshistorien.

Kjendiskrokodillen

- Den ene av disse var en krokodille av samme typen, brillekaimanen Idar som bor hos oss, forteller Kees Oscar Eekli ved Akvariet i Bergen.

Krokodillen Idar ble beslaglagt i en leilighet i Oslo i 2005, og fikk kjendisstatus da mobilgründer Idar Vollvik forbarmet seg over krokodillen, og bladde opp nok penger til å få flyttet den til Akvariet i Bergen.

I ettertid viste det seg imidlertid at krokodillen ikke var fullt så maskulin som først antatt, og måtte pent bytte navn fra Idar til Ida.

Nytt navn: «Småtten»?

Ifølge Ekli er brillecaymanen verdens vanligste krokodilleart, og én av bare to krokodillearter som ikke regnes som utrydningstruet.

Foreløpig har ikke den beslaglagte brillekaimanen fått et navn av dens nye eiere.

- Så langt har vi ikke tenkt enda. Men den kommer sikkert til å bli hetende noe sånn som «Småtten», sier Ekli.