FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Nordfjorden i Nordland er Nord-Norges Geiranger

Av Hans Kringstad08.08.10 17:00

Del saken på:

NORDFJORDEN (VG) Dette er Nord-Norges svar på Geiranger. Bare cruiseskipene mangler. Den lokale postbåten sørger for sightseeing i stedet.

En reise langs polarsirkelen i postbåt

Vannspeilet er irrgrønt. Fjellene strekker seg loddrett mot himmelen. Øverst hviler Svartisen som hvit glasur over et landskap meislet i stein.

- To minutters stillhet! Lytt til naturen! kommanderer båtfører Albert Hilstad (69) på norsk og selvlært tysk.

Annonsørinnhold

HAR DU ET REISETIPS FRA NORDLAND?
Legg det inn her!

Ørnen skriker oppe i fjellskrentene. Smeltevannet fosser ned fra breen og det lyder små plask bortenfor rekken på M/S «Miss Sibella».

- Det er seler! roper en nederlandsk turist.

Og det stemmer. Nordfjorden i Rødøy kommune på Helgeland har sin egen selkoloni. Dyrene humper ned fra svarberget og velter ut i vannet idet postbåten nærmer seg. Snart dukker nysgjerrige fjes opp av dypet for å titte på turistene.

BILDESERIE:Se VG-bildene fra Nordfjorden her!

Rett ved breen

Mange har funnet veien hit fordi den magiske polarsirkelen skjærer gjennom området. VG fulgte sirkelen på langs i stedet for å krysse den på E6. Og skulle du kopiere dette eksperimentet, så er den trange, bortgjemte Nordfjorden en selvsagt del av reisen.

Du får en uforglemmelig naturopplevelse med fjell i de mest forbløffende formasjoner - som den vakreste vestlandsfjord smykket med en kappe av is.

Nærmere Svartisen kommer du ikke noe sted uten å gå opp. Her er vi 600 meter unna breen.

BLI MED VG TIL DETORIGINALEGEIRANGER:Fire dagers knipsereise blant fjord og fjell

- Kommer du opp dit, vil du aldri ned, mener Hilstad. Han peker mot et fjell formet som en ambolt. Kjentmannen forteller om en innsjø så vakker at ingen kan forestille seg synet.

Den kombinerte post- og sightseeingbåten anløper Melfjordbotn med sine fire fastboende. Litt lenger ut, på Hanvikhaugen, bodde tolv familier på det meste. Dette veiløse samfunnet hadde butikk og internatskole. De siste flyttet i 1976. Inne i den ville Nordfjorden lå også to gårdsbruk. Folket dro i 1956. Nå står bare tuftene igjen. Selen og ørnen fikk matfatet for seg selv.

ET ANNET TIPS I OMRÅDET:
Bli med på spennende grottesafari i Setergrotta

Sertifikat

Kaptein Hilstad manøvrerer inn mot fossefallet Nattmoråga, som går kast i kast tre hundre meter nedover fjellet - praktisk talt på polarsirkelens punkt. En regnbue trer frem.

Passasjerene får en ufrivillig dusj med påfølgende polarsirkelsertifikat.

Fjellet Rødøyløva ruver som en sfinx ute i horisonten. Hilstad plystrer en lokketone i høyttalerne. Da letter en havørn fra en hylle i berget. Så kommer enda en, og etter hvert er de fem som brer vingene ut over oss.

«Miss Sibella» krysser til slutt polarsirkelen for sjette gang denne dagen. Etter fem timer er vi tilbake i Kilboghamn.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Klikk deg frem til din drømmedestinasjon