FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Vill vest på en av verdens heftigste togturer

Av Gjermund Glesnes04.06.11 18:21

Del saken på:

COPPER CANYON (VG) Skal du være tøffere enn toget på ChePe-linjen, trenger du maskinpistol.

De heftigste togturene er sjelden for syvsovere. Heller ikke i Mexico. Morgenen har ennå ikke trykket på slumreknappen da ChePe, toget fra Chihuahua til Stillehavet, durer ut av minibikkjebyen.

Et landskap i widescreen dukker frem med dagslyset. Brede åkre, brede pickuper, brede hattebremmer.

Så blir det bare villere. Landskapet, folkene. Ville vesten.
Ved stasjonene kjører vi forbi døsende menn med cowboyhatt og skinnboots. Mellom stasjonene kjører vi ikke forbi noen.

BILDESPESIAL: Se flere bilder fra ChePe

Vill natur

Stålskinnene krongler seg frem gjennom juv, gjel og bergknatter, som om indre Telemark har gått berserk. Av og til skinner det i bølgeblikk fra de underligste plasser oppe i lia - selv folk fra Uren Luren Himmelturen hadde ledd hvis de fikk høre at noen bodde her inne.

Vi er langt inni granskauen. Grisgrendte strøk, Utenfor allfarvei og Dalstroka innenfor ligger flere mil nærmere sivilisasjonen. Gokk er mer urbant.

Her trenger du ikke gjemme deg, du må heller gjøre en innsats hvis du vil bli sett. Det passer Mexicos narkobander godt.

En uniformert vakt patruljerer gjennom vognen med sjøbein og skuddklar maskinpistol.

- De fleste passasjerene våre er turister. Men vi har også forretningsmenn fra gullgruvene. Bilveiene er ikke trygge for dem, sier konduktør Andres Castro.

Fotofetish

I en dør i vognen bak oss står Ad Broekhuizen fra Eindhoven og blitslegger halve Mexico.

Artikkelen fortsetter under bildet.

- Jeg har ett problem: Jeg har ikke nok minnekort, nå har jeg tre helt fulle. Jeg klarer ikke slutte å ta bilder, innrømmer han da han endelig tar en pause.

- Det fins ikke ord for å beskrive dette stedet. Det er helt utrolig. Grand Canyon i USA er verdensberømt, Copper Canyon har nesten ingen hørt om, sier han.

LES OGSÅ: Så mye bør du gi i tips

De innfødte

Copper Canyon har ni store og flere mindre canyoner, den dypeste er hele 1879 meter fra topp til bunn. Det gjør systemet både dypere og fire ganger større enn Grand Canyon.

Tvers gjennom dette går en 67 mil lang jernbane, bygd med dynamitt og svette i løpet av 60 år.

Den aller beste utsikten er ved Divisadero. Det er egentlig ikke et sted, kun en jernbanestasjon. Til gjengjeld er det her toget setter av 15 minutter til pause.

Dermed treffer vi rarámuri-indianerne. De var Amerikas siste huleboere, er kjent for ekstreme løpsferdigheter, og snakker fremdeles sitt eget språk.

Indianer og hvit? Ikke her. Her møter de oss med stekeos og burritos fra vedfyrte oljefat. Og nedenfor ligger utsiktsplattformen over den dypeste canyonen av alle, Urique.

LES MER OM MEXICO:
Mexicos vakreste strand || På loffen i Maya-riket || Rundstjålet i Acapulco || Dette er verdens farligste by

Hyllekoret

På toget har vi mer i vente. Nye svinger. Usikrede overganger. Veltede vogner i lia. Ned mot Temoris tar til og med Salvador Mirelya og vennene pause fra tequilaen og peanøttene. Vognene balanserer på smale hyller i en 1600 meter dyp canyon.

Et par ganger kikker jeg ut av vinduet og ned. Det er som å se ned fra en stige. Ikke så mye som en centimeter med fast grunn stikker ut. Heldigvis går alt på skinner - også denne dagen.

Du lever bare én gang. Og én gang i livet bør du ta ChePe til Stillehavet.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!