LOVLIG: Denne kniven fra Pentagon i Oslo kan fritt tas med på både innenriksflyvninger og internasjonale flyvninger. Foto: Roar Dalmo Moltubak

Denne kniven kan du ta med på flyet

(VG Nett) Flygerforbundet mener regelen om at kniver med opptil 6 cm lange blader er lovlige om bord, kan true sikkerheten. Luftfartstilsynet synes regelverket er vanskelig.

For slik er nemlig de internasjonale bestemmelsene norske luftfartsmyndigheter, flyselskaper og passasjerer må forholde seg.

Hva mener du om sikkerhetsreglene på fly?Del dine synspunkter her!

Selv om mange har opplevd å få beslaglagt både strikkepinner og neglefiler i sikkerhetskontrollen, kan knivene på bildene i denne artikkelen i prinsippet tas med om bord. Er knivbladet 6,01 cm langt er kniven ulovlig - er den kortere kan du ta den med, så fremt det ikke mistenkes at du skal bruke den til noe ulovlig.

Unntaket er springkniver og alle lommekniver som har låsbart blad, i motsetning til de avbildede knivene som ikke er lommekniver.

Les også:Knivglipp på Rygge

Mens en halvliter vann ikke skal slippe gjennom sikkerhetskontrollen, får ikke de sylskarpe og potensielt farlige knivene en plass på forbudt-listen til luftfartstilsynet.

- Jeg synes det er veldig rart at regelen er sånn, sier Jan Dieset som er SAS-pilot og leder av Norsk Flygerforbund.

- Hadde det vært bedre med et totalforbud mot kniver?

- For å si det sånn: Jeg synes det er merkelig at et seks cm langt knivblad regnes som ufarlig, sier Dieset.

OK: Denne kjøkkenkniven skal du kunne ta med deg gjennom sikkerhetskontrollen på norske flyplasser. Foto: Roar Dalmo Moltubak


Flyselskapene: - Reisen må være bekvem

Diesets arbeidsgiver SAS har ikke noen planer om å be om en endring i regelverket. Det samme gjelder flyselskapet Norwegian.

- Vi støtter oss til myndighetenes regler, og vi er opptatt av at det skal være en balansegang mellom sikkerheten og det å gjøre reisen bekvem for passasjerene, sier Knut Morten Johansen som er informasjonssjef i SAS Norge til VG Nett.

Se bagasjereglene på Avinors siderher.

Johansen mener regelverket må ha noen grenser, for ikke å skape mer hodebry enn nødvendig for de reisende.

- Et sted må grensen gå, og blir systemet for rigid så tror jeg nok mange vil oppleve det som ubekvemt å reise, sier han.

- Er det noen som har bruk for en slik kniv om bord på deres fly?

- Ikke det jeg vet om, nei, sier Anne Grete Ellingsen som er informasjonssjef i Norwegian.

Men heller ikke Norwegian vil kreve et totalforbud mot kniv om bord på flyene.

- Det er internasjonale luftfartsmyndigheter som setter kravene, og som flyselskap må vi forholde oss til de regler som gjelder til enhver tid, sier Ellingsen.

- Kan være en trussel

Lederen i Flygerforbundet sier det er flere regler som kan oppleves som merkelige når det gjelder hva som er lov og hva som ikke er lov.

Blant annet trekker han frem at de fleste flyselskaper har gått over til plastbestikk, mens bestikk i stål lett kan tas med fra restauranter på innsiden av sikkerhetskontrollen.

- Politiet burde håndheve

Bæring av kniv på offentlig sted reguleres av Straffelovens § 352a, men så lenge kniven «bæres i forbindelse med arbeid, friluftsliv eller annet aktverdig formål» er det ikke forbudt. For Luftfartstilsynet er kniv-reglene en kinkig labyrint å orientere seg i.

- Vi har ingen myndighet til å totalforby kniver, da måtte det europeiske regelverket blitt endret, sier Unni B. Nilssen som er securityinspektør i Luftfartstilsynet til VG.

Alternativet ville være om politiet i større grad håndhevet forbudet mot å bære kniv, mener Nilssen.

- Når noen forsøker å ta med seg kniver, oppfordrer vi lufthavnoperatørene til å anmelde dette, siden det er et lovbrudd, sier Nilssen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder