FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
Byguide

Middelhavsperlen Malta

Av Erik Valebrokk28.03.18 13:22 | Oppdatert: 08.10.19 09:11

Del saken på:

Sommer hele året? Ikke helt, men sesongen for sol og varme er lenger på Malta enn de fleste andre steder i Middelhavet. Så om du reiser i mai, i juli eller i november spiller ikke så stor rolle.

MALTA (VG reise) Mange forbinder Malta med gambling og sesong to av TV-konkurransen «Mesternes Mester», men den knøttlille øya klemt mellom Sicilia og Libya er uendelig mye mer.

Med en høyst levende og usedvanlig historie har Malta klart å lokke til seg et stadig økende antall turister som i toppåret 2016 resulterte i hele to millioner besøkende.

Annonse
Reise til Malta

Malta har et deilig klima, og selv i november kan du oppleve temperaturer godt over 20 varmegrader og du kan bade i havet. Malteserne vil synes du er gæren, men det er ikke noe å bry seg om. Besøker du øya i april eller november er det lett å se forskjell på lokalbefolkning og tilreisende. Om de ser rart på deg om du er litt lettkledd når de selv er pakket inn for vinter, er de like fullt vennlige. Malteserne er imøtekommende og blide, og at alle snakker engelsk hjelper også.

Rik historie

Maltas historie er lang og dramatisk. Malta og naboøya Gozo har vært befolket i mer enn 7000 år, fra de første bosetterne kom fra Sicilia. Apostelen Paul skylte i land her i år 60 og ble i tre måneder. Hans tilstedeværelse innebærer at malteserne stadig har et nært forhold til religionen, og i særdeleshet den romersk-katolske kirke. Malta har 581 steder for tilbedelse av romersk-katolsk art, og én moské.

Øyas beliggenhet har alltid vært av strategisk betydning, og Malta har blant annet vært styrt av fønikere, romere, maurere, normannere, sicilianere, spanjoler, Johanitterordenen, franskmenn og briter.

På innsiden av murene

Med sitt monumentale utseende omkranset av en enorm festningsmur antyder Valletta at byen har vært åsted for dramatiske hendelser, og på innsiden av murene kan du ta historien nærmere i øyesyn. Dette er en by med en fot i nåtiden og en fot solid plantet i fortiden.

Det var nemlig her Malteserordenen – opprinnelig Johanitterordenen, slo tilbake sultan Suleiman og hans osmanske styrker under den store beleiringen i 1565. Ridderne fra ordenen, ledet av den franske adelsmannen Jean de Vallette, sto imot tyrkernes angrep i nesten fire måneder og knuste med det alle sultanens videre ekspansjonsplaner. Malta fikk sin nye hovedstad Valletta, oppkalt etter hærføreren som reddet øya – og Europa.

Vakre Valletta

Hovedstaden er knøttliten. Med et areal på bare 0,8 kvadratkilometer er det den minste hovedstaden i EU med et innbyggertall på 6500. Imidlertid bor størsteparten av Maltas befolkning i det som betegnes som byregionen Valletta. Et stort flertall av øyas 430 000 innbyggere er å finne i området rundt Valletta som blant annet inkluderer Sliema, St. Julian’s og The Three Cities», byer du også bør besøke.

Selve Valletta ble bygd etter den store beleiringen, med eventuelle fremtidige invasjonsforsøk i tankene. Det eneste som sto på den lille halvøya der Valletta ligger var fortet St. Elmo som ridderne tapte etter langvarige kamper mot osmannerne. Fortet ble ødelagt i kampene, men ble gjenoppbygd på samme plass. Det er et fint sted å starte Valletta-turen. Her ligger et lite besøkssenter der du kan se filmen «The Malta Experience», en 45 minutter lang innføring i Malta og Vallettas spennende historie.

I motsetning til de fleste små middelhavsbyer er Valletta enkel å finne frem i. Alle gater går i et strengt rutenett, med rette linjer i alle retninger. Den italienske arkitekten Francesco Laparellis byplan innebærer at du kan se havet nesten uansett hvor i byen du befinner deg. Hovedgaten Republic Street skjærer rett gjennom byen, fra den store byporten og ned til fortet.

Uteliv og shoppingmuligheter i Valletta er begrenset, men i Sliema og St. Julian’s på nordsiden av byen finner du derimot store hoteller, et betydelig restauranttilbud og god og variert shopping. Det er kun få hoteller i selve Valletta, så de fleste turister bor på den andre siden av St. Julian’ Bay.

Påvirket kjøkken

Den italienske påvirkningen av øya gir blant annet utslag i maten. Restaurantene i Vallettas koselige bakgater og andre steder på øya serverer mye pasta, og det brukes råvarer som soltørkede tomater, oliven, kapers og aubergine. Malta er spesielt kjent for sine mange smakfulle kaninretter, og bønnepureen «bigilla» er ikke til å komme utenom. Malteserne serverer gjerne mange småretter før hovedmåltidet som kan bestå av både pasta, fisk og kjøtt. Porsjonene er ofte enorme, så vær forsiktig med antall retter når du bestiller.

Havneidyll

Sør for Valletta, på den andre siden av Grand Harbour, ser du over til området som kalles «The Three Cities». Her ligger byene Senglea, Birgu og Cospicua. Av disse er Birgu (moderne navn Vittoriosa) den eldste, og det var her ridderne hadde sitt hovedkvarter under den store beleiringen. De to andre byene ble bygd senere, og alle tre er festningsbyer. Et besøk hit kan trygt anbefales, og bli gjerne med en tradisjonell fiskebåt, luzzu, på en sightseeing i havnen.

Vil du se maltesisk havneidyll på sitt mest forførende, bør du besøke Marsaxlokk litt lenger sør for Valletta. Her kan du spise lunsj på en av de mange restaurantene i havnen og beundre de billedskjønne og fargerike luzzuene som ligger fortøyd. De lokale fiskerne er en naturlig del av miljøet, og for mange vil dette være Maltas vakreste by.

Andre igjen holder en knapp på den gamle hovedstaden, innlandsbyen Mdina, og dens naboby eller forstad, Rabat. Her er scener fra «Game of Thrones» innspilt, og den monumentale festningsbyen egner seg godt til formålet. Det er veldig mange turister i Mdina, men når dagen er omme kommer lokalbefolkningen ut for å kose seg. Bor du på et lite hotell her, kan du dermed oppleve en helt annen by enn den de daglige hordene får se.

Filmøya

De klimatiske forholdene og landskapet gjør Malta attraktiv for store internasjonale filmproduksjoner. Ikke dermed sagt at internasjonale superstjerner sprader rundt overalt, men det har vært mange kjente fjes å se her. Blant annet er flere scener fra «Game Of Thrones», og storfilmer som «Da Vinci-koden» og «Gladiator» spilt inn her. Aller morsomst for oss nordmenn er nok at scenen i «Kon-Tiki» der Thor Heyerdahl og mannskapet legger ut på sin farefulle seilas over Stillehavet ble filmet i havnen i Valletta.

Frodige Gozo

Malta er ikke større enn at du fint får besøkt de viktigste stedene i løpet av en langhelg. Har du en uke til rådighet bør du også dra til Gozo. Den lille øya tilhører Malta og ligger en halvtimes fergetur nord for hovedøya. Det er som å komme til en annen verden, der Malta er tørr og karrig, er Gozo fargerik og frodig. Og hvis Malta er liten, er Gozo mikroskopisk.

Likevel er det mye å oppleve her, fra de mer enn 5000 år gamle tempelruinene Ġgantija, vakre kirker og den nydelige festningsbyen Cittadella, til idylliske strender, saltutvinningskar og fristende restauranter. Gå gjerne for en overnatting.

Malta er ditt ukjente eventyr. Det er på tide å utforske det!

Her kan du spise

Rubino: tradisjonell maltesisk mat i et kjempehyggelig kjellerlokale i Vallettas bakgater der brødrene Karl og Michael Diacono regjerer.

Tal-Petut: strålende restaurant i Vittoriosa, der kjøkkensjef Donald Caligari serverer tradisjonell mat, men med fokus på sunne ingredienser og tilberedningsmetoder.

Ta’ Philip: bra restaurant på Gozo der verten Philip Spiteri og teamet hans tar vare på deg med store porsjoner og godt humør.

Her kan du bo

Grand Hotel Excelsior i Floriana, fem minutters spasertur fra byporten til Valletta. Priser fra i overkant av 1000 kroner per natt.

The Westin Dragonara ligger i St. Julian’s og koster fra ca. 1400 kroner per natt.

Kempinski Hotel San Lawrenz er et luksushotell på Gozo med priser fra 1100 kroner per natt.

Få reiseinspirasjon ved å følge @vgreise på Instagram. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise er det mulig vi reposter det.