FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Stadig flere sex-smittes

21.07.03 06:48

Del saken på:

Ola og Kari nordmann drar på heisatur til utlandet. Stadig oftere har de med seg kjønnssykdommer hjem.

- Risikoen er større for å bli smittet av kjønnssykdommer i utlandet, advarer overlege Hans Blystad ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Ferske tall viser at 85 nordmenn pådro seg gonoré i utlandet i fjor. 29 personer kom hjem med syfilis, mens 24 ble HIV-smittet. Det er en økning i antallet smittede fra i fjor.

Hvor mange som er smittet av klamydia på reise i utlandet, finnes det ingen oversikt over her i landet. Men med bakgrunn i tall fra Sverige og Danmark, anslår Folkehelsa at mellom 800 og 900 nordmann blir klamydiasmittet under fjernere himmelstrøk hvert år.

Tilfeldig sex

Blystad tror norske turister har lettere for å hoppe til køys når de er på ferie i utlandet.

- Det virker som flere innleder seksuelle forhold og har oftere tilfeldig sex når de er på ferie. Men det gjelder å være på vakt, både hjemme og ute, sier han.

Undersøkelser viser at nordmenn er blant de dårligste i Europa når det gjelder å bruke kondom. Bare 15 prosent oppgir at de bruker beskyttelse ved tilfeldig sex.

- Jeg kan gi to råd: Unngå å ha sex, eller bruk kondom, sier overlege Blystad.

Smittestatistikken viser at Thailand er et av de mest risikofylte landene å reise til - hvis du har planer om å ha ubeskyttet sex, vel å merke.

I Europa er det stor risiko for å bli smittet av klamydia og syfilis. En syfilisepidemi har herjet det homofile miljøet i Vest- og Sentral-Europa det siste året.