FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Whisky-cruise med Hurtigruten

Av Dag Fonbæk 26.06.14 20:47

  Del saken på:

  Hurtigrute-whiskyen vil ikke være dårligere enn linjeakevitten. Nå har også den krysset ekvator.

  - med egenmodnet single malt på dekk

  Siden i fjor høst har Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS Fram seilt rundt med to fat single malt scotch whisky på dekk.

  For å oppnå best mulig kvalitet har fatene med 21 og 25 års whisky i snart ett år krysset verdenshavene mellom den nordlige og sørlige halvkule – og snart skal passasjerene få smake på godsakene som er modnet om bord, i storm og stille på amerikanske eikefat.

  Hurtigrutens skip seiler nemlig ikke bare i konstant kysttrafikk mellom Bergen og Kirkenes. Den går også ulike temacruise – og til høsten inviterer MS Fram om bord lidenskapelige whiskydrikkere og andre med sans for den gylne drikk på et spesialcruise mellom hansabyene Bergen og Hamburg – med whisky som tema.

  I stålbur

  Det er på whisky-cruiset 2–4 oktober at Fram-skipper Arild Hårvik skal la passasjerene få smake på dråpene han har passet så inderlig godt på det siste året.

  Fatene med whisky er blitt oppbevart i spesialbygde, plomberte stålbur på dekk 9. Forhåpentligvis har bølgebevegelsene, temperatursvingningene og sjøluften foredlet maltwhiskyens kvalitet til nye (bølge)høyder og påvirket aromaen positivt under månedene i sjøen.

  Whisky-foredrag

  På turen fra Bergen til Hamburg er whisky-eksperten Bernard McGee hyret inn for å ta passasjerene gjennom den skotske nasjonaldrikkens verden. Han skal foredra om whiskyens historie, innvie deltagerne i den eldgamle prosessen som fører fram til den gylne drikk og presentere sine egne favoritt-whiskyer av høy kvalitet.

  Ett av høydepunktene under whisky-cruiset blir selvsagt prøvesmakingen av Frams egen fatmodnede skipswhisky:

  Fatene har tilbakelagt tusenvis av sjømil. På vei til Argentina har de krysset ekvator og i Antarktis har de krysset den sørlige polarsirkelen to ganger.

  Jan Mayen og Svalbard

  På vei nordover krysset den dyrebare frakten ekvator igjen, og senere nullmeridianen.

  30. mai krysset whisky-fatene den nordlige polarsirkelen utenfor islandske Grimsey.

  Før whiskyen skal tappes på 400 flasker og merkes med egen Fram-etikett, skal drikken seile med Fram langs Sør- og Øst-Grønland nå i sommer. Whiskyen skal også innom Jan Mayen og Svalbard før den ender på flasker.

  Så langt lageret rekker vil den bli å få kjøpt i skipsbaren på Fram – og bare der.