FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Reis med tenåringen på storbyferie

Av Mona Langset29.03.14 17:14

Del saken på:

Shopping, sightseeing, god mat og bitte litt avslapning mellom slagene. Storbylivets gleder passer perfekt også for tenåringer på tur.

Av Otto von Münchow
Vi har havnet på shopping. I Sadyba Best Mall, et helt nytt shoppingsenter omtrent en halv mil sør for bykjernen av Warszawa.

Det er guttene mine som har oppdaget at de polske prisene er nesten halvparten av de norske. Også på merkevarer.

At dagens tenåringer er mer merkebevisst enn jeg noensinne kommer til å bli, har jeg akseptert for lenge siden. Men at det skal være så til de grader komplisert å finne den helt riktige skoen eller buksen, kommer likevel litt bakpå.

Sadyba Best Mall er det tredje shoppingsenteret vi har avlagt et besøk i løpet av dagen. Og utbyttet så langt har vært heller magert. Hvite Converse i riktig størrelse er ganske enkelt vanskelig å oppdrive

Guttene mine på 15 oppdager at det å shoppe i Warszawa ikke er som å handle i London eller hjemme for den saks skyld.

Noe for enhver alder
Rimelige merkevarer, ja vel, men utvalget er begrenset, ikke minst når det gjelder størrelser. Her må vi innom mange butikker for å finne akkurat det de leter etter - ingen vei utenom når en har en veldig bestemt smak.

De siste årene har det blitt tradisjon at ungdommene mine og jeg drar på storbyferie. Når hverken strandliv eller fjell frister lenger, har vi funnet felles grunn i verdens storbyer.

Warszawa er imidlertid første gang guttene mine har lagt sin sjel i shopping - og det kan gå litt på tålmodigheten løs for en far som ikke akkurat har samme lyster.

Dette med storbyferie begynte for noen år siden da vi for første gang dro til Seattle, den gang også med eldstedatteren (som deretter ble for stor til å feriere med foreldrene sine).

Siden har det blitt både London, Roma, Pisa, Seattle igjen og nå sist Warszawa.

Kunst ikke populært
Opp gjennom årene har interessene for tenåringene endret seg. Til å begynne med var det topp å kjøre sightseeingtur med The Ducks, amfibielandingsfartøyer fra annen verdenskrig, gjennom gater og vannveier i Seattle. I dag er det shopping og restauranter som er gjevest.

Noen aktiviteter bevarer imidlertid alltid sin begeistrende kraft. Berg-og-dal-baner er én av dem, og det gjelder også for faren. I det hele tatt er alt som gir fraspark og spenning høyt på listen av prioriterte aktiviteter for guttene mine.

Kunstutstillinger på den annen side har jeg aldri fått noen av ungdommene med på.

På den annen side har det historiske alltid interessert guttene mine. I London besøkte vi både Tower of London, Natural History Museum og British Museum med stor suksess.

I Roma var Colosseum og Pantheon populært, mens i Warszawa var det særlig Pawiak fengselet og restene av den jødiske gettoen som gjorde inntrykk på dem.

London er topp

Av byene som vi så langt har besøkt, er uten tvil London den som har slått best an. London er en pulserende by som kan få selv den mest blaserte tenåringen til å himle med øynene. Det er alltid noe nytt å ta seg til i den britiske metropolen.

Bare det å ta seg rundt med undergrunnsbanen var en opplevelse i seg selv. Først da skjønte de hvor stor London faktisk er.

Sentrum strekker seg ikke bare rundt et par sentrale undergrunnsstasjoner, men ut over et veldig område.

Det store trekkplasteret er selvsagt London Eye, men det skuffet likevel litt da guttene oppdaget hvor langsomt hjulet spinner. Utsikten er verdt å ta med seg, syntes de.

Heller ikke lunsj med tradisjonell fish and chips er å forakte - eller en tur på Themsen.

Slik blir ferien PERFEKT for alle

Hvorfor: Byferie gir familien en annen opplevelse når barna blir større. I tenårsalderen er det ikke alltid at badeferie på en solhest sydenstrand er det mest attraktive.

Og når heller ikke hytte-, fjell- eller båtturer lenger virker tillokkende, kan byferien bli det som skaper entusiasme hos ungdommen.

Ellers er jo det meste de voksne finner på, bare teit. Byferie er urbant, kult og spennende.

Hvilket alderstrinn: Byferien passer for tenåringer i alle aldere. Første gang jeg tok mine med, var guttene ti år, men jo eldre de har blitt, jo mer har de satt pris på den urbane ferie.

Det har ikke minst noe med hva spesielt storbyene kan tilby og som appellerer til litt eldre ungdommer.

Hvor lenge: Etter å ha prøvd ut varierende lengder på byferien, ser det ut til at den forlengede weekend er akkurat passe lang. Fire-fem dager er i så måte det ideelle. Da klarer en å holde ungdommene i vigør og holde interessen oppe. Den ideelle lengden varierer også fra by til by.

Storbyer som London og New York har mer å by på enn mindre byer som kanskje foreldrene heller vil besøke. Nå sist da vi dro til Warszawa hadde vi syv dager på oss, og det var nok litt i lengste laget.

Hva skal en finne på: En byferie med ungdommer må skje på deres premisser. Sightseeing med buss, kunstmuseer og musikaler er kanskje ikke nettopp det som trekker mest, selv om det kan være det for foreldrene.

Fornøyelsesparker er alltid gøy - uansett alder. Ellers varierer det både med alderen og fra ungdom til ungdom.

For de yngste er det nok mest fysiske aktiviteter som trekker, mens for de litt eldre kan det både være shopping og det å gå på restauranter. Jeg har dessuten lagt merke til at guttene mine setter mer og mer pris på bra standard på hotellet, gjerne med treningssenter og svømmebasseng.

På egen hånd: Etter hvert som ungdommen blir eldre er det fint mulig å slippe dem ut på egen hånd. For eksempel sette dem av på et shoppingsenter og så hente dem på et avtalt tidspunkt igjen.

En skal kanskje være litt tilbakeholden med å slippe dem løs på et ungdomsarrangement eller diskotek på egen hånd i en fremmed by. Det samme gjelder å la dem farte rundt i byen på egen hånd.

Hva med data/spilling: Uansett hvor og hvordan en drar på ferie med ungdommer blir det alltid et spørsmål om data og spilling. De skal ha med seg iPaden, smarttelefonen, den bærbare og hva det nå ellers er av elektronikk.

Tidligere var jeg ganske strikt på at spilling ikke hørte hjemme på ferie. Men har etter hvert sett at det skaper fred og fordragelighet om de får en time eller to på hotellrommet for å spille.