FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Magiske Mexico

Av Kim Daniel Lindegaard30.08.08 08:19 | Oppdatert: 30.08.08 09:19

Del saken på:

TULUM / PLAYA DEL CARMEN / COZUMEL (VG) Mexico er kjent for sine fantastiske strender. VG har besøkt den vakreste av dem alle.

Men landet lokker også med andre store naturopplevelser, mayakultur, lave priser på mat, drikke og overnatting - og helårssommer. Og det behageligste klimaet opplever du fra oktober til april.

Turkisblått vann og puddermyk sand. Det er fellesnevneren for strendene på Yucatán-halvøya i Mexico. Likevel er det én strand som skiller seg ut.

Se flere bilder fra fantastiske Mexico iVG Netts bildespesial!

- Gi blaffen i de andre strendene. Det er stranden i Tulum som er den beste, sier en amerikansk turist ved bagasjeutleveringen i Cancún.

- Jeg har et vennepar som var her i fjor, og de var dumme nok til å vente til den siste dagen med å dra til Tulum. Det er ingen tvil om hvor jeg skal etter frokost i morgen, fortsetter den noe eksentriske kvinnen før vi går hver til vårt.

Selv om det går noen dager før jeg kommer meg til sandstranden i Tulum, må jeg innrømme at den amerikanske turisten hadde rett.

Null aircondition

Bussturen til Tulum blir imidlertid en tålmodighetsprøve. Temperaturen utenfor bussen er over 30 grader, og på innsiden stiger den stadig på grunn av at airconditionanlegget ikke virker.

- Det er uutholdelig å sitte på en buss i denne varmen. Få meg ut herfra, klager Peter Schultz (25) fra Tyskland i setet ved siden av meg.

Gradestokken har krøpet opp ytterligere fem grader siden vi gikk på bussen. Da vi endelig slipper ut igjen, virker det dobbelt så varmt.

- Førstemann ut i vannet, roper Peter til kompisene mens vi småløper nedover sletta.

Etter en relativt høylytt tur nedover til stranden, blir det helt stille da vi får øye på den storslagne mayakulturen som har preget Tulum i hundrevis av år.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Helt eventyrlig

- Wow! Det er det sykeste jeg har sett. Har dere sett noe så vakkert før? spør Tim Bøhmer (24) etter en periode med stillhet.

Mayaruinene står steilt og stødig i vannkanten på stranden. De store steinkonstruksjonene som i tidligere tider var åsted for menneskeofringer trekker dagens turister til seg med en voldsom kraft.

Mens folk kaster seg ut i vannet blir skyene mørkere og mørkere. Før vi vet ordet av det, begynner regnet å pøse ned. Noen blir i vannet, andre løper opp av fortvilelse.

Etter fem minutter er regnskuren over, himmelen klarner opp og solen kikker frem.

- Se hvordan været forandrer seg. Mexico er helt eventyrlig, roper en kvinne fra vannkanten.

Godt utgangspunkt

Tulum er full av overnattingssteder som ligger nedover strandlinjen. Vi valgte imidlertid å slå oss ned i Playa del Carmen som ligger en times kjøretur unna. Her er det flere alternativer både når det gjelder hoteller, shopping og opplevelser.

Playa del Carmen er en perfekt base for deg som besøker Yucatán-halvøya for første gang. Den tidligere så beskjedne fiskerlandsbyen har vokst seg til å bli øyas største feriested, og er i dag vant til å ta imot turister fra alle verdenshjørner.

Det naturlige møtepunktet heter Fifth Avenue, og er Playa del Carmens handlegate. Her ligger det en rekke barer, restauranter og butikker for enhver smak.

Serenade ved bordet

Et par kvartaler nedenfor finner du den 15 kilometer lange bystranden. Ved bryggen er det mulig å melde seg på diverse vannaktiviteter og ta fergen til dykkeperlen Cozumel.

Selv om du kanskje er sliten etter en varm dag på stranden, bør du ta deg en hvil på ettermiddagen og sjekke ut Playa del Carmen by night. Det er nemlig om kvelden at byen våkner til liv.

Fra klokken 19 begynner gatene å fylles opp av turister som skal ha seg et bedre måltid, og meksikanske trubadurer som underholder i gatene.

Er du ekstra heldig - eller uheldig - får du en serenade ved restaurantbordet.

Utover kvelden samles folk på ulike barer og tar en kikk på flammeshowet på stranden, før de beveger seg videre til nattklubbene etter midnatt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rosa fisker

Dagen derpå kan du starte med å ta fergen til øya Cozumel. Her befinner verdens nest lengste korallrev seg, og at rosa fisker med grønne prikker faktisk finnes, får du et endelig bevis på her.

Til en pris på rundt 130 kroner blir man fraktet i båt med instruktør for å snorkle i en times tid. Det er tre stopp på veien, og stemningen kan bare bli bedre ettersom det serveres både øl og tequila underveis.

Amerikanske Greg Allan Smith (27) og Jordan Taylor (25) er så fornøyd med oppvartningen at de ikke tør å hoppe ut i havet.

- Det spørs om ikke vi må drøye snorklingen til i morgen. Vi har tross alt delt denne, smiler Jordan og peker på den tomme tequilaflasken.

- Slapp av, vi tar det igjen i morgen. Vi har god tid, sier Greg til kameraten og skåler.

Ha god tid

Og god tid, det bør man ha. Det er nemlig ikke gjort på uno, dos, tres å oppleve Mexico.

Det kan familien Grønnestad fra Haugesund skrive under på.

- Vi skal være her i to uker, og nå nærmer det seg allerede slutten. Tiden går altfor fort, sier mamma Gunvor (47) ved strandkanten i Playa del Carmen.

- Jeg synes folk bør unne seg minst to uker når de reiser hit. Det er kjempebra muligheter for dykkeentusiaster i tillegg til en veldig spennende kultur, avslutter Erik Grønnestad (20).