FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Polet ønsker å overta alkoholsalg på flyplassene

17.07.13 04:45 | Oppdatert: 17.07.13 15:00

Del saken på:

Vinmonopolet ønsker å overta alkoholsalget på flyplasser hvis mulig. Begrunnelsen er at vinsalget på polet faller, mens det øker i taxfreebutikkene.

- Når hver sjuende flaske vin og brennevin i Norge er kjøpt på taxfree, kan det på sikt undergrave vår legitimitet, slik at vi mister vårt samfunnsoppdrag. Den andre bekymringen min går på vår økonomiske bæreevne. Hvis folk slutter å handle hos oss, går det utover vår mulighet til å bygge nye butikker og videreutvikle polet, sier Vinmonopolets administrerende direktør Kai G. Henriksen til Aftenposten. Bakgrunnen for han bekymring er at mens nordmenn drikker mer, handles mindre på Vinmonopolet.

OSL har avtale til 2021

Vinmonopolet har ikke vært i kontakt med hverken Avinor eller Oslo lufthavn (OSL) om dette, men han ønsker å vurdere muligheten dersom anledningen byr seg.

Taxfreebutikkene på de fleste av landets flyplasser drives av Travel Retail Norge. Selskapet fikk for et halvt år siden forlenget sin avtale med Avinor og OSL om å fortsette driften av utsalgene. Avtalen løper fram til 2021. Den forrige løp fram til 2017.

Ønsker alt i ett kassesystem

OSLs kommersielle direktør Espen Ettre har ikke noe til overs for Vinmonopolets ønske.

- Det tror jeg hadde vært en dårlig løsning. Ved ankomst, med bare ett kassesystem, ville det vært helt uaktuelt. Taxfreehandel på en flyplass er noe helt annet enn et vinmonopol. Hoveddelen av det vi selger er parfyme, kosmetikk, sjokolade og andre ting, sier Ettre.

På politisk nivå er det fra før kjent at Kristelig Folkeparti er skeptisk til at taxfreesalg av alkohol i det hele tatt eksisterer. Senterpartiet har på sin side programfestet at Vinmonopolet skal overta alkoholsalg i taxfreebutikkene.