FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Hit bør du reise i 2013

01.01.13 10:28 | Oppdatert: 02.01.13 09:15

Del saken på:

VGs reiseredaksjon gleder seg til reiseåret 2013, og gir her sine kvalifiserte tips til hvor du bør legge turen neste år.

NEW YORK

Det er kanskje ikke det mest originale å anbefale USAs største by, men tross alt er det en av de aller kuleste byene i hele verden.

Mange vil si DEN kuleste. Når vi samtidig får ny direkterute fra Norge neste år, så har vi i tillegg en ekstra god grunn.

LES OGSÅ: Nettkaos da Norwegian slapp New York-billettene

Hva skal du så gjøre når du først har tatt turen?

Dersom det er første gang, skal du unne deg å være god, gammeldags turist.

Kom deg opp!

Kom deg på toppen av en skyskraper, gå over Brooklyn Bridge, heng på Times Square etter mørkets frembrudd, besøk de kjente museene, gå shopping-amok i Soho og hvil deg i Central Park etterpå.

TIL NEW YORK? Last ned gratis VG-reiseguide her

Og har du vært der før, så er det likevel en million ting du ennå ikke har gjort. Uansett skal du ta deg tid til bare å se på folkene og byen. Sett deg ned utendørs, eller bak et stort vindu og observer og nyt.

Visste du forresten at 27000 mennesker nylig stemte frem New York som verdens beste partyby?

Norwegian starter sine flygninger i slutten av mai 2013 fra Oslo. Fra før flyr både SAS og United direkte til New York.

Jostein Matre

ATHEN

Mange reiser til Athen kun for å komme videre på øyhopping eller seilferie. Men byen er i høyeste grad verdt et besøk i seg selv.

Til sommeren blir Athen lettere tilgjengelig enn på lenge. SAS flyr direkte fra Gardermoen i juli og halve august, mens Norwegian flyr direkte fra begynnelsen av mai til 24. oktober. På det meste går det seks direkteflyginger fra Oslo i uken.

LES OGSÅ: Slik øyhopper du med barn i Hellas

Så nå er det kort vei for den som vil oppleve Akropolis med templene som ble bygget i det femte århundre før Kristus, gågatene i Plaka, det arkeologiske museet, Zevs-tempelet og Antikkens markedsplass, Agora og Syntagma-plassen med sine karakteristiske voktere av Den ukjente soldats grav.

Komplett

I tillegg til de historiske monumentene, har byen alt som skal til for å gjøre en storbyferie komplett: Shopping i småbutikker eller fasjonable designbutikker.

Stilige restauranter og koselige små, greske spisesteder. Yrende natteliv. Og vil du ha dette i kombinasjon med en badeferie, kan du bo i bydelen Glyfada, med sine finkornede strender.

Mona Langset

BILBAO og baskerkysten

Fra 5. juni kan Ola og Kari sette seg på Norwegians direktefly til spanske Bilbao, fire år etter at SAS la ned ruten.

Siden 2009 har den baskiske hovedstaden vært lettest tilgjengelig via franske Bordeaux, flere biltimer unna.

SE VGs BILDESERIE: Byen som har skutt blink

For nordmenn flest er Bilbao synonymt med Guggenheim-museet - ikonet i forvandlingen fra sliten industriby til reisemål. 40 prosent av byen er ombygd. Internasjonale kjendis-arkitekter og -designere har tatt tak. Bilbaos falleferdige gamleby har fått nytt liv. Lagre og gamle butikker er blitt deilige pintxos-restauranter (basker-tapas).

Spanske turtips fra Spania-eksperten

Kyst-rundtur

I tillegg er Bilbao et supert utgangspunkt for å utforske en for nordmenn flest totalt ukjent spanskekyst. Baskerkysten vestover fra San Sebastian er full av små, sjarmerende fiskerlandsbyer - som Zumaia, Zarautz og Moreaga.

Og skal du bade, så vit at San Sebastian i La Concha har Spanias kanskje aller flotteste bystrand.

Vi ferierte selv i området for to somre siden. Supert!

Dag Fonbæk

FÆRØYENE

Er du opptatt av kortreist mat i superklasse, bør du besøke Færøyene. Øyrikets lam, fisk og skalldyr har ord på seg for å være best i verden. Det er neppe tilfeldig at Russlands president Vladimir Putin hver uke får flysendt levende hummer herfra.

I tillegg drømmer kokker verden over om å servere lammekjøtt som har gresset i det frodige landskapet hvor sjøsprøyten står, slik at lammene nærmest kommer ferdig marinert til bords.

LES OGSÅ: Perlen i havet

Men det kan de bare drømme om, for det er ingen eksport av lam. Du må dra dit selv for å nyte smaken.

Lei bil!

Det finnes selvsagt flere grunner enn mat som trekker folk til øyriket nordvest for Skottland, omtrent midt mellom Norge og Island.

LES OGSÅ: Spis himmelsk på Færøyene!

Lei bil og se deg om i den fantastiske naturen. Du kan også melde deg på utflukter til lands og til vanns, for ikke å snakke om i luften. Helikopterturer er populært og rimelig.

Trendy

Tórshavn er en av verdens minste hovedsteder, og dette over tusen år gamle tingstedet er en sjarmerende miks av levende historie og moderne byliv. Trendy kafeer og designbutikker ligger blant flere hundre år gamle bygninger.

Opplevelses-guide for Færøyene

Innbyggerne ble forfjamset da deres klippeøyer ble kåret til verdens beste øysamfunn av National Geographics i 2007.

Færøyske Atlantic Airways flyr direkte fra Bergen eller via København til Vágar lufthavn på Færøyene.

Anne Bergseng

HELGELANDSKYSTEN

Til sommeren arrangeres Forbundet Kystens Landsstevne (18-21 juli) på Helgeland - båtfolkets store kyst-mønstring.

I september blir det dessuten VM i krabbefiske i Sandnessjøen. To gode grunner til å besøke landets kanskje aller flotteste øyskjærgård i 2013.

LES OGSÅ: Øyhopping på herlige Helgeland

Helgelandskysten har for lengst trådt ut av Lofotens skygge, lett tilgjengelig via flyplassene i Brønnøysund og Sandnessjøen og fra Kystriksveien (RV17) med sine mange vakre panorama-strekninger.

Med UNESCOs verdensarvstatus kom også Vega-øyene på turistkartet. Her oppe holdt faktisk de aller første nordnorske bosetterne til - og fortsatt merker du gjestfriheten når du triller rundt i kulturlandskapet på sykkel, som du tar med seg rundt på det gode nettet av ferger og rutebåter i Petter Dass' rike.

Padle kajakk

Eller du kan padle kano/kajakk om sjøen ligger flat. Nærmere nattur'n kommer du ikke!

LES OGSÅ: Her er den nye Himmelblå-flyplassen

Helgelandskysten er godt tilrettelagt for sykkelturisme. Steinalderfunn, gamle vikingbosetninger, kombinert med nyere skulpturer og monumenter inngår i Skulpturlandskap Nordland.

Sett av noen dager her ute. Intet sted er bedre egnet til å få ned pulsen og nyte noe av det beste av Norge.

Dag Fonbæk

JAPAN

Etter jordskjelvet og tsunamien som rammet landet i mars 2011 sank antallet turister kraftig i Japan.

Totalt i 2011 kom det nesten 30 prosent færre enn året før. I løpet av 2012 har tallet normalisert seg igjen. Frykten mange har hatt har nå forsvunnet. Derfor er det lett å anbefale å reise til dette fascinerende landet.

LES OGSÅ: Se Tokyo fra høyden - i verdens høyeste tårn

Et naturlig ankomststed vil være Tokyo. En av verdens mest spinnville byer. Relativt «vestlig» av seg, sammenlignet med en del andre asiatiske byer, men likevel så veldig annerledes. Du kan - mer eller mindre bevisst - snuble over de underligste ting.

Rundt med togpass

Kjøp et togpass, og reis videre. Besøk tradisjonelle Kyoto og speid etter en geisha i Gion-distriktet. Besøk Kobe, og spis «verdens beste biff». Besøk Hiroshima, og ta del i historien fra andre verdenskrig og atombomben.

LES OGSÅ: Fortapt i Tokyo

Besøk fjellandsbyen Koyasan, og bo blant munker i et buddhisttempel.

Kan du klare å time Japan-reisen din til blomstringen av kirsebærtrærne på våren, så har du virkelig skutt reisegullfuglen.

Jostein Matre

KORSIKA

Napoleon ble født på franske Korsika, nå er øya minst like kjent for sin vakre natur og idylliske strender.

Middelhavsøya byr på sol og late stranddager, men har også gode opplevelser for deg som liker aktiviteter i ferien: Klatring, dykking, sykling og fjellvandring finner du på alle aktivitetsnivåer.

LES OGSÅ: Her er 20 deilige steder ved Middelhavet

Nyhet fra Turistforeningen i 2013 er en åttedagers fellestur gjennom fjellene til kysten. Turen starter på Corte midt på øya, og ender i Porto.

Fjellguide og bagasjetransport er inkludert.

Vandreruter

Du kan også fint vandre på egen hånd, det finnes mange rutealternativer. Fra nord til sør på øya går ruten GR20, ruten for tøffinger, med en høydeforskjell på totalt 10000 meter.

VG-GUIDE: Her er Italias beste strender

På veien avkjøler du deg i en av de mange krystallklare ferskvannskulpene.

Øya passer også for deg som vil reise rundt på motoriserte hjul, du kjører på snirklete veier fra landsby til landsby.

En av Europas vakreste jernbanestrekninger går mellom Ajaccio og Bastia. For ganen er det sjømat, ost og spekemat som gjelder.

Norwegian flyr direkte til Korsika fra juni.

Hege Lyngved Odinsen

SVALBARD

Neste år blir det rimeligere å reise til Svalbard. Norwegian tar opp konkurransen med SAS til Longyearbyen fra 1. mars og flyr direkte fra Oslo tre ganger i uken.

LES OGSÅ: En smak av Svalbard

Men det finnes mange andre grunner for å stake ut kursen nordover i 2013. Nordmenn er glade i naturen, og her oppe vrimler det av arktiske eventyr og naturopplevelser i eget land, som aldri vil gå i glemmeboken: Hvite vidder, spisse tinder, mektige breer og fascinerende lys.

Isbjørn?

Meld deg på en tur med snøscooter eller hundeslede, eller ta skiene fatt. Besøk Isfjord Radio på Kapp Linné, Barentsburg, Tempelfjorden eller Pyramiden.

LES OGSÅ: Svalbard på charter-kartet

Underveis vil du møte på Svalbardrein, polarrev, sel - og kanskje isbjørn. På Svalbard bor det flere isbjørner enn mennesker, cirka 3000.

Velger du sommeren, går turene til fots, med cruisebåt, kjappe rib-båter eller i kajakk.

FERIE I NORD: Varsler ekstra mye nordlys framover

Longyearbyen er utgangspunktet for turene, og her er det blant mye annet verdt å få med seg Svalbard Museum og kultur - og matstedet «Huset» som nylig fikk en sekser på terningen av VGs anmelder.

Anne Bergseng

ALBANIA

Opplev Albania før masseturismen kommer. Albania er ikke lenger et hermetisk lukket kommunistisk fyrtårn. Snarere tvert i mot. Er det noe landet ønsker seg nå, så er det nettopp flere turister.

LES OGSÅ: VG på ville veier i Albania

Selv om det ennå står mye igjen når det gjelder infrastruktur og kundebehandling, føler man seg veldig velkommen i Albania. Turister blir tatt hjertelig imot.

Nesten-Hellas

Kysten som kalles Den albanske Rivieraen, minner mye om Hellas.
Den strekker seg fra Ksamil i sør og nordover til Llogara, der det Ioniske hav går over i Adriaterhavet.

VAKKERT, UOPPDAGET OG BILLIG

Her er det en variasjon av finkornede strender, småsteinstrender, klipper og en og annen landsby med småhoteller og tavernaer. Men med mye færre turister enn i Hellas. Og Europas laveste priser.

LES OGSÅ: Europas billigste ferieland

Enkleste måten å komme dit på fra Norge, er direktefly til greske Korfu, og en halv time med båt over til turistbyen Saranda. Du kan også fly til hovedstaden Tirana, med en mellomlanding fra Oslo.

Mona Langset

BODØ

National Geographic kåret Bodø til et av 20 steder å besøke i 2013 - vi støtter anbefalingen.

For Bodø er inngangsporten til evige lyse sommernetter, uforglemmelige fjell, nordlys, skrei og småsei, kritthvite strender og veier uten asfalt.

LIKE VED BODØ: Norges minste hotell

Du flyr dit på halvannen time direkte fra Oslo - og da spaserer du ned til sentrum på et kvarter.

Sommerstid bør du prøve nyfiskede reker rett fra fiskerne nede i havna - nyt dem bak moloen. Et annet lokalt mathøydepunkt er møsbrømlefsene på Corner café.

LES OGSÅ: Widerøe får tilbake ruter i Lofoten

Flymuseet og Nordlandsbadet er verdt et besøk. Utsikt over hav, øyer og Lofotveggen får du fra Keiservarden eller Topp13 på SAS-hotellet. Øyhopping gjør du på én dag med lokalbåten ut til Værran, er du heldig ser du havørn.

Saltstraumen

Berømte Saltstraumen ligger en time unna med buss, her biter småseien villig. Nord for Bodø ligger Mjelle, passer for deg som liker sand mellom tærne og en badetemperatur på 15 grader.

VG-LESERNES BODØ-TIPS

Fra Bodø tar du fly, tog og hurtigrute videre ut i et spennende fylke. Lofoten, Helgeland, ville Rago nasjonalpark og Hamsuns Hamarøy, ligger maks et par-tre timer unna.

Hege Lyngved Odinsen (Bodøværing)