FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Norske studenter fikk ingen advarsel om dødssprit

Av Gjermund Glesnes01.07.11 09:17 | Oppdatert: 01.07.11 09:35

Del saken på:

(VG Nett) Ved flere anledninger har lokalt arak-brennevin krevd liv på feriesteder i Indonesia. Men norske studenter har ikke blitt advart.

27. mars i år festet den svenske backpackeren Rasmuss Lindholm (21) på Gili Trawangan. Siden han ikke likte øl, drakk han kun arak-drinker.

To dager senere døde han i armene til en av vennene, i en taxi på vei til sykehuset i Lombok. Obduksjonsrapporten viste at dødsårsaken var metanolforgiftning.

19. juni skrev VG Nett en artikkel om Rasmuss Lindholm der hans søster Mikaela advarte mot arak.

Den artikkelen ble sendt hyppig mellom Facebook-kontoene til vårens norske Bali-studenter fra Gateway College.

LES OGSÅ: Tror norske Henrik (21) døde av giftcocktail på ferietur

- Kunne vært oss

De hadde nemlig aldri blitt advart mot å drikke det indonesiske brennevinet - selv om Rasmuss langt fra var dets første dødsoffer. I 2009 døde minst 25 personer etter å ha drukket metanolholdig arak i landet, og myndighetene advarte turister mot å drikke arak på Bali.

- Da jeg så saken om Rasmuss, ble jeg veldig sjokkert. Det kunne like godt vært en av oss. Bare tre uker etter at Rasmuss døde, hadde vi ferieuke. I hvert fall 200 av oss dro til Gili. De dagene vi ferierte på Gili, og når vi var på utelivet i Bali, levde vi nesten på arak. Det er helt klart det billigste. Drinker med vodka blir mye dyrere, sier Vegard Jørgensen (21), som studerte på Bali med høyskolen i vår.

Både han og medstudenten Jon Lyng reagerer sterkt på at høyskolen ikke informerte de 500 norske studentene om hvor farlig spriten kan være.

- I brosjyren vi fikk sto det bare at vi måtte være forsiktige ute på byen og passe på hva vi fikk i drinkene. Vi fikk ikke noen spesiell advarsel mot arak. Heller ikke muntlig fikk vi slike advarsler, sier Jørgensen.

- Det er skremmende, jeg må ærlig innrømme det. Det kunne ha fått fatale konsekvenser. Og vi er ikke de eneste som har reagert. Lenken med artikkelen om Rasmuss har versert heftig på Facebook, sier Lyng.

- Jeg er sikker på at ingen ville drukket arak hvis vi hadde vist hvor mange som har dødd av det. At Gateway ikke informerer om dette, synes jeg er helt hodeløst, sier Jørgensen.

LES OGSÅ: - Dette er verdens farligste strender

Lover informasjon

Salgs- og markedsdirektør i Gateway College, Per Aspen, bekrefter at studentene ikke har blitt advart spesielt mot arak.

- Vi har ikke sagt til studentene at de ikke skal drikke arak. Vi har derimot sagt at de må være forsiktige på samme måte som i Oslo, på hvem de kjøper drink av, og at de må passe på at det ikke blir puttet noe i drinkene deres, sier han videre.

- Er det ikke naturlig å advare mot arak når minst 25 mennesker har mistet livet?

- Jo, selvfølgelig er det det. Vi kommer til å advare mot arak nå. Det vil gå inn i standardinformasjonen studentene får, sammen med andre advarsler som er relevante på Bali, svarer Aspen.

På Lonely Planets nettsider advares det mot lokalt produsert alkohol allerede på inngangssiden om Bali. Videre skriver forlaget at «etter et antall dødsfall som resultat av konsum lokal arak forurenset med metanol, rådes reisende til Bali til å være ekstremt forsiktige når de drikker lokal sprit.

- Har dere sovet i timen?

- Nei, det har vi ikke gjort. Velferdstilbudet til Gateway College er meget bra. Vi har en stor stab rundt studentene på Bali. Vi har blant annet en egen sykepleier for 500 studenter og døgnvakt både på Bali og i Norge som de kan ringe, svarer han.

Jon Lyng bekrefter at høyskolen har stilt opp for studentene på alle måter - bortsett fra å advare om den potensielt dødelige spriten.

- Når alt er sagt: Jeg hadde fire uforglemmelige måneder, som jeg ikke ville vært foruten. Og på alle andre måter har Gateway vært fantastiske, med et flott team som har stilt opp for oss hele tiden, sier han.

METANOL HAR OGSÅ KREVD LIV I NORGE:
Les om «metanol-saken»

Vil spesifisere

Også Active Education har norske studenter på Bali. De opplyser overfor VG Nett at de siden de etablerte seg på Bali har advart sine studenter mot å drikke lokal sprit.

- Det advarer vi mot i første presentasjon, både muntlig i informasjonsmøtet første dag og skriftlig i en Bali-informasjonsmappe vi deler ut til studentene. Men vi oppdaterer nå skrivet og spesifiserer at de bør være påpasselige med arak, sier studieleder i Active Education, Ola Furseth.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!