FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Sammenligner Dreamliner-en med et romskip

Av Martin Nilsen02.05.12 15:04

Del saken på:

GARDERMOEN (VG Nett) Bjørn Kjos lover nå å fly deg til New York og tilbake for 2000 kroner. Han sammenlikner sitt nye fly Boeing 787 med et romskip, rent teknologisk.

Drømmeflyet er på oslobesøk

I første kvartal neste år planlegger Kjos å la denne flytypen i Norwegians farger ta av fra Bangkok mot Oslo og Stockholm.

VGTV: Se det nye Norwegian-flyet her

Flyene hans skal være i luften i opptil 19 av døgnets 24 timer, og den ekstremt avanserte teknologien som Kjos selv
sammenlikner med et romskip når han skal beskrive forskjellen på dagens flymaskiner og den nyutviklede Boeingen, tillater færre vedlikeholdstimer som bidrar til kortere bakkeopphold.

Kjos vil sette inn 291 seter, hvorav 37 med større bredde i til høyere pris. Det betyr at flyene hans vil bli et typisk to-klasse-konsept, for hvis 787 har totalt kapasitet for 381 seter.

- Vi skal fly langrutene til halvparten av de kostnadene konkurrentene har, og da skal vi presse prisen på de billigste billettene til et par tusenlapper tur/retur New York, sier Kjos.

Han sitter bekvemt i glasscockpiten på Boeing 787 som er på et tre dagers Norges-besøk, og gleder seg som en unge til å få fly det for første gang i morgen, torsdag, på en 50 minutters prøvetur i norsk luftrom.

- Jeg har bare fløyet den i simulator hittil, og det som slår meg er de svært enkle, men avanserte systemene i cockpit, sier Kjos.

Norsk presse, myndigheter og politikere fikk se nærmere på Dreamliner i går.

Mike Flemming, visepresident i Boeings 787-prosjekt var skråsikker på at det første alle ville gjøre om bord, var å leke seg med vindusknappene som elektronisk kan dimme vinduene ned til natt selv med høylys dag utenfor.

- Alle som kommer om bord prøver knappen, selv USAs president Barack Obama lekte med den da han fikk se flyet. Jeg garanterer at dere også vil leke, sa Flemming.

Og det stemte.