FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Vil lage verdens bredeste fly til romturisme

Av Gjermund Glesnes15.12.11 13:46

Del saken på:

(VG Nett) Bill Gates' gamle partner nye planer er mildt sagt luftige.

De økonomiske nedgangstidene og advarslene om global oppvarming skremmer ikke alle. Paul Allen, som startet Microsoft sammen med Bill Gates, planlegger nå å gå inn i romfart.

Og 58-åringen tenker stort også for det nyutviklede flyet som skal løfte romskipet opp i atmosfæren, der romskipet starter opp rakettene.

Flyet vil bli verdens bredeste, med vingespenn på hele 116 meter. Dette er nesten 19 meter lenger enn dagens verdensrekord, satt av prototypen Hughes H-4 Hercules («Spruce Goose») fra 1947. Til sammenligning er vingespennet til verdens største passasjerfly, Airbus A380, på like under 80 meter.

Dette er samme metode som ble brukt da det første flyet brøt lydmuren for mer enn 50 år siden, skriver AP.

Selskapet til Microsoft-gründeren har fått navnet Stratolaunch, og skal både frakte turister og mindre satellitter opp i rommet. Firmaet vil også kunne få oppdrag inntekter fra NASA og det amerikanske forsvarsdepartementet.

Ikke for alle


- Rommet er forlokkende for mennesket, ikke bare høyteknologiske milliardærer, sier Charles Simonyi, en tidligere kollega av Allen, som allerede har betalt 120 millioner kroner per gang for to turer i rommet.

Simonyi medgir imidlertid at vanlige mennesker ikke har råd til en slik tur.

MER JORDNÆRT: Hit reiser vi om fem år

- Da jeg vokste opp, var Amerikas romprogram selve symbolet på ambisjon. For meg endte aldri fascinasjonen for rommet. Jeg sluttet aldri å drømme om hva som kunne være mulig, sier Allen til nyhetsbyrået.

- Det er det ultimate eventyret, sier han videre.

Stratolaunchs fly vil bruke seks Boeing 747-motorer, og skal etter planen ut på sin første testflyvning i 2016. Romskipet skal ha plass til seks personer.

Konkurranse


Stratolaunch er ikke alene om å planlegge romturisme. Lengst har Richard Bransons Virgin Galactic kommet. Kjendismilliardærens romturismeplaner har riktignok blitt utsatt en rekke ganger - de var opprinnelig tenkt å starte opp kommersielt i 2007 - men selskapet har nå både gjennomført testflyvninger og kommet til ansettelse av astronaut.

Moroa vil koste 200.000 dollar (nærmere 1,2 millioner kroner). For den prisen skal passasjerene etter planen løftes til 15.000 meters høyde av moderskipet, før romfergen fortsetter for egen maskin.

VGTV: Se den første testflyvningen av Bransons turistromskip