FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Utvist med gyldig visum

13.03.07 13:01

Del saken på:

Nye russiske regler for grensesonen kan gjøre det vanskelig for nordmenn å besøke grensebyene Nikel og Zapoljarny. En norsk forretningsmann ble sist helg bortvist fra Nikel.

Regel-forvirring i russiske grensebyer

Mannen hadde gyldig visum, men fikk ifølge Finnmarken beskjed om at han ikke kunne oppholde seg i Nikel eller Zapoljarny uten spesialtillatelse. Den russiske sikkerhetstjenesten FSB anholdt mannen da han kom med buss til Zapoljarny fra Murmansk, og opplyste at de nettopp hadde begynt å håndheve en ny regel i grensesonen.

Spesialtillatelse

Mannen fikk også opplyst at utlendinger uten spesialtillatelse bare kan reise gjennom grensesonen. De har ikke engang lov til å stoppe for å fylle bensin.

Han fikk overnatte på hotell i Zapoljarny og dro på nattklubb i Nikel, men ble etter det NTB får opplyst kontaktet av FSB tre ganger.

UDs offisielle reiseråd for Russland
(VG Nett tar ikke ansvaret for innholdet på eksterne nettsider)

Den norske generalkonsulen i Murmansk, Rune Åsheim, opplyser til NTB at norske myndigheter har vært informert om de nye reglene, men ikke hvordan nordmenn i praksis skal forholde seg til dem.

Møte

Han skal neste mandag møte representanter for det russiske utenriksdepartementet i Murmansk.

- Her håper vi å få detaljert informasjon om hvordan nordmenn skal forholde seg dersom de ønsker å besøke Nikel eller Zapoljarny. Vi håper at det legges opp til ordninger der dette lar seg gjøre uten for mye bry, sier Åsheim til NTB.

Han understreker at de nye reglene først og fremst har vært myntet på russiske borgere som skal inn i grensesonen. Den nye grensesonen strekker seg 25 kilometer inn i Russland fra den norske og finske grensen, men omfatter også et like bredt belte på Kola-kysten nesten helt ned til Kandalaksja.