FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Snart fri: Sjekk våre aktivitetstips i romjulen

Av Camilla Jorddal22.12.17 14:00 | Oppdatert: 21.12.18 13:13

Del saken på:

Endelig har du fri med familien i romjulen, men hva i alle dager skal du finne på? Her har du syv ting du kan finne på – både i byen og på fjellet.

Romjulen er en trivelig tid hvor du endelig kan få skikkelig kvalitetstid med de du er glad i. Men det er ikke alltid like lett å komme på fellesaktiviteter, i hvert fall ikke om dere skal komme dere ut av huset.

Her er noen tips til hva du kan finne på, enten du feirer julen i Oslo, Stavanger, Tromsø eller på fjellet.

Akvarietur med de minste

Det er nok av ting å finne på hvis du befinner deg i Bergen i romjulen. Her kan du for eksempel besøke Fisketorget, Fløibanen eller Akvariet – som kanskje er ekstra gøy for de minste. Ta barna med på pingvinfôring eller la de se en film for å lære om dyrelivet i Stillehavet. Med 400 arter i 60 bassenger er det nok å se på, ifølge akvariets hjemmeside. I tillegg har de pingviner, sjøløver, sel, krokodiller, slanger og andre småkryp.

Skjem deg bort

Romjulen er også til for å slappe av, og da er det ingenting som slår en tur på spa – eller badeland om du har barn. Spa er kanskje mer avslappende enn badeland, men om du og partneren din deler på ansvaret for ungene kan dere begge rekke en tur i boblebad og badstue i fred og ro. Åpne spa finner du både i storbyene og på høyfjellshotellene.

Dra på aketur

Glem ski og skøyter. Norge har flust av akebakker å by på, som både er lett tilgjengelige – og like morsomme for store og små. Korketrekkeren i Oslo er en to kilometer lang bakke og en populær akedestinasjon i hovedstaden. Her får du også leid kjelker om du ikke har med selv. Du kommer dit med med T-banen fra sentrum til Frognerseteren. Er du i Trondheim har Skistua ved Gråkallen en egen bakke avsatt til aking.

Kjelkekjøring i Kanthaugen Freestyleanlegg i Lillehammer er flott for deg som liker det organisert. Her kobler du kjelken på en heis før du blir dratt opp bakken og kan ake ned igjen.

Tur i marka

Hele landet har nok av skiløyper å begi seg ut i, enten du befinner deg i byen eller på fjellet. På Trysil eller Geilo har du flust av løyper å velge mellom. Holder du deg til byliv er for eksempel lysløypa på Kvaløy i Tromsø fin, og er du i Ålesund finner du skiløyper på Emblemsfjellet. Skulle du befinne deg på en snøfri plass er det bare å ta beina fatt. Å tenne opp bål med kakao og Kvikk Lunsj er like hyggelig uten ski.

Besøk Botanisk Hage

Lengter du etter et grønt pusterom og litt tropisk varme, kan du ta turen til Botanisk Hage i Oslo: Victoriahuset og Palmehuset holder åpent året rundt, og her kan du vandre mellom planter fra tropiske og subtropiske miljøer. Ingen sier vel «nei, takk» til tropisk varme midt i desember?

Kunstvandring i hovedstaden

Selv om det er vinter er det ingen grunn til å ikke nyte gratis kunst utendørs. Du kan for eksempel besøke Ekebergparken skulpturpark, hvor du både kan nyte utsikt over byen, og verk av alt fra Damien Hirst til Hilde Mæhlum.

Vigelandsparken er et flott alternativ om du ikke vil ut av bykjernen. Med sine over 200 skulpturer er dette for øvrig verdens største skulpturpark utført av én enkelt kunstner. Du finner også mye urban kunst i Oslo: Ta utgangspunkt i Tøyen, og beveg deg mot Grünerløkka og Brenneriveien for den beste gatekunsten og graffitien.

Bestill din neste ferie

Med noen ekstra dager fri er romjulen den perfekte tiden å planlegge neste års ferie på. Hva med en uke på båttur i Kroatia eller en langhelg med sjarmerende storbyliv i Lisboa i Portugal? Er du av den aktive typen kan årets sommerferie fylles med brettsurfing på Fuerteventura eller fjelltur på Mallorca. Når dagene er mørke er det ingenting som er så deilig som å drømme seg bort til sol og varme.