FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Janne Formoe tilbake i Dyreparken

Av Mona Langset28.06.18 08:05 | Oppdatert: 28.06.18 16:20

Del saken på:

29 år etter at hun selv spilte Sunniva i den første Kaptein sabeltann-forestillingen, er Janne Formoe tilbake som sin egen tante i Kjuttaviga. Nyoppsetningen av Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt har premiere i Dyreparken 5. juli.

– Jeg kjenner litt på det at jeg ikke er 14 år lenger. Nå spiller jeg tante Bassa som er Sunnivas tante, forteller 42-åringen.

Unge Sunniva spilles nå av Kristiansand-jenta Mathea Pedersen Kilane (13).

Den første og den siste Sunnivaen ser til forveksling like ut. Solbrune, med blå øyne og langt, lyst hår.

– Noen ganger tror jeg nesten at hun er datteren min, ler Janne og gir Mathea en god klem.

Sjørøverblod i årene

De er faktisk i slekt, langt ute.

– Da jeg var med i TV-programmet «Hvem tror du at du er», fant jeg ut at jeg har kaperslekt fra Flekkerøy langt tilbake. Mathea har røtter i den samme slekten. Hennes far er min firemenning, det vil si at hun er femmenning med min datter. Så vi har sjørøverblod i årene begge to, forteller Janne Formoe.

Mathea er allerede en erfaren skuspiller med roller i mange store oppsetninger i kulturhuset Kilden.

Prøvene til den nye Sabeltann-forestillingen startet 18. juni. Når Mathea står på scenen og synger «Venner»-sangen til Pinky, står Janne bak i kulissene og synger med.

Det er Jannes Pappa, Terje Formoe, som har skrevet tekst og musikk til Kaptein Sabeltann. Og «Venner» skrev han spesielt for datteren.

– Den sangen betyr mye for meg fordi jeg mistet min beste venninne da jeg var 14, forteller Janne Formoe.

Janne Formoe spilte Sunniva i de første åtte årene med Sabeltann-forestillinger.

At de ligner på hverandre kan ha vært en medvirkende årsak til at Mathea fikk rollen.

– Men hun har et stort talent også, understreker Janne.

Etter at hun var ferdig med Teaterhøgskolen i 2000, tok hun med seg klassekameratene Anders Baasmo Christiansen og Jan Gunnar Røise til Sabeltann-scenen i Dyreparken. Anders hadde rollen som Maga Kahn og Jan Gunnar var ond gribb. Janne spilte heksen Miriam og dronning Sirikit i fire-fem år. Men siden det har hun vært borte fra Sabeltann.

Tilbake der det startet

– Det er veldig morsomt å være tilbake her hvor karrieren min startet. Selv om jeg hadde spilt barneteater i mange år, var det her det startet på ordentlig. Det var jo stort for en 14-åring som bare ønsket å stå på en scene, å få jobbe med profesjonelle skuespillere og være med på dette, sier hun.

Men den Sabeltann-oppsetningen Janne Formoe ble med på i 1998, var noe helt annet enn Sabeltann anno 2018.

Den gangen besto staben av åtte personer: Seks skuespillere og to scenearbeidere. I dag er det 45 medarbeidere i alt, inkludert pyroshow og mye ny musikk.

– Jeg gleder meg til å gi barna en skikkelig rockeopplevelse, sier hun.

Janne forteller at hun har hatt lyst til dette lenge. Hver sommer når hun har sittet på første rad sammen med datteren som nå er 13, har hun tenkt at hun gjerne skulle stått på denne scenen igjen.

– Det er jo ekstra morsomt å bli spurt om dette nå, rett før 30-års-jubileet. Kaptein Sabeltann fyller 30 år neste år, forteller hun.

Siden starten er det solgt 1,5 millioner billetter til Sabeltann-forestillingene i Dyreparken. I tillegg er forestillingene filmet og gitt ut på DVD. Hver forestillingskveld sitter 2500 barn og voksne i utendørsamfiet ved Kjuttaviga i Dyreparken.

Mathea er fra Kristiansand, og har bidratt godt til billettsalget helt siden hun satt på foreldrenes fang.

– Jeg husker godt følelsen da jeg måtte legge meg og sove litt tidlig på kvelden, før jeg ble vekket for å se forestillingen, sier hun.

Hun kunne sangene utenat allerede da hun var bitteliten.

– Jeg gikk og sang «Venner»-sangen for meg selv, forteller hun.

Nå skal hun synge «Venner» på scenen i Kjuttaviga 24 kvelder i sommer. Forestillingene begynner klokken 23, og varer til 00,30.

Det blir ingen soving på kvelden før forestillingene nå, men hun regner med at døgnet blir snudd litt på hodet med soving til langt ut på formiddagen.

– Men det går helt fint. Jeg gleder meg veldig, sier Mathea Kilane Pedersen (13)

Mathea Pedersen Kilane (13)

Skal begynne i niende klasse på Lindebøskauen ungdomsskole til høsten. Hadde sin første hovedrolle som femåring i forestillingen «Like til Betlehem» på Agder teater. Senere har hun hatt flere roller i Kilden, blant annet i Putti Plutti Pott, Evita, Les Miserables og Sound of Music. Fra og med november skal hun spille i forestillingen «Gutta i Juletrehuset» i Kilden.

Janne Miriam Rudolfsen Formoe (42)

Utdannet ved Statens teaterhøgskole. Startet karrieren ni år gammel i Kristiansand barne- og ungdomsteater. Var med i Kaptein Sabeltann-forestillingene i Dyreparken i Kristiansand 14 somre. Senere har hun blant annet jobbet i flere år på Nationalteateret. Hun har også gjort karriere som programleder på TV. I det siste har hun gjort seg mest bemerket i TVNorge-serien «Neste sommer». Janne Formoe har ett barn med ekskjæresten Jan Fredrik Karlsen.

Sørlandstur

VG-snekka er på tur langs sørlandskysten denne uken. Når båten beveger seg, kan du se hvor den befinner seg på dette kartet.

Les reportasjene på nett og papir, og følg @vgreise på Instagram. Tagg gjerne dine egne sørlandsbilder med #vgreise og #vgsnekka. Tips oss om steder og mennesker vi bør møte: vgreise@vg.no