FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Syden-fenomenet

Av Malene Emilie Rustad13.07.18 15:13 | Oppdatert: 14.06.19 11:06

  Del saken på:

  Vi har reist på pakkereiser til varmere strøk i 60 år. Men hva er Syden i dag?

  Sol, paraplydrinker, svenske kelnere og Costa del Sol. Nordmenn har besøkt Syden i form av pakkereiser til landene rundt Middelhavet og Kanariøyene siden 60-tallet. Bokmålsordboka definerer Syden som «sørlige land, strøk, særlig om middelhavslandene». Men i dagens Syden har land som Thailand og Dubai fått innpass.

  Begrepet Syden har ikke en entydig definisjon, men kan forklares ved at turistenes antall overgår de lokale.

  – Syden er et sted hvor det er flere turister enn lokale innbyggere. Selv om de byttes ut annenhver uke, så er det hele tiden turistene som er der i flertall hvis du ser det fra lokalbefolkningens side, sier Runar Døving som er professor i sosialantropologi ved Høyskolen Kristiania og har forsket på nordmenns forhold til Syden.

  Døving mener at Syden-begrepet ikke har endret seg stort, med unntak av sin konstante geografiske utvidelse.

  – Hvert sted som har sol og bad, og hvor flertallet til enhver tid er turister, kan kalles for Syden. Det er en grunn til at det skrives med stor S, det er et land. Det er faktisk det eneste landet som sprer seg uten militær konflikt, sier Døving.

  Syden i 2018

  Den første norske charterturen ble arrangert for 59 år siden. Antropolog og trendforsker Gunn-Helen Øye mener at Syden-begrepet oppsto på 60-tallet da nordmenn for første gang dro til Syden.

  – Syden ble IKEA for feriereisende. Det ble et allemannseie å kunne dra på tur utenfor Norden.

  I dag mener Øye at den klassiske Sydenturen fortsatt er høyt oppegående.

  – En vil fortsatt ligge på en solseng og de fleste reiser til Spania. Men før besto det stort sett av Mallorca og Costa del Sol. Nå mener mange at også Thailand, Dubai, deler av Italia og Bulgaria er blitt en del av Syden-moroa. Det som er nytt er at charterselskapene har begynt å spesialisere seg. Nå tilbyr de treningsleirer og andre aktivitetsturer, sier Øye som selv har latt seg rive med av pakkereiser.

  Syden vil fortsette

  Selv om det er fint vær, velger nordmenn å dra til sydligere strøk. Døving ser ikke en ende på Syden.

  – Syden utvider seg hele tiden, det blir stadig flere mennesker som ønsker den type ferie. Og pakketurisme er en enkel metode å ta i bruk, for å ikke ødelegge for lokale samfunn.

  – Det som har endret seg i Norge, er terskelen for å dra på tur. Den øvre middelklasse har lenge tatt avstand fra Syden og har sett ned på charterturistene. De vil heller ha en strand for seg selv eller backpacke. Men i dag er det større aksept for Syden, og selv den øvre middelklasse har begynt å reise på en lignende måte.

  Fikk du med deg? Det norske harryparadiset.

  Døvig tror ikke Syden kommer til å ende. Men han tror derimot at naturlige årsaker eller krig kan ødelegge deler av det vi ser på som Syden i dag.

  – Se på Beirut. Det var paradis i sin tid. Syden er stort sett stabilt, men sensitiv for kriser og priser.

  Populært fordi det er enkelt

  Nordmenns behov for pakkereiser går langt tilbake i tid. Trendforsker og professor i psykologi, Inge Brechan, tror Syden har blitt populært å reise til fordi det er enkelt å bestille tur.

  – Et hovedpoeng med en pakkereise, sett fra kundens ståsted, er at du sparer tid og anstrengelser fordi noen har organisert reisen for deg. Ved å organisere reiser for flere mennesker oppnår man også økonomiske stordriftsfordeler slik at prisen for den enkelte reisende blir lavere. Dermed blir reisen tilgjengelig for mange flere, ikke bare de som har mye penger, tid og kunnskaper om å reise.

  Brechan mener at Sydenferier har et rykte på seg for løssluppenhet, spesielt når det gjelder alkohol.

  – Nå er det imidlertid så mange forskjellige pakkereiser at man fint kan velge mellom mer eller mindre festlige reiser, også til Syden. Det dårlige ryktet til sydenferier står i sterk kontrast til det som regnes for verdens første pakketur: Thomas Cook’s pakkereise for 500 avholdsfolk fra Leicester 20 km nordover til Loughborough med tog 5 juli 1841.

  Les også: En dag i Palma de Mallorca.

  Hvor er Syden for deg? Tagg #vgreise på Instagram og del din mening.