FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Gjør deg klar til ski-VM: Alt du må vite om Seefeld

Av Carina Hunshamar24.10.18 21:52 | Oppdatert: 05.02.19 11:04

Del saken på:

I februar braker det løs med ski-VM i Seefeld i Østerrike. Treneren for hopplandslaget venter kjempestemning i alpelandsbyen, og håper det blir mange nordmenn blant publikum.

– For utøverne er det bra med hver eneste en som heier på dem, så jeg håper det blir mange nordmenn der, sier trener for det norske hopplandslaget, Alexander Stöckl. Han er født i Østerrike, og har vært i Seefeld mange ganger. I februar forventer han kjempestemning med masse folk fra mange nasjoner.

– Seefeld i seg selv er veldig fin. En typisk alpelandsby med tyrolerkultur. Det vil blant si annet si at det ikke er store hoteller i sentrum, men mange restauranter med god mat og butikker langs gågaten, forteller han.

Seefeld ligger midt i Alpene, 1200 meter over havet, i delstaten Triol. Mange turister kommer dit på grunn av den spektakulære naturen, det enormem langrennsløypenettet og alpinanlegget om vinteren. Om sommeren er det fjellvandring og terrengsykkel som lokker. Flere av hotellene har spa og utendørsbasseng hele året.

VM-landsby

– Dette blir ikke bare et ski-VM, men en ferie med et VM som bonus, sier Kari Kraus ved Turistkontoret i Seefeld til VG reise. Den norske kvinnen er gift med en Østerriker, og jobber nå som markedsansvarlig for Olympiaregionen Norge, Danmark og Sverige.

Dette er andre gang et ski-VM arrangeres i Seefeld, sist gang var i 1985. Landsbyen ble også brukt som senter for de nordiske grenene under vinter-OL i Innsbruck i 1964 og 1976.

Ski-VM 2019 varer fra 19. februar til 3. mars. Billetter selges på arrangørenes hjemmeside. Her står billettpriser og hvilke billetter som er tilgjengelig.

Det er også mulig å kjøpe pakketurer med fly, hotell og arenabilletter av norske arrangører. Se oversikt lenger ned på siden.

Bo midt i VM

Landsbyen har 15.000 hotellsenger. Bor du her havner du midt oppi VM. Langrennsarenaen, hopp liten bakke og Medal Plaza hvor medaljeseremoniene skal være, ligger i kort gangavstand fra sentrum. Hopp stor bakke arrangeres i regionhovedstaden Innsbruck, en halvtime med tog fra Seefeld.

Rom kan bestilles via arrangørens hjemmeside. Turistkontoret i Seefeld kan også være behjelpelig med å finne hotell.

Vær på ferie

Hver kveld under ski-VM blir det folkefest i gatene, marked med boder, matservering og musikk.

– Jeg tror det blir veldig gøy å bo i landsbyen under ski-VM, sier Kari Kraus.

Seefeld er et populært feriested uten om VM også. Mange turister drar hit hvert år for å stå slalåm, gå langrenn og turer i naturen. Kraus anbefaler derfor at de tilreisende også bruker turen som en ferie.

Det er mulig å leie langrenns- og alpinutstyr, hvis du ikke har med eget. For dem som ikke liker å gå på ski, finnes det flotte turområder og turisthytter som kan nås til fots. Hyttene serverer snitsel og annen god mat.

Slik kommer du deg dit

Seefeld er lett tilgjengelig med fly og tog. Den nærmeste internasjonale flyplassen ligger i Innsbruck, 24 kilometer fra Seefeld.

Det er også mulig å fly til München i Tyskland og reise inn til Østerrike.

– Det er en mye større flyplass og mange av våre gjester pleier å fly til München, forteller Kraus.

Fra München flyplass går det direktebuss til VM-landsbyen. Bussturen tar omtrent to timer.

Charter: Flere selskaper selger pakkereiser med fly fra Gardermoen, stadionbilletter, hotell i nærliggende landsbyer, mat, lokal transport og stadionbilletter.

Sponsorlink Setter opp charterfly fra Gardermoen til Innsbruck. Priser fra 14.280 for hele pakken i tre dager, inkludert reiseleder og fest på «Norske Hus» med besøk av utøvere, støtteapparat og skiprofiler.

Sponsor Compagniet og Stegane sport i samarbeid med Bennet ferie har charterfly fra Gardermoen til München. Priser fra 11.970 per person, inkludert hotell i tre dager.

Maxpulse Travel sender sine pakkereisekunder med rutefly til München med SAS, og hjem igjen med Enter Air. Pris fra 9950, inkludert hotell i tre dager.

Kos deg med deilig mat

– God mat og drikke er viktig i Tirol, sier Kraus. Her er noen av hennes anbefalinger:

Bräukeller: Her kan du nyte deilig tyrolsk tapas i en gammel klosterkjeller. Bräukeller brygger også sitt eget øl. Adresse: Klosterstraße 30, 6100 Seefeld.

Wildmoosalm: En av flere turisthytter i Seefeld. Hytta ligger midt i skogen og serverer typiske retter fra regionen. Adresse: Wildmoos 7, 6100 Telfs.

Woods: Restauranten serverer internasjonal mat. Her kan du kose deg med alt fra sushi til biff. Adresse: Klosterstraße 120, 6100 Seefeld.

Lärchenstüberl: Restauranten er i et gammelt tradisjonelt tyrolsk gårdsbruk. Tradisjonelle østerrikske retter. Adresse: Geigenbühelstrasse 203
A-6100 Seefeld

Plangger: Restauranten midt i landsbyen serverer bare kald mat og er kjent for sine flotte «Speck und Käse» tallerkener. Adresse: Klosterstraße 43, 6100 Seefeld.

VG Langrennsjournalist: Seefeld er et realt sjarmtroll.

Les Camilla Vestengs tips til VM-byen:

«Østerrike var lenge borte fra verdenscupkartet. Etter flere dopingskandaler meldte landet seg ut som arrangør på langrennsfronten.

Som hoppnasjon har de vært med hele tiden, blant annet med to av fire renn i Hoppuka.

Jeg har skrevet langrenn i VG siden 2006, men prøve-VM i Seefeld i januar 2018 var min første verdenscuphelg med langrenn og kombinert i Østerrike.

Og for en koselig overraskelse. Seefeld er et realt sjarmtroll. I likhet med Davos er langrennsstadion i sentrum. Men Seefeld er enda mer kompakt. Davos er nok flere hakk mer fancy. Det er forskjell på Sveits og Østerrike. Men skulle jeg reise på ferie, så tror jeg at jeg hadde valgt Seefeld på 1200 meter foran Davos, selv om det ligger hakket nærmere himmelen.

Det minner også litt om St. Moritz – med sin sentrumsnære langrennsløyper og fine fjelltopper. Men det er ingen tvil om at man får mest for pengene i Seefeld.

Maten er god. De kan kjøtt. Det er mange spisesteder. Og drar man til Seefeld under VM, så er det sikkert enda flere steder både for mat og drikke. Spis schnitzel (selv om jeg foretrekker annen tilberedningsmåte, første gang jeg så den fine fileten med kjøtt bli sluppet ned i frityrgryten skrek jeg faktisk høyt: stopp – for sent).

Davos og andre skidestinasjoner er bedre på shopping. Men det er dyrt å fylle kofferten på slike steder. Men hvorfor benytte tid innendørs om man reiser til alpene?

Gå på ski. Stå på ski. Besøk kirken midt i sentrum ved langrennsløypa. Drikk en svart kaffe.

Jeg vil påstå at Seefeld er en romantisk liten landsby. Så det passer både for den nyforelskede og de som skulle trenge aldri så lite påfyll.

Og er det utsolgt under VM, så er mitt tips: Dra dit før VM starter. Kan du benke deg foran TV-en når langrenns- og kombinertløpere skal kjempe om VM-gull (hopp skjer i Innsbruck), så kan du heller fortelle alle: Der var jeg. Der gikk jeg på ski.

For Seefeld er verdt et besøk. Både før, under og etter VM.

Jeg gleder meg skikkelig til jeg skal dit igjen.

Camilla Vesteng»

Følg VG Reise på Instagram under navnet @vgreise for reiseinspirasjon. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan bildet ditt bli repostet av oss.