FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
Byguide

Livsglade Las Palmas

Av Mona Langset16.11.18 16:30 | Oppdatert: 19.11.18 10:13

Del saken på:

I Las Palmas de Gran Canaria slår storby-pulsen døgnet rundt. Livsgleden smitter lett.

Mens sørsiden er overbefolket av turister, og de aller fleste innfødte snakker både engelsk og svorsk, er Las Palmas ennå spansk. Dette er kanarienes egen by.

En av byens største attraksjoner er den nesten fire kilometer lange Las Canteras-stranden. En attraksjon ikke bare for turister, men kanskje enda mer for de fastboende selv.

Annonse
Reise til Spania

Denne artikkelen ble første gang publisert i 2016. Den er oppdatert i november 2018.

Like bortenfor selve sandstranden rir lokale surfehelter noen av øyas største bølger.

Selve stranden er likevel rolig, takket være korallrevet som beskytter mot dønningene fra havet.

I vannkanten på Las Canteras møter vi studentene Nieves Bernal (22) og Yelem López (25) som forteller at de tar turen hit så fort de får anledning. For å sole seg, for å bade, og for å se på livet.

Et annet sted på stranden tar Gabriel Oliveira (27) og Ozjel Pérez (27) saltoer i sanden. Igjen og igjen, mens en gråhåret señorita i rød sarong grer håret og følger med på forestillingen.

Guttene beveger seg med dansende, hoppende skritt. Tar sats, bena opp, hodet ned, rundt.

– Capoeira, forklarer de.

De smiler sjarmerende, og lar seg gjerne fotografere. Men siden journalisten ikke kan spansk er det vanskelig å fortsette samtalen. I likhet med svært mange andre i Las Palmas snakker capoeira-utøverne lite engelsk.

Og der har vi en av de største forskjellene på Las Palmas i nord og turiststedene i sør. Byen er ikke laget for turistenes skyld.

Spiller domino

Riktig nok var det her ved Las Canteras-stranden den Kanariske charterturismen startet på 1960-tallet.

Men etter som flere og flere hotellkolosser poppet opp på sørsiden av øya, flyttet tyngden av charterturismen ned dit hvor lufttemperaturen er litt høyere og soldagene litt flere enn i nord.

Et populært møtested for Las Palmas’ egne innbyggere er Santa Catalina-parken mellom Las Canteras-stranden og havnen.

Om dagen sitter eldre menn og spiller domino under palmene. De yngre besøker gjerne et av stedets mange kafeer.

Etter midnatt trekker selve parken, og området rundt, til seg mennesker som søker moro til morgengry på barer restauranter, klubber og diskoteker.

Her ligger også Terraza Kopa, en av byens hippeste nattklubber. Utendørs, men inngjerdet, med vakter som passer på at alle som slipper inn gjennom baldakin-inngangen er velkledde nok.

Lokale band

Her dukker cabaret-dansere opp ved baren og lokale band på scenen, mens dypt utringede damer jobber på spreng for å holde tritt med øl- og drinkserveringen.

I likhet med Santa Catalina-området, har Mercado del Puerto ett liv om dagen, og et annet om natten.

Om dagen er det matmarked der byens husmødre og -fedre handler kjøtt og fisk til familiemiddagen og folk kommer innom for en smakfull tapaslunsj.

Om kvelden og natten blir det et yrende liv der folk møtes for å fortære vel så mye øl og vin som tapas ved bordene og diskene.

Byen har ytterligere to faste matmarkeder: Mercado Central og Mercado de Vegueta.

Like bortenfor markedet i Vegueta er det tapaskveld hver torsdag. Da blir det folkemylder i gågaten når øyas eldste tapasbar, La Herreñja, og barene rundt, serverer «pinchitos» med ett glass vin eller øl til to euro.

Byen er også kjent for et stort utvalg av blant annet klær og sko til hyggelige priser.

I handlegaten Mayor de Triana stiger glade jazztoner fra Eugen Didics trompet mot en blå himmel.

Forbipasserende sakker på farten og smiler. Noen stanser helt og kaster noen euro i trompetkassen på bakken.

I likhet med de andre gatemusikantene vi ser i sentrum trakterer han instrumentet med inderlighet, kjærlighet og dyktighet.

Også byens største severdigheter akkompagneres av musikk.

Fra baksiden av den gotiske katedralen Santa Ana smyger smektende fiolintoner seg forbi fontenen og kiler Casa de Colón på veggen.

Det var i dette huset Kristoffer Columbus skal ha bodd i 1492, mens han ventet på at den siste av båten skulle blir klar til å seile over Atlanteren på leting etter sjøveien til India.

I dag er huset omgjort til Columbus-museum. Og rett ved siden av ligger det lille kapellet Iglesia de San Antonio, der Columbus ba Vårherre om pent vær før han la av sted.

I samme område ligger også Museo Canario med Kanariøyenes største samling av gjenstander knyttet til urbefolkningens historie og kultur. Og kunstmuseet for moderne kunst, Centro Atlantico de Arte Moderno.

Alt dette finner vi i den gamle bydelen, Vegueta, med trange, brosteinsbelagte gater, omgitt av gamle balkonghus.

– Hele denne bydelen er som et stort utendørsmuseum, sier Bjørn WW Jørgensen. Han er bor i Arguineguín på sørsiden, og er kantor i Sjømannskirken, i tillegg til å gi ut egen musikk og produsere for andre.

På frikvelder tar han ofte turen nordover til Las Palmas for å suge inn storbystemningen og ta for seg av kulturtilbudene.

– Kulturtilbudene i Las Palmas er uendelige, sier musikeren.

Han ramser opp teatre, musikaler, jazzklubber og popkonserter. UB40 kommer nå i mars.

– I byens storstue, Alfredo Kraus Auditorium, er det flotte konserter hele året, både musikaler, pop, jazz og klassisk. London Symphonic Orchestra spiller det hvert år, forteller han.

Teatro Perez Galdos setter opp musikaler og balletter. Der er Moskva-balletten en fast årlig gjest.

– Byen syder av kultur. I 2013 var den nummer to til å bli Europas kulturhovedstad, forteller musikeren Bjørn WW Jørgensen.

– Dette er et helt annet liv enn barene i Puerto Rico!

Shopping

■ Den sjarmerende gågaten Calle Mayor de Triana og smågatene rundt har stort utvalg av kjente og ukjente merkeklær og sko.

■ Motebutikker finner du også i den moderne handlegaten Mesa y Lopez.

■ Tre store kjøpesentre i sentrum: El Mulle, Las Arenas og El Corte Ingles.

■ Markeder: I tillegg til de faste matmarkedene, er det håndverksmarked i Vegueta, loppemarked i San Telmo-parken, kremmermarked ved Santa Catalina-parken og landbruksmarked i San Lorenzo på søndager.

Her kan du bo

Las Palmas har hoteller i alle prisklasser. Vil du unne deg noe helt spesielt, kan du sjekke inn på ett av disse:

■ Old Chocolate Factory: Ombygget sjokoladefabrikk i gamlebyen Vegueta, like ved Santa Ana-katedralen. Adresse: Hernán Perez, 24.

■ Hotel Santa Catalina: Klassisk, femstjernershotell bygget i 1890. Adresse: Calle Leon Y Castillo, 227

■ Hotel Madrid: Lite og enkelt hotell hvor Franco bodde da han planla kuppet i Spania. Adresse: Plaza de Cairasco 4

Her kan du spise

■ El Apartamento: Minimalistisk restaurant med ungt klientell og briljante kokker ved havnen. Adresse: Avenida Jose Mesa y Lopez 1

■ Deliciosa Marta: Liten sjarmerende og svært populær restaurant med kanarisk mat i gamlebyen. Adresse: Calle Perez Galdos 23

■ Casa Montesdeoca: Tradisjonell restaurant ved Casa Colon. Adresse: Calle Montesdeoca 10

■ La Macarena: Utendørs ved strandpromenaden på Las Canteras-stranden. Adresse: Calle Prudencio Morales 21

Følg VG Reise på Instagram under navnet @vgreise for reiseinspirasjon. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan det bli repostet av oss.