JIPPI: I år blir det jule-langfri. Foto: Rob Griffith / AP

Her er det varmt når du har jule-langfri

I julen og nyttår 2019 er de røde dagene optimalt plassert på kalenderen for deg som vil ha langfri.

Når julaften og nyttårsaften faller på tirsdager som i år, trenger du bare ta ut fem feriedager for å få 16 dager sammenhengende fri.

Her er noen fine reisemål for en 14- eller 16 dagers ferie med sol og varme i julen.

I fjor, da julaften og nyttårsaften var på mandager, var det også mulig å ta langfri ved å bare ta ut fem feriedager. Men fra og med 2020 blir helligdagene mindre gunstig plassert i noen år fremover.

– En jul som åpner for mye ferie kan innebære at mange velger å reise bort. Men så langt har ikke bestillingene nådd taket, sier Katarina Daniels, PR og kommunikasjonssjef for Ticket i Sverige. Hun tor det henger sammen med at folk nå generelt bestiller ferie senere enn før.

Også fra Norge er det fortsatt mange tilgjengelige reiser i julen og nyttår.

– Men selvfølgelig er det til priser som er høyere enn i lavsesongen, påpeker Terje Berge i Finn reise.

Sjekk når du bør bestille sommerferien her!

Hit kan du reise for varme i to uker

Skal du til steder rundt Middelhavet, kan en uke kanskje være bra. Skal du til fjernere strøk, som Australia og Indonesia, vil du muligens helst ha minst tre uker. Her er noen tips til reisemål som kan passe for en toukersferie til jul:

THAILAND: Med longtailbåt kan du reise til den øde perlen Pileh beach på Ko Phi-Phi Leh. Foto: Arne Rovick / VG

1: Thailand

Flytid: ca. ti timer

– Skal du være helt sikker på sol, bading og varme må jeg anbefale Thailand. Det er også et perfekt familieferiested, sier Terje Berge i Finn reise.

Ifølge statistikk fra Ticket er antall bestillinger til Thailand på vei opp. Katarina Daniels mener at valutaen kan spille en rolle her.

– Mange kikker på Asia akkurat nå på grunn av prisnivået, sier hun.

Og visst er det mye å oppleve i Thailand. Velg mellom rolige paradisøyer som Koh Lipe eller Koh Tao, turistparadis for familier med barn som Phuket eller Krabi, eller kanskje et besøk i den vakre naturen i nord.

Les også våre saker om slaraffenliv på Thailands ukjente øyer og om hvordan du kan oppleve det ekte Thailand på Ko Lanta.

VIETNAM: Nha Trang Beach. Foto: Chitose Suzuki / AP

2: Vietnam

Flytid ca. ti timer

Katarina Daniels i Ticket anbefaler dem som vil gå utenom de opptråkkede turistløypene i Thailand å reise til Vietnam.

Der er det alt fra travle storbyer som Hanoi og Ho Chi Minh-byen til vakker natur i Halong Bay. Lengst sør i landet ligger landets største øy, Phu Quoc. Der finnes alle paradisstrendene og det krystallklare vannet som mange forbinder med Thailand, men samtidig er det noe annerledes her, med spennende mat og utflukter.

Les også vår gatematguide til Hanoi. Men hundekjøtt får du ikke servert så mange steder lenger.

Terje Berge i Finn Reise sier at Vietnam er på vei opp. Men volumet er fremdeles lavt, i likhet med til andre langdistanse-destinasjoner.

KAPP VERDE: Det gode liv på øya St. Vicente. Foto: Øyvind Nordahl Næss / VG

3: Kapp Verde

Flytid: ca. syv timer

En svensk favoritt er øygruppen Kapp Verde utenfor Afrikas vestkyst. Kapp Verde består av 10 øyer, men det er først og fremst øyene Sal og Boa Vista som besøkes av turister. Øyene er fulle av vakre og relativt folketomme strender, fiskerestauranter og nye hotell. At Kapp Verde i gjennomsnitt har 350 soldager i året skader jo heller ikke.

– Vil man ha sol og varme men ikke reise så langt, er Kapp Verde perfekt, sier Katarine Daniels.

Kapp Verde er et av stedene vi omtalte i saken om reisemålene hvor det er varmest om vinteren.

GAMBIA: Turister på stranden i Banjul Foto: Afolabi Sotunde / Reuters / Scanpix

4: Gambia

Flytid: ca. syv timer

Gambia ligger ikke så langt fra Kapp Verde, så landene har ganske likt klima med mye sol og varme.

– Gambia er et nygammelt charterreisemål. Det var stort på 60-tallet og har kommet tilbake nå. Vil man ha en behagelig ferie uten å kompromisse med gode utflukter, så tror jeg at Gambia er klokkeklart, sier Katarina Daniels.

I Gambia finnes både kilometerlange strender god egnet for sol, bad og avslapning, og utfluktsmuligheter som turer langs Gambiaelven, markeder og besøk i nabolandet Senegal.

SØR-AFRIKA: Med nasjonalparker fulle av dyr. Foto: Terje Bringedal / VG

5: Sør-Afrika

Flytid ca. 12 timer

Lengst sør på det afrikanske kontinentet ligger Sør-Afrika. Landet er svært variert, og har dermed noe for alle. Hva synes du om nasjonalparker fulle av dyr i landets nordre deler, storbyhelg i Cape Town eller besøk på vingårder? At det er sommer i Sør-Afrika når det er vinter her, er også et pluss.

– Vil man ha noe helt annet, så synes jeg Sør-Afrika er fantastisk, sier Katarina Daniels.

MIAMI BEACH: Strandliv om dagen og party om kvelden. Foto: Göran Bohlin / VG

6: Florida

Flytid: Ca ni timer

Fra Norge går det direktefly til fire ulike byer i den amerikanske solskinnsstaten: Fort Lauderdale og Miami på østkysten, Tampa på vestkysten, og Orlando omtrent midt imellom.

Fort Lauderdale og Miami er blant annet kjent for sine endeløse strender, Orlando for alle fornøyelsesparkene. Reiser du til Tampa finner du også fornøyelsesparker og milelange strender. Men uansett hvor du flyr til i Florida er det spennende å leie bil og dra på roadtrip. Vi har tidligere skrevet om roadtrip til Key West. Få også med deg reptilenes rike, Everglades, og gjerne Miamis cubanske historie.

GRAN CANARIA: Er og blir en favoritt. Her Villa del Conde Resort and Thalasso i Meloneras. Foto: Bård Ove Myhr / V

les også

Reisevaksine: Ikke bli syk på ferie

7: Kanariøyene

Flytid: ca. fem og en halv time

Kanariøyene er og blir nordmenns Syden-favoritt om vinteren. Selv om både Katarina Daniels fra Ticket og Terje Berge fra Finn reise sier at du må reise lenger enn til Kanariøyene for å være 100 prosent sikker på skikkelig varmt sommervær i julen, setter mange pris på den «skandinaviske sommervarmen» vi kan få her, bare fem og en halv times flytur fra Norge.

Kommunikasjonssjef Tonje Fossum hos Apollo forteller at fire av de fem mest populære reisemålene deres om vinteren er Kanariøyer. Gran Canaria ligger helt på topp, fulgt av Tenerife, Lanzarote og Fuerteventura.

– Klart det er populært med ikke så lang flyreise, behagelige temperaturer og stort utvalg av både steder og type bosteder, sier hun.

På denne tiden av året er været mest stabilt og temperaturene høyest på sørsiden av øyene. Og skulle det komme en feriedag da været ikke viser seg fra den aller varmeste siden, er det fint å utforske landsbylivet på Gran Canaria eller de historiske stedene på øya. Kanariøyene har dessuten fått flere bra restauranter - her kan du sjekke ut hvilke restauranter som har fått stjerne i Michelin-guiden.

Les også vår byguide til Livsglade Las Palmas

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder