FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Rennes ned av klatreturister før forbud

Av Andreas Løf 13.07.19 02:06 | Oppdatert: 13.07.19 09:28

Del saken på:

Australia sliter med å håndtere en kraftig strøm av turister som kommer til fjellformasjonen Uluru før det blir forbudt å klatre der.

Etter ønske fra den australske urbefolkningen som eier landområdet, blir det fra og med oktober forbudt å klatre på den massive røde monolitten.

De lokale aboriginerne ser på området som et hellig sted, og ønsker å beskytte det mot skader påført av mennesker.

Før forbudet trer i kraft har det imidlertid hatt det motsatte av ønsket effekt. En kraftig strøm av turister som vil rekke å klatre på Uluru, skaper store problemer i lokalområdet, skriver AFP.

I sosiale medier sammenlignes tilstandene på Uluru med det som den siste tiden har skjedd på Mount Everest, der det har vært trengsel, lange køer og mye søppel.

Ved Uluru er den største utfordringen familier som ankommer i bobiler og campingbiler, sier turistsjef Stephen Schwer til AFP.

– Vi har så mange som kommer fra et bestemt marked at vi ikke har infrastrukturen til å håndtere det, sier han.

Se video: Selah (10) klatret til topps i El Capitan, og brukte fem dager.

Tømmer septiktanker

Selv om de fleste av turistene camper på lovlige områder, er disse fullbookede langt fram i tid. Dette har ført til at flere også camper ulovlig.

– Folk forstår ikke at med en gang de kjører av veien, trer de ulovlig inn på privat og beskyttet aboriginsk område. Vi ser flere tilfeller av at folk etterlater seg søppel og tenner bål, sier Schwer.

– Dessverre er det også noen som tømmer septiktanker på det de tror er ubefollket område, men som i realiteten er privat område, fortsetter han.

Ifølge Parks Australia besøkte mer enn 395.000 mennesker nasjonalparken Uluru-Kata i de 12 månedene fram til juni 2019. Det er drøye 20 prosent flere enn året før.

Kun 13 prosent av de besøkende har klatret på steinen. Ifølge turistmyndighetene er det australske og japanske turister som er mest ivrige etter å klatre.

Verdensarv

Uluru, også kjent som Ayers Rock, står på UNESCOs verdensarvliste og har sammen med nasjonalparken rundt vært eid av aboriginerbefolkningen siden området ble tilbakeført dem i 1985.

Den 347 meter høye spektakulære steinformasjonen er om lag 600 millioner år gammel, og er et særegent geologisk fenomen. Den er dannet av et konglomerat av mineraler som skifter farge etter solens stilling, og er blant Australias mest populære turistattraksjoner.

Formasjonen står som en uventet monolitt midt i et ellers goldt ørkenlandskap sentralt i Australia.