FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Matmekka i Middelhavet: Korsika for den matglade

Av Martine Lunder Brenne15.08.17 10:07 | Oppdatert: 14.12.17 17:55

Del saken på:

Kan en matelsker be om stort mer enn en blanding av det franske og italienske kjøkkenet? På Korsika møtes de to til en skjønn forening av sjømat, løvtynne pizzabunner og saftige oliven – for å nevne noe.

Plusser du på den deilige lokale vinen, gir det et godt bilde av hva slags matmekka den franske middelhavsøya er. For selv om Korsika er fransk, ligger den like nord for den italienske øya Sardinia, hvor også mye av matinspirasjonen kommer fra. Se på det som den franske rivieraens mindre jålete lillesøster, med italienske aner.

Korsika er et supert sted å feriere med leiebil, hvis du har tid til å kjøre fra sted til sted. Men en uke eller langhelg i «hovedstaden» Ajaccio kan også kalles en fullverdig ferie, da byen byr på både strand, sjarmerende shopping og fantastisk mat.

Når flyet nærmer seg fransk jord og flyplassen som ligger cirka 20 minutter utenfor bykjernen, vil du se vakre Ajaccio med sine brosteinsgater, murhus og turkise strandlinje åpenbare seg.

Og for matelskeren kan det være greit å vite at selv med Norwegians ettermiddagsfly som lander etter at solen har gått ned, rekker du middag. I Ajaccio er det nemlig ingenting som haster, og restaurantene åpner som regel ikke dørene før åtte – de fleste gjestene kommer både en og to timer etter det uansett.

Rusle oppover Rue Roi de Rome og kjenn duften fra pizzaovnene som er fyrt opp, og bestill en glovarm pizza med ost som bare så vidt ikke brenner deg på tungen – i alle fall ikke mer enn en slurk lokal rødvin kan redde.

Eller hva med blåskjell som for bare noen timer siden ble tatt opp fra havet, sammen med nystekte pommes frites og sylskarp Dijon-sennep og aioli? Eller kanskje er det byens berømte hummerpasta som frister allerede i kveld.

Dagen etter kan du spasere langs gatene i Napoleons fødeby og plukke med deg en varm bagett eller noen nystekte croissanter til frokost – gelatobodene med så mange smaker som du aldri har sett før åpner tross alt ikke helt ennå.

Ajaccio har i alle fall et rikt mattilbud, og det skal godt gjøres å spise seg gjennom alt som er godt på en langhelg – men det er lov å prøve.

Spis frokost her:

Boulangerie Galeani. Dette er et lokalt bakeri som tilbyr deilige påsmurte bagetter, kringler og croissanter med sjokolade. Adresse: 3 Rue Cardinal Fesch.

Strand-piknikk. Ta med deg en pose varme croissanter og en take-away kaffe fra det lokale bakeriet. Nyt frokosten på stranden. Adresse: Langs St. Francois-stranden.

Et søtt stopp:

Amarino. Her får du hjemmelaget gelato i alskens smaker. Dessuten danderer de isen din som en Instagram-vennlig rose. Adresse: 11 Rue Cardinal Fesch.

L'Amirauté Chez Rita. Få med deg utsikten over havnen samtidig som du nyter en bedre dessert fra denne restauranten. Prøv sitronpai, epleterte eller napoleonskaken! Adresse: Port de Plaisance Charles Ornano.

Yayourt. Er du lei av gelato (hvis det går an), kan du nyte en iskald yoghurtis. Velg laktose - eller sukkerfri om du skulle ønske det. Topp med fersk frukt og bær. Adresse: 6 Rue de lAssomption.

Romantisk aften:

Chez Jean Jean. Her har de én ting på menyen, og det er et gigantisk pastafat toppet med nykokte hummer og krydret saus. Adresse: 2 rue des Glacis.

Chez Paulo. Løvtynn pizzabunn sprøstekt i bakerens pizzaovn. Her får du vann i munnen så raskt du får satt deg ned i restauranten. Adresse: 7 Rue Roi de Rome.

Da Mamma. Vanskelig å finne, men upåklagelig stemning når du først ankommer. Book bord i den romantiske bakgården, og gå for grillkjøtt fra menyen. Adresse: Passage Guinguette.