FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

I stedet for storby

Av Mona Langset06.09.18 20:13 | Oppdatert: 06.09.18 20:30

Del saken på:

Høsten er høysesong for storbyturer. Men hva med å gjøre en vri på helgeturen denne gangen og dra til en litt mindre by?

Europa er full av hyggelige byer som kommer i skyggen av de største. I de mindre byene er det ofte mindre køer, rimeligere hoteller, og mindre mas enn i storbyene som «alle» skal besøke. Fire av ti nordmenn planlegger en storbytur i 2018, viser en undersøkelse fra hotell- og reisesøkesiden Momondo. Mange kommer til å gå i kø rundt turistattraksjonene i Roma, Paris, Barcelona og Berlin.

– Mange europeiske byer er minst like spennende og vakre som de mer kjente storbyene. Likevel blir de ofte oversett, sier Kalimaya Krabbe, talskvinne for Momondo i Norge. Her er noen av hennes forslag til alternative helgeturer:

Italia

I stedet for Roma, reis til Napoli, Torino eller Bologna.

Bologna var kulturhovedstad i Europa i år 2000. Den røde mursteinsbyen har en rekke monumenter og byggverk som dokumenterer dens 2500 år lange historie. Piazza Maggiore er et av de fineste torgene i hele Italia, omgitt av storslagne historiske bygninger, søyleganger og kafeer. På den tilstøtende Piazza del Nettuno står et annet av byens symboler, den enorme Neptunfontenen fra 1565.

Tyskland

I stedet for Berlin, reis til Lepzig, Heidelberg eller Dresden.

I Dresden kan du se flotte kunstmuseer og klassisk arkitektur i den rekonstruerte gamlebyen som ble helt utbombet under andre verdenskrig. Ikke gå glipp av Frauenkirche, som har blitt selve symbolet på gjenoppbyggingen etter ødeleggelsene.

Spania

I stedet for Barcelona, reis til Sevilla, Zaragoza eller Santiago de Compostela.

Her er prisene på tre- og firestjerners hoteller i gjennomsnitt 30 prosent lavere enn i Barcelona. Santiago de Compostela ble et pilegrimssted for katolikker etter at en grav som skal ha tilhørt apostelen Jakob ble funnet her i år 813. Byen er full av flotte kafeer, restauranter og museer. Ikke gå glipp av den berømte katedralen.

Nederland

I stedet for Amsterdam, reis til Leeuwarden, Utrecht eller Rotterdam.

Rotterdam er nederlands nest største by, men har den største havnen i Europa. Byen er mest kjent for sin modige og moderne arkitektur. Midt i byen ligger Rotterdam Zoo med sjeldne dy, som indisk fiskerkatt, taki og asiatisk løve. Vil du se byen i fugleperspektiv, kan du ta heisen opp i Euromast.

Frankrike

I stedet for Paris, reis til Nantes, Bordeaux eller Montpellier.

Her er prisene på tre- og firestjerners hoteller i gjennomsnitt 30 prosent rimeligere enn i hovedstaden. Montpellier har ny og gammel arkitektur om hverandre. Den har elegante bygninger, flotte museer, zoo og akvarium. Og hvis det frister med et bad finner du sandstrendene knappe 15 kilometer unna.

Tsjekkia

I stedet for Praha, reis til Olomouc, Cesky Krumlov eller Brno.

Her er hotellene 22 prosent billigere enn i Praha. Selv om Brno er Tsjekkias nest største by, er det aldri noe problem å finne et ledig restaurantbord her, selv på en lørdagskveld. Byen har lenge vært kjent for sitt gode lokale øl. Gå deg gjerne vill mellom pittoreske bygninger, kirker, skulpturer, fontener og torg. Og ikke gå glipp av den vakre togstasjonen.

England

I stedet for London, reis til Bristol, Newcastle eller Manchester.

Her er prisene på tre- og firestjerners hoteller i gjennomsnitt 20 prosent lavere enn i hovedstaden. Dermed kan du for eksempel bruke det du sparer i hotellutgifter på shopping. I Manchester er utvalget enormt, og alt befinner seg innenfor gangavstand i sentrum. To av Europas største shoppingsentre ligger her, Arndale og The Trafford Centre. Verdens største Marks & Spencer-butikk ligger også i Manchester.