MANCHESTER: Både denne byen og Liverpool har bege en halv millin innbyggere, mens London har 8,7. Men restaurant- og shoppingmulighetene er likevel er enorme. Foto: Morten Rakke

I stedet for storby

Våren er høysesong for storbyturer. Men hva med å gjøre en vri på helgeturen denne gangen og dra til en litt mindre by?

 • Mona Langset

Europa er full av hyggelige byer som kommer i skyggen av de største. I de mindre byene er det ofte kortere køer, rimeligere hoteller, og mindre mas enn i de største byene som «alle» skal besøke. Tdiligere i januar skrev vi også at en av reisetrendene for 2020-tallet er å besøke såkalte «second cities,» altså de litt mindre kjente.

– Mange europeiske byer er minst like spennende og vakre som de mer kjente storbyene. Likevel blir de ofte oversett, sier Kalimaya Krabbe, talskvinne for Momondo i Norge. Her er noen av hennes forslag til alternative helgeturer:

les også

Slik tar du toget til Sør-Europa

BOLOGNA: Den 3,20 meter høye statuen av havguden Neptun står på toppen av en fontene i byen. Foto: Andreas Solaro, AFP Foto: ANDREAS SOLARO / AFP

Italia

I stedet for Roma, reis til Napoli, Torino eller Bologna.

Bologna var kulturhovedstad i Europa i år 2000. Den røde mursteinsbyen har en rekke monumenter og byggverk som dokumenterer dens 2500 år lange historie. Piazza Maggiore er et av de fineste torgene i hele Italia, omgitt av storslagne historiske bygninger, søyleganger og kafeer. På den tilstøtende Piazza del Nettuno står et annet av byens symboler, den enorme Neptunfontenen fra 1565.

les også

Italiensk matlykke på en toglinje

Tyskland

I stedet for Berlin, reis til Lepzig, Heidelberg eller Dresden.

I Dresden kan du se flotte kunstmuseer og klassisk arkitektur i den rekonstruerte gamlebyen som ble helt utbombet under andre verdenskrig. Ikke gå glipp av Frauenkirche, som har blitt selve symbolet på gjenoppbyggingen etter ødeleggelsene.

Les også: Besøk slottet fra Tre nøtter til Askepott like utenfor Dresden

Annonse fra: Finn.no

Her bor du i Dresden

SEVILLA: Hvert vår feires festivalen Feria de Abril i Sevilla. Foto: RAUL CARO / EPA

Spania

I stedet for Barcelona, reis til Sevilla, Zaragoza eller Santiago de Compostela.

Her er prisene på tre- og firestjerners hoteller i gjennomsnitt 30 prosent lavere enn i Barcelona. Tomuker etter påske starter Feria de Abril i Sevilla, en syv dagers festival med fest, flamenco og fargerike drakter er i fokus.

Santiago de Compostela ble et pilegrimssted for katolikker etter at en grav som skal ha tilhørt apostelen Jakob ble funnet her i år 813. Byen er full av flotte kafeer, restauranter og museer. Ikke gå glipp av den berømte katedralen.

les også

Tyvstart våren i Sevilla

ROTTERDAM: Spektakulære kubehus fra 1984. Foto: Dag Fonbæk Foto: Dag Fonbæk

Nederland

I stedet for Amsterdam, reis til Leeuwarden, Utrecht eller Rotterdam.

Rotterdam er nederlands nest største by, men har den største havnen i Europa. Byen er mest kjent for sin modige og moderne arkitektur. Midt i byen ligger Rotterdam Zoo med sjeldne dy, som indisk fiskerkatt, taki og asiatisk løve. Vil du se byen i fugleperspektiv, kan du ta heisen opp i Euromast.

les også

Et døgn i Amsterdam

MONTPELLIER: En trivelig by. Foto: Dag Fonbæk Foto: Dag Fonbæk

Frankrike

I stedet for Paris, reis til Nantes, Bordeaux eller Montpellier.

Her er prisene på tre- og firestjerners hoteller i gjennomsnitt 30 prosent rimeligere enn i hovedstaden. Montpellier har ny og gammel arkitektur om hverandre. Den har elegante bygninger, flotte museer, zoo og akvarium. Og hvis det frister med et bad finner du sandstrendene knappe 15 kilometer unna.

les også

Gå på skattejakt i Paris

BRNO: Byen er full av skulpturer og fontener. Foto: Radek Mika, AFP Foto: RADEK MICA / AFP

Tsjekkia

I stedet for Praha, reis til Olomouc, Cesky Krumlov eller Brno.

Her er hotellene 22 prosent billigere enn i Praha. Selv om Brno er Tsjekkias nest største by, er det aldri noe problem å finne et ledig restaurantbord her, selv på en lørdagskveld. Byen har lenge vært kjent for sitt gode lokale øl. Gå deg gjerne vill mellom pittoreske bygninger, kirker, skulpturer, fontener og torg. Og ikke gå glipp av den vakre togstasjonen.

les også

Topp fem europeiske byer

MANCHESTER: Populær for shopping. Foto: Morten Rakke

England

I stedet for London, reis til Bristol, Liverpool eller Manchester.

Her er prisene på tre- og firestjerners hoteller i gjennomsnitt 20 prosent lavere enn i hovedstaden. Dermed kan du for eksempel bruke det du sparer i hotellutgifter på shopping. I Manchester og Liverpool er utvalget enormt, og alt befinner seg innenfor gangavstand i sentrum. Noen av Europas største shoppingsentre ligger her: Arndale og The Trafford Centre i Manchester og shoppingområdet Liverpool One i Liverpool. Verdens største Marks & Spencer-butikk ligger også i Manchester.

Les også: Gratis-opplevelser i Liverpool

Mer om

 1. Storby
 2. Shopping
 3. Restaurant
 4. Kultur
 5. Reise

Flere artikler

 1. Manchester-reiser til himmels

 2. Topp fem europeiske byer

 3. Helgeturer i vår: Syv steder å besøke

 4. De fineste stedene å reise på påskeferie

 5. Bryr oss ikke om Brexit – bestiller Storbritannia som før

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder