FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Gjett hvem som slapp gjennom nåløyet hos De Historiske

Av Dag Fonbæk 03.02.13 11:02 | Oppdatert: 04.02.13 11:00

Del saken på:

(VG Nett) 38 hoteller og spisesteder søkte, men bare fire slapp gjennom nåløyet hos De Historiske. Bocuse d'Or-finalist Ørjan Johannessen på Bekkjarvik Gjestgiveri er en av dem.

34 fikk nei, 4 fikk ja i knivskarp hotellkamp

- Veldig hyggelig og ærefullt. Vi føler virkelig at vi er blitt opptatt i det gode selskap, sier mamma og vertinne på gjestgiveriet i Austevoll, Aasta Johannessen, på telefon fra Lyon, der junior deltok i kokkenes VM denne uken.

Om Ørjan ikke nådde helt opp i Lyon, er medlemskapet i De Historiske Hotell & Spisetsder et flott plaster på såret - for der er nåløyet trangt:

Av de i alt 38 etablissementene som søkte opptak, slapp fire gjennom: Bekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll, Høyevarde Fyrhotell i Karmsundet, Haaheim Gaard i Tysnes og Rederiet hotell i Farsund.

- Alle de fire nyopptatte medlemmene oppfyller våre kriterier til kortreiste matopplevelser, personlig vertskap, evnen til å fortelle stedets historie og tilrettelegge for herlige naturopplegvelser i regionen der de holder til, sier administrerende direktør Nils Henrik Geitle i De Historiske til VG Nett.

Maten viktig

Sånn sett er ikke Geitle lei seg for å få vinneren av europeiske Bocuse d'Or Ørgan Johannessen i medlemsstokken.

LES OGSÅ: Her er verdens 100 mest historiske reisemål

Kokke-kometen gikk læretiden på Hotell Neptun i Bergen, og assisterte kokke-verdensmester Geir Skeie i de tidlige runder i forsøket på å vinne Bocuse d'Or i 2009. Året etter meldte han overgang til Gastronomisk Institutt i Stavanger - og nå styrer han altså kjøkkenet hjemme på gjestgiveriet i Austevoll.

Flere hundre år

Bekkjarvik Gjestgiveri ble bygd på slutten av 1600-tallet, og har tatt imot losjigjester i over tre hundre år, forteller Aasta Johannessen, som selv har drevet stedet de siste 30 årene.

LES OGSÅ: Her har du Norges deiligste hoteller

Mindre glad ble ikke daglig leder Therese Malmo på Rederiet Hotell i Farsund over opptaket hos De Historiske:

- Godt produkt

- Vi har et godt produkt, som tilfredstiller alle kravene deres, og fortjener å bli opptatt i det gode selskap, sier Malmo som gleder seg til å jobbe sammen med de mange andre historiske hotell- og restaurantbedriftene.

Rederiet Hotell - Farsund sentrums eneste hotell var i sin tid kontor for Mosvolds Rederi i tidsriktig funkisstil.

Høyevarde fyrstasjon i Karmsundet ble opprettet i 1700, og har vært et viktig fyrtårn i det som tidligere ble kalt Nordvegen.

LES OGSÅ: Her er Europas flotteste hage

Selve Høyevarde fyr, som det står i dag, er fra år 1858 og består av fyrvokterbolig, tollstasjon, naust, sjøhus og vedfyrt bakeri.

Topp på TripAdvisor

Nylig ble forøvrig De Historiske Hotel & Spisesteder (DHHS) hedret med «topp 3» på Trip Advisor Travelers Choice Awards, der Dalen Hotel i enden av Telemarkskanalen ble kåret som nr. 1 av besøkende gjester som har vurdert helheten i serviceopplevelsen på hotellet.

Hotel Ullensvang kom på 2. plass og Lysebu på 3.

I 2004 hadde De Historiske 31 medlemsbedrifter, i dag er de 64, fordelt på 44 hoteller og 16 spisesteder.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!