FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Bli med til Tyrkias eventyrverden

Av Gjermund Glesnes29.04.12 17:12

Del saken på:

CAPPADOCIA (VG) Her er underjordiske byer, rikt utsmykkede grottekirker og utrolige steinformasjoner. Men best opplever du vakre Cappadocia fra hesteryggen.

Se Cappadocia med hest - ballong - fottur - leiebil - eller på guidet rundtur

Noe gjør Fistik (8) urolig, en fremmed lyd som bryter inn i roen. På grusveien til venstre kommer en hest stormende mot oss, jagende opp bakken på dundrende hestesko foran en grønnmalt vogn med larmende kjerrehjul.

Fistik pruster og kaster med hodet, hun røsker nesten tømmene ut av hendene mine og stamper hovene i bakken. Hun vil sette på sprang, og foran oss vil de to andre hoppene akkurat det samme.

Imens nærmer inntrengeren seg raskt.

- Det er en hingst, forklarer hesteguiden vår, Doruk Aktunc (28).

Bak ryggen min svinger den hvite hingsten til høyre og forsvinner fra syne. Hoppene våre roer seg, og igjen skritter vi rolig over marken. Vi stopper ved en suvenirbod og et sett benker på kanten av et stup. Nedenfor ligger Love Valley. Der er det som om naturen har lest tankene til den hvite hingsten: hvite steinsøyler strutter opp fra dalbunnen med svulmende hoder.

Flere måter å oppleve Cappadocia nederst i artikkelen!

Verdensarven

Særegne steinformasjoner fins ikke bare i Love Valley. Såkalte alveskorsteiner finnes mange steder nordøst i Cappadocia, og er blitt et slags symbol for området.

Og Cappadocia er blitt et av Tyrkias heteste reisemål. Skjønnheten ligger ikke bare utenpå. Også under bakken gjemmer det seg steder på Unescos verdensarvliste: Her skjuler kløfter og knatter flere hundre grottekirker og -klostre, noen av dem dekorert rund baut med bysantinske freskomalerier.

Minst like spesielle er de underjordiske byene, hele byer gravd ut i jorden. Arkeologene har hittil undersøkt 37 av dem; i den største, Derinkuyu, kunne minst 10.000 mennesker gjemme seg mot angripende arabere.

For turistindustrien er likevel alveskorsteinene og hulehusene det viktigste.

Ikke bare pryder de reklamebrosjyrene. I turisthovedstaden Göreme kan du bo i dem - i boutiquehoteller - og spise i dem - i restauranter. Ved Pasabag er til og med én av dem innredet til politistasjon!

- Disneydocia

Antropologen Andus Emge synes skorsteinsfeiringen har gått altfor langt. Da han kom hit for å skrive doktoroppgave om området i 1983, var det et gammeldags jordbrukssamfunn og Göreme hadde tre biler, to pensjonater og én telefonlinje. Nesten alle hadde esel, og folk var selvberget for det meste bortsett fra te, sukker og sigaretter.

- Etter at det ble verdensarv i 1985, bestemte myndighetene seg for å gjøre Cappadocia til et turistsenter. Da forandret ting seg fort, konstaterer han.

Han mener at turistindustrien har utviklet seg helt på utsiden av den lokale kulturen, og - fordi den domineres av all inclusive-pakker fra Antalya - en økonomi som sender mesteparten av pengene ut av området.

- Det er Disneydocia. Bare overflateturisme uten noe til felles med lokallivet. Ballongturer, firehjulinger, hoteller: Det er som et nytt lag utenpå det gamle bildet, sier tyskeren, som selv er i bransjen. Ti år etter doktorgraden vendte han tilbake og pusset opp et nedslitt grottehus til det som i dag er hotellet Fairy Chimney Inn.

Hest er best


Navnet Cappadocia stammer ifølge flere kilder fra persisk: «Landet av vakre hester». Andre kilder tilskriver betydningen hittitfolket. Uansett skal perserkongen Darius ha krevd 1500 hester som tributt, og noen hundre år senere ble distriktets firbeinte stoltheter brukt til å styrke romernes armeer.

Fortsatt er den beste måten å utforske Cappadocia på med hest, mener doktor Emge.

Bak den svarte manen til Fistik gir jeg ham rett.

I tre dager fører Doruk Aktunc oss gjennom Kloppetidocia, bredbent gyngende i salen med westernhatt og venstre hånd mot hoften som en cowboy.

Vi rir forbi aprikos- og squashplantasjer og åkre der vinstokkene velter seg over bakken for å beskytte druene mot sommerheten, og gjennom søvnige småbyer der gubbene kjører mopedtraktor og kjerringene sitter på trammen foran hus som alle er bygd utenpå en grotte. Disneydocia virker langt borte.

Huleklatring


I Üsengidere - stigbøyledalen - lunsjer vi på putekledde benker under store trær. Dette er Osman Airicis paradis. Her serverer han kaffe og te til folk som måtte komme forbi, hvis han ikke hjelper kona Emine med tomatene, auberginene, paprikaen, agurkene, potetene og løken.

- Vi er her nesten hver dag. Men kun fordi vi synes stedet er vakkert, sier pensjonisten.

I klippeveggen som skyter 30 meter til værs rett bakenfor, har han enda en grunn til å komme.

Der har han tatt i bruk igjen familiens dueslag: huler gravd inn i fjellet og deretter murt igjen så duene slipper inn mens rovfugler stenges ute.

Slike perforerte stup er det mange av i Cappadocia. Men nesten ingen er lenger i bruk.

- Jeg flyttet duene mine hit i vår. Mellom 20 og 25 stykker. Nå har de fått unger så jeg vet ikke hvor mange de er. Da jeg var ung, var det tusenvis av dem. Hele fjellveggen var i bruk, alle i landsbyen hadde duer her, forteller Osman og sier: - Kom.

Han geleider oss først noen meter bortetter elveleiet som følger bergveggen, så inn i en hule. Der legger han fra seg hatten og henter en stige av stokker. Så leder han an opp i fjellets indre.

Ni etasjer strekker hulen seg til værs, forbundet med loddrette sjakter. De første fire etasjene bruker vi samme stige; Osman trekker den opp med tau. Grus og støv raser over oss mens vi klatrer.

- Folk holdt duer for møkka. Hver vår samlet vi den i saltasker som vi fraktet bort med esel og strødde den på jordene, forklarer Osman da vi endelig skuer ut fra toppen.

- Blir ikke lei

Neste morgen leder Doruk oss gjennom en av områdets aller største attraksjoner: Pasabag, eller Monk's Valley som «pasjaens druer» altså har blitt oversatt til på engelsk. Her fins noen av alvenes aller flotteste skorsteiner, i tillegg til en eremittbolig og et kapell dedikert til sankt Simeon.

I en stakket stund er det likevel vi som er hovedstjernen for en busslast asiater, der vi kommer ridende ned svaet over dalen. Vi kneiser i salene mens japansk optikk jobber på spreng foran oss.

Les videre under bildet.


Rollene er byttet om. Selv for Doruk Aktunc.

Han hadde aldri vært i Cappadocia før han ble hyret som guide og hestefører. Nå har han jobbet her i åtte somrer. Men fortsatt føler han seg litt som asiatene.

- Jeg blir ikke lei. Jeg syns fortsatt det er fantastisk. Hver gang når jeg kommer i bussen fra Ankara og ser dette landskapet igjen, blir jeg akkurat som en turist.

Seks måter å se Cappadocia

Se Cappadocia på «chartertur»:
Det fins organiserte bussrundturer til Cappadocia fra de fleste steder på den tyrkiske charterkysten og Istanbul. Mange av turene er ekstremt billige, gjerne 50-60 euro for en to eller tre dagers tur, inkludert overnatting i tillegg til transport og guide. Du må imidlertid regne med mye tid i buss, og et innlagt stopp i ull- eller teppebutikk. Undersøk også hvor lang tid du faktisk får i Cappadocia før du takker ja.

Se Cappadocia i varmluftsballong:
Få steder byr på mer spektakulært landskap å se ovenfra som Cappadocia, og det gjenspeiles på populariteten. I morgentimene skal det godt gjøres å ikke se en varmluftsballong ett eller annet sted over Göreme. Det meste VG Fredag så, var ni ballonger i lufta på én gang. Kapadokya Balloons blir anbefalt flere steder, de tar fra 175 euro for en times flytur.


Se Cappadocia til fots:
I mange av områdets daler er stiene ikke kjørbare for biler. Apostlenes hester er derfor en flott måte å få en fredfull følelse av landskapet. Mange stier er fullt mulige å følge på egenhånd, som Ihlara-dalen vest i Cappadocia. Andre steder trengs kart, eller du kan bli med på guidet fottur. Middle Earth Travel tilbyr alt fra dagsturer til to ukers turer. Pris avhenger av antall, fra 35 euro for en dagstur.

Se Cappadocia med leiebil:
Hvis du virkelig vil se mange steder på kort tid - både grottekirker og de mest fascinerende alveskorsteinsdalene - er leiebil tingen. Cappadocia har helt akseptable, asfalterte veier, og trafikken er i hvert fall ikke noe problem. En dags billeie koster fra 40 euro for en småbil, litt mer hvis du lar hotellet organisere for deg (men da slipper du å hente bilen selv). Husk å få med kart!

Se Cappadocia til hest:
«Landet av vakre hester» har naturligvis flere operatører av rideturer, med alt fra én times til 12 dagers turer på programmet. Vi var med på en tre dagers tur med Kirkit Voyage i Avanos, virkelig anbefalt. For kortere turer anbefales det å heller bli med et selskap i Göreme eller Ürgüp, siden landskapet rundt Avanos ikke er særlig spennende. Dalton Brothers (ingen hjemmeside) blir anbefalt flere steder.

Se Cappadocia med lokale turoperatører:
Du trenger ikke være aktiv eller komme med turbuss fra Alanya. Du kan også velge blant et utall guidede hel- og halvdagsturer fra Göreme eller Ürgüp. Göreme Open-Air Museum, underjordsbyen Derinkuyu, kirkedalen Ihlara og skorsteinsbonanzaene Pasabag og Devrent Valley er alle severdigheter som er verdt å få med seg.