FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

«Drømmeflyet» til Oslo 1. mai

Av Martin Nilsen12.04.12 08:54 | Oppdatert: 12.04.12 11:36

Del saken på:

(VG Nett) Boeings Dreamliner lander i Oslo tirsdag 1. mai og innleder et tre dagers visningsbesøk.

Norwegian har bestilt seks fly for sine planlagte langruter til USA og Asia.

Den teknologiske nyvinningen som litt fleipete blir benevnt «plastflyet» på grunn av den høye andelen kompositt materialer, har vært på en rekke verdensturneer. Denne gang står Oslo på landingslista sammen med flere andre Europeiske byer.

Norwegian er absolutt i tetsjiktet av europeiske flyselskap til å ta flyet i bruk og skal etter planen få det første flyet ved årsskiftet.

VGTV: Se Dreamliner-flyet fly med passasjerer for første gang

Mer behagelig reise

Boeing 787, også kalt Dreamliner, kan fly 1000 kilometer lenger enn nærmeste konkurrerende flytype, ifølge en pressemelding fra Norwegian. Det har 20 prosent lavere drivstofforbruk pr. passasjer og mindre utslipp av de skadelige NOx-gassene.

Som passasjer skal du også ha en mer behagelig reise på grunn av det innbygde anti-turbulenssystemet. Hundrevis av små sensorerpå flyets skrog og vinger fanger opp vibrasjoner som turbulensens gir og gir ørsmå, men lynraske signaler til rorene som med kjappe, små utslag motvirker turbulensen.

Norwegian og Boeing vil invitere media, bransjefolk og myndigheter med på prøvetur med flyet de tre dagene det blir i Oslo.

Boeing 787 var på en "hard vind og kulde"-test på Svalbard 8. september 2010. Flyet er sterkt forsinket i forhold til den opprinnelige planen, men har siden oktober i fjor fløyet på rutenettet til All Nippon Airlines i Japan.

Problemer

I forrige måned ble det kjent at All Nippon Airways har hatt problemer med de nye langdistanseflyene. Selskapet har måttet innstille flyvninger mellom Tokyo og Frankfurt på grunn av dataproblemer i flyet.

Den amerikanske flyprodusenten oppdaget selv en produksjonsfeil som kan føre til sprekker i flyskroget på noen av Boeings nye 787 Dreamliner-fly. Ifølge en kilde ved fabrikken ble det iverksatt inspeksjoner av alle de 50 Dreamliner-flyene som er produsert.