FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Billig på byen i Budapest

17.09.11 16:56

Del saken på:

BUDAPEST (VG) Vi besøkte Budapest med et norsk studentpar som guider - og fant ut at byen har langt mer å by på enn imponerende kirkebygninger og dampende spabad.

På guttetur eller jentetur? Her er studentenes 10 gode Budapest-tips

Av HENNING CARR EKROLL

- Aaargh! Jeg er så mett!

Klokken har knapt passert 22 i den middelaldertematiserte restauranten «Sir Lancelot» i Budapest.

Seks personer har nettopp inntatt minst like mange kilo kjøtt servert på et enormt brett mellom rustninger, langbord og énliters-glass med øl.

De første tegnene til akutt metthetsfølelse er i ferd med å vise seg.

Budapest er ikke byen som serverer mat eller inntrykk i små mengder. Her kan man spise og drikke på ekte middelaldervis, noe vi og en rekke andre gjester i alle aldersgrupper gjør i en dunkel kjeller denne tirsdagen.

De som tok oss med hit heter Liv Eline Hetland og Pål Brathetland, samboere i Budapest siden januar. De er blant nærmere 700 nordmenn som studerer i Ungarn, og de har blitt godt kjent med hovedstaden i landet.

- Budapest er en by hvor man hele tiden oppdager små, bortgjemte perler, sier Pål.

Les studentenes beste Budapest-tips lenger nede i saken!

Heftig uteliv

Siden Budapest ble oppført på UNESCOs verdensarvliste på slutten av 80-tallet, har antallet vestlige turister som har fått øyene opp for Ungarns vakre hovedstad, økt betraktelig.

De to tidligere byene Buda og Pest, beliggende på hver sin side av Donaus heftige vannføring, tiltrekker seg nå over 20 millioner besøkende i året.

Artikkelen fortsetter under bildet.


De fleste turister som tusler rundt blant Budapests 1,7 millioner innbyggere, besøker et av byens mange og kjente spabad, tar en titt på den enorme St. Stephen-kirken, prøver en båttur på Donau og fotograferer seg selv foran slottet og det imponerende parlamentet.

Mer «voksne» tips: Bad og begeistring i Budapest

Men det finnes selvsagt mye mer å oppleve - og vi lot Pål og Liv-Eline ta oss til deres favorittsteder i byen.

- Fordelen med Budapest er at byen ikke er for stor, og at den er lett å orientere seg i. Kollektivtilbudet er bra, men det er også lett å komme seg rundt til fots, sier Liv Eline Hetland.

Med sitt lave prisnivå og med en økende andel internasjonale studenter er Budapest et attraktivt storbyreisemål med en noe mindre hektisk stemning enn i de større vesteuropeiske hovedstedene.

Men et pulserende uteliv, flotte parker og spisesteder av internasjonal klasse gjør at det er lite som minner oss om at dette landet frem til tidlig 90-tall var gjemt bak jernteppet som delte Europa i to.

Ungarn er på lista! Dette er Europas billigste ferieland

Hippe Budapest

Budapest er en moderne og trendy by, noe vi minnes på når vi stiger inn på utestedet Szimpla. Med gamle Trabanter og badekar som sittegrupper, fargede pærer under falmede lampeskjermer og et ungt klientell som snakker sammen på ti ulike språk, er denne slitne bygården et godt bilde på det nye, unge og hippe Budapest.

Utestedet er blant flere som oppsto på 2000-tallet, da gamle rivingsklare bygårder ble bygget om til utesteder. Trenden fikk navnet «kert» - eller «hage» på norsk - og det finnes flere lignende utesteder i byen. Szimpla er dog blant de mer populære, sammen med Instant, som har dansegulv i det som minner om et gammelt fangehull.

Et annet vannhull som er verdt et besøk er baren «For Sale». Siden 1998 har besøkende dekket vegger og tak med tusenvis av hilsener skrevet på visittkort, kvitteringer, billetter og postkort. Muligens en brannfelle, men med livemusikk og ubegrensede mengder gratis peanøtter er de to sjarmerende etasjene en hyggelig opplevelse.

Artikkelen fortsetter under bildet.


Og enda bedre: Du kan kaste peanøttskallet rett på gulvet før du traver videre til neste utelivsopplevelse.

Parkliv og pølse

- Utelivet i Budapest er magisk. Ølet er billig og stemningen internasjonal, sier 21 år gamle Victor Gustafsson, også han student i byen.

Etter en natt i byens heftige uteliv kan det være greit å starte dagen forsiktig.

Et optimalt utgangspunkt er å kjøpe seg en ungarsk pølse og slå seg ned i den enorme byparken Városliget.

Her finner du dyrehage, fornøyelsespark, restauranter og byens største spabad Szechenyi, hvor du kan bade i mineralsammensetninger du knapt har hørt om.

Flere storbytips:
Gå i ring på sightseeing i Wien || Tapp ditt eget øl i Praha || To byer - én flyplass || Skål for Oktoberfest i München || Spis godt i Berlin

Kjøp en billett på en av verdens eldste metroer og begi deg mot Gellerthøyden, hvor du etter en liten klatretur får en imponerende utsikt over hele Budapest.

Blir du sulten ligger byens største matmarked på andre siden av elven - hva med gåselever til en kilopris på drøyt hundre norske kroner?

Studentenes tips under bildet.

10 gode Budapest-tips

Studentene Liv Eline Hetland og Pål Brathetland kjenner Budapests puls både på dag og kveldstid. Her kommer samboerparet med ti gode tips til deg som vil oppleve byens mangfoldige tilbud.

1. Drikk øl på utestedet For Sale, skriv en hilsen på visittkortet ditt og heng det på veggen sammen med tusenvis av andre. Her kan du spise gratis peanøtter og kaste skallet rett på gulvet - uten dårlig samvittighet.
Adresse: Vámház körút 2

2. Forsett kvelden på Szimpla, et utested som tar opp to etasjer i en gammel bygård.
Adresse: Kertész St 48

3. Slapp av i en gammel Trabant, test turnéegenskapene i stedets gymnastikkapparater eller ta en runde fussball. Klientellet er en fin kombinasjon av internasjonale studenter og ungarere. Vil du danse er Instant et lignende sted som har dansegulv i kjelleren.
Adresse Instant: Nagymezõ u. 38


4. Etter en hard kveld i byens uteliv er det lite som passer bedre enn et besøk på et av byens spabad. Budapest er verdenskjent for sine varme kilder som gir vann til en rekke mineralbad. Det største og mest populære er Széchenyi, som har både uten- og innendørsbasseng, kaldkulper, svovelbad og sauna. Inngangsbilletten koster drøyt 3000 forint, omtrent 100 norske kroner. Széchenyi ligger i byparken, og har et egen metrostasjon på den gule linjen.

5. Besøk byparken. På det 1,4 kvadratkilometer store området finner du dyrehage, restauranter, barer, sirkus og fornøyelsespark med en av verdens eldste berg- og dalbaner. Ofte arrangeres det musikkfestivaler i parken. For en detaljert oversikt over kommende arrangementet og festivaler, se denne nettsiden.
Parken er lett tilgjengelig i enden av metrolinje 1.

6. Den lille matsjappa Marie Kristensen i restaurantgaten Ráday utca har byens beste sandwicher. Prøv en BLT til 800 forint - drøyt 20 kroner. Her finnes også en egen blings til ære for norske studenter - med det ganske selvforklarende navnet «Norwegian student».

7. Dra til Margaret Island, en 2,5 kilometer lang øy som ligger i Donau mellom Buda- og Pest-siden av byen. Øya har flotte parkområder som egner seg for grilling eller en kald øl i solen. I tillegg finnes det et stort badeanlegg og mulighet for å leie sykler.

8. Se den imponerende utsikten fra Gellerthøyden, som strekker seg 235 meter over byen på Buda-siden. På toppet tårner frihetsmonumentet over det gamle fortet Citadella. Dette er en av turistfellene i byen, så vær forberedt på busslaster med de sedvanlige guidede turene.

9. Spis middag på Sir Lancelot. Her serveres det enorme kjøttretter i middelaldersk stil og atmosfære - metthetsfølelsen du får etter et måltid her er heftig. Hver kveld klokken 21 er det underholdning med alt fra middelaldersk sverdsluking til magedans.
Adresse: Podmaniczky utca 14

10. Besøk byens største markedshall. I den enorme bygningen fra 1800-tallet finnes det et stort utvalg i alt fra syltelabber og pølser til sovjetiske militærluer og kunst. Markedet er åpent alle da ger unntatt søndag.
Adresse: Vámház körút 1

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!