FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Roma: Deler ut iPod-er for å få folk til å holde kjeft

Av Gjermund Glesnes21.07.11 09:34 | Oppdatert: 17.08.11 12:39

Del saken på:

(VG Nett) Tidligere har Vatikanet hysjet på guider og turister. Nå bruker de mer teknologiske midler for å få ro i kirkene.

I en liten bod bakerst i Laterankirken (San Giovanni in Laterano) i Roma deler Vatikanet ut sitt nyeste våpen i kampen mot støy i sine hellige hus: En iPod lastet med informasjon om kirkens kunst, arkitektur og historie.

Den får turistene låne gratis mens de besøker Laterankirken, som er Den katolske kirkes fremste katedral. (Den større og mer berømte Peterskirken har ikke status som katedral).

Håpet er ikke bare at iPoden skal gi lavere stemmesumming. Vatikanets folk håper også at nyvinningen vil appellere til yngre mennesker, ikke bare typiske pilegrimer, sier sjefen for pilegrimskontoret, Caesar Atuire, til nyhetsbyrået AP.

LAST NED: Gratis reiseguide til Roma

- Det vi har gjort, er å ta en iPod og fylle den med masse innhold, med historie og alt du trenger å vite om katedralen. Du kan utforske den bit for bit, sier Rosa Maria Mancini, en talskvinne for pilegrimsbyrået Opera Roman Pellegrinaggi.

Atuire forteller at turistene blant annet kan bruke iPoden til å studere detaljer i kunstverkene som er avfotografert. De kan også se bilder i Vatikanbiblioteket som vanligvis ikke er tilgjengelige for folk.

Turistene AP møtte i Laterankirken, var svært positive til den moderne «turistguiden».

- Den er fantastisk. Jeg setter virkelig pris på den. Du kan se mye mer på denne måten, sier spanjolen Agustin Valverde, som besøkte katedralen sammen med familien.

LES MER OM ROMA:
15 gode opplevelser i Roma || Roma åpner for besøk i løvens hule || Se Det sixtinske kapell uten turistmas || Mobile guider skal gjøre Roma-turen lettere

Selv om lånet av iPoden er gratis, får låntagerne beskjed om at de kan gi en donasjon hvis de vil. De må også legge igjen en gyldig identifikasjon som pass eller førerkort, som de får igjen når de leverer den tilbake.

iPoden er foreløpig et eksperiment som skal vare til desember. Etter dette vil Vatikanet avgjøre om de også skal tilby lignende ting i Romas andre kirker.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!