FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Slik kan du hjelpe flyktninger når du reiser: Tillater ekstra bagasje til flyktninger gratis

Av Anne BergsengAv Mona Langset07.09.15 20:23 | Oppdatert: 08.09.15 09:19

Del saken på:

Både flyselskapene og charteroperatørene lar de reisende ta med ekstra bagasje gratis for å hjelpe flyktninger. Dette gjelder til flere reisemål i Europa.

SAS og Norwegian tillater passasjerer å ta med ett ekstra kolli på sine flyginger til Middelhavsområdet og Sentral-Europa.

– Våre passasjerer kan ta med 25 kilo ekstra bagasje til alle reisemål i Hellas, til Sicilia, Tyrkia, Kypros, Malta og Ungarn, utdyper kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

SAS har innledningsvis sagt at dette gjelder for reisemål ved Middelhavet og Sentral-Europa, hvor den reisende vet at det er behov for utstyr. Passasjerene kan ta med ett ekstra kolli på inntil 23 kilo, ifølge informasjonssjef Knut Morten Johansen.

Begge flyselskapene opplyser at den ekstra bagasjen må pakkes separat fra annen bagasje. Du tar den med til innsjekking og forklarer hva det er når du kommer dit.

Kirkens Nødhjelp: Dette er bare begynnelsen!

Også på charterfly

Når SAS og Norwegian flyr for Lilleput, Ving, Apollo og Star Tour gjelder de samme reglene som når de flyr sine egne ruteflyginger.

Men charterselskapene bruker også sine egne flyselskap.

Ving har i hele sommer tilbudt kunder som reiser fra Sverige og Danmark med flyselskapet Thomas Cook til Kos eller Lesbos å ta med inntil 20 kilo ekstra bagasje med klær og annet utstyr til flyktninger på utreisen.

Vings skandinaviske ansatte på disse reisemålene har jobbet dag og natt for å kjøre utstyr fra ansatte og gjester til flyktningstasjonene, i tillegg til at de har bistått den lokale folkehjelpen så langt det har vært mulig.

– Fra Norge bruker vi dessverre ikke eget flyselskap til Kos, og vi har ikke reiser til Lesbos. Vi har derfor ikke tilbudt dette til våre norske kunder, sier Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonsansvarlig i Ving.

I forrige uke fikk de imidlertid flere henvendelser fra kunder som ønsket å bidra når de reiser på ferie til Kos. Ving tok kontakt med SAS, som er selskapet som flyr deres kunder dit, og fikk tillatelse til å la kunder ta med ekstra bagasje både til Kos og til Thassos.

– Vi har også fått spørsmål fra kunder som vil ta med ekstra bagasje til andre steder, som Rhodos og Tyrkia. Nå ser vi derfor på en løsning for disse reisemålene i tillegg, sier Larsen-Vonstett.

De som vil ta med ekstra bagasje til flyktningene må ta kontakt med Ving på telefon eller mail for å søke om dette. Ving videresender forespørselen til SAS, som gir en endelig bekreftelse, som kundene må ta med seg når de sjekker inn.

– Ingen kan unngå å bli berørt av flyktningkrisen i Sør-Europa. Vårt skandinaviske personale har i hele sommer jobbet med å kjøre ut klær og utstyr til flyktningene på Kos og Lesvos. Nå ser vi på muligheten for at de som ønsker skal kunne ta med ekstra bagasje også til andre reisemål, sier Elisabeth Larsen-Vonstett.

Jubelbilder: Her slipper flyktningene over grensen!

Stort engasjement

Apollo og Star Tour lar også sine kunder bidra med hjelp til flyktningene. Apollo gjennom sine flyginger med SAS:

– Gjennom hele sommeren har vi hatt mange kunder som har vist stort engasjement rundt flyktningsituasjonen, og mange som vil hjelpe. Dette gjelder i første omgang Kos. I forrige uke fikk vi til og med henvendelser fra gjester som ville ombestille reisen sin til Kos, fordi de ønsket å bruke ferien på å jobbe frivillig der. Det varmer, sier kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera i Apollo.

Apollo samarbeider med Kos Kindness, en lokal hjelpeorganisasjon, slik at kundene kan gi fra seg bagasjen til reiselederne på flyplassen. De frakter bagasjen videre til organisasjonen som igjen donerer dette til flyktningene.

Star Tours kunder kan ta med seg ti kilo ekstra bagasje til reisemål i Hellas og på Sicilia.

Ruteflyselskapene har ikke noe eget mottakerappart for nødhjelpen på reisemålene.

– Vi ønsker å gi engasjerte reisende mulighet til å hjelpe flyktninger ved å sjekke inn et ekstra kolli uten ekstra kostnader. En annen måte å hjelpe på er å donere penger til UNICEF, som Norwegian samarbeider med. De gjør et svært viktig arbeid for barn på flukt og har et skikkelig apparat for å håndtere krisen, sier Lasse Sandaker-Nielsen.

Også SAS bidrar først og fremst med å la passasjerene ta med ekstra bagasje.

– Passasjerene må selv være ansvarlig for å få bagasjen frem til de menneskene som trenger utstyret, enten direkte eller via hjelpeorganisasjoner lokalt, sier Knut Morten Johansen.

Hjelper på Lesbos

Bærumskvinnen Trude Jacobsen er en av dem som har tatt tak i flyktningproblemet på øya Lesbos, og reise selv til den greske ferieøya for å hjelpe.

Hennes facebook-gruppe «Dråpen i havet» fikk over 23000 medlemmer i løpet av bare noen dager.

Responsen og viljen til å hjelpe har vært så overveldende at Dråpen i Havet nå er i ferd med å opprette en egen nettside hvor hjelpen blir mer systematisert. Den skal være operativ i løpet av få dager på denne adressen: Drapenihavet.no

Også Universitetet i Agder har et eget hjelpeprosjekt på Lesbos hvor de har et eget studiesenter. Universitetet samarbeider med organisasjonen Agkalia som ble startet av den lokale presten Papa Stratis.

Andre organisasjoner som hjelper flyktninger i Europa er Doctors of the World, Røde Kors, Flyktninghjelpen og Kirkens Nødhjelp.