FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

De beste rådene for «sommerkrisene»: Dette gjør du hvis uhellet er ute i ferien

Av Camilla Svennæs Bergland 18.07.15 20:25 | Oppdatert: 18.07.15 20:37

Del saken på:

Vet du hva du skal gjøre hvis du blir bitt av huggorm eller mister passet ditt i utlandet? Her gir ekspertene svar på hvordan du best takler sommerkrisene.

Det er fellesferie og skolefri. Familien er kanskje på hytta, eller kanskje du har tatt deg en tur til utlandet for late dager på stranden. Uansett hvor man befinner seg kan sommerkrisen bli et faktum.

– Sommertid er høytid for innrapportering av skader, ulykker, sykdommer, gjenglemte og frastjålet eiendeler. Skal man ut å reise eller feriere i eget land, kan det være lurt å vite hvordan man skal håndtere uforutsette ting, sier kommunikasjonsrådgiver Roy Vetaas i Tryg forsikring.

VG har plukket ut noen eksempler hvor ekspertene gir deg råd for hvordan du best kan håndtere situasjonen.

HVA ER DINE BESTE RÅD?Del dine beste råd for hva man skal gjøre når sommerkrisen oppstår.

Dette bør du gjøre hvis:

** Du blir bitt av huggorm:

De siste årene har giftinformasjonen registrert en økning i antall henvendelser av huggormbitt. Allmennlege Egil Johannesen trekker frem at det stort sett ikke er livstruende, men at man må oppsøke lege.

– Man kan få en lokalreaksjon som man bør følge med på, og man bør holde bittområdet i ro til man kommer til legevakten. Det hjelper ikke å suge ut giften, sier han.

** Du har glemt medisinene i Norge:

Det er fort gjort å glemme ting når man skal ut å reise, men er det én ting som er viktig å ha med seg, så er det medisinen, mener Johannessen.

– Det er alltid viktig å ha en liste over hvilke medisiner man står på. Har uhellet vært ute kan man levere denne listen til helsepersonell i det landet man er i og forhåpentligvis få tak i tilsvarende preparater. Vet man derimot ikke hvilke medisiner man står på er det verre.

Les også:Må du ha med medisiner til utlandet? Her er ti tips!

Foreløpig er det ikke noe internasjonalt system som gjør at man kan sende over resepter elektronisk, men det går å ta kontakt med legekontoret i Norge og høre om de kan sende over listen, forteller Johannessen.

– Er det livsviktige medisiner må man oppsøke helsestasjon i den landet man er med en gang og forklare situasjonen.

** Reisefølget ditt blir alvorlig syk i utlandet:

– Når man reiser til utlandet må man alltid passe på at man er forsikret. Hvis noen du reiser med blir syke er det et nummer på forsikringskortet man kan ringe for å få hjelp. Eller man kan ringe SOS International, som vil bistå med valg av sykehus. Er det akutt må man sørge for at personen får medisinsk behandling, og man må løse det akutte problemet der og da, sier Johannessen.

Les også:Reiseforsikringen dekker ikke alt

** Du mister passet

Hva gjør du egentlig når du befinner seg i utlandet og har mister eller blitt frastjålet passet?

– Man må straks melde fra til lokalt politi. Når du har fått en bekreftelse på at saken er anmeldt kan du henvende deg til nærmeste ambassade eller generalkonsulat og søke om nødpass, sier kommunikasjonsrådgiver i utenriksdepartementet, Kristin Enstad.

Og trodde du at det holdt å bare gi ambassaden skriftlig beskjed? Nei, du må faktisk møte opp selv.

– Nødpass utstedes i ambassadens eller generalkonsulatets åpningstid. Gebyret er det samme som for et vanlig pass i Norge.

Hvis du er på ferie innenfor Schengen kan det være nyttig å kontakte flyselskapet for å høre om de kan ta imot andre bekreftelser på identifikasjon.

** Båten får motorstans:

Hvis du befinner deg i en båt som har fått motorstans er det noen viktige ting du må huske på.

– Det første man må prøve på er å lokalisere problemet. Ligger man og driver må man ta ut ankeret, slik at man ikke driver til land. Er det en situasjon som haster må man ringe 120, da kommer man til nærmeste kyststasjon, sier skipper ved redningsselskapet, Kai Jensen.

Jensen har base i Hvaler-området og hjelper mange nordmenn i løpet av sommeren.

– Hvis man er kunde av Redningsselskapet får man hjelp. De aller fleste båtfolk er flinke på sjøen, men alle kan være uheldige.

** Bagasjen din kom ikke frem:

De aller fleste forsikringer dekker innkjøp av nødvendige klær, sier kommunikasjonsrådgiver i Tryg forsikring, Roy Vetaas, til VG.

– Det er viktig at man melder ifra på flyplassen og tar vare på bagasjelappen man fikk da man sjekket inn. Ta også vare på alle kvitteringer man kjøper klær for. Det kan også være lurt å sette seg inn i forsikringsbetingelsene, slik at man vet hvilke summer man skal forholde seg til, sier han.

** Du blir frastjålet mobiltelefon og/eller lommebok:

– Hvis man blir frastjålet verdifulle ting må man anmelde saken. Man må også ringe banken og operatøren for å stenge kort og abonnement. Har man ikke andre muligheter til å skaffe seg penger kan man ringe forsikringsselskapet for å få pengehjelp, sier Vetaas.

Alle norske banker har samarbeid med utenlandske banker, så hvis du ringer banken din hjemme kan du gå i banken i utlandet og legitimere deg med passet for å få ut penger. Man kan også kontakte konsulatet eller ambassaden for hjelp, forteller Vetaas.

** Du får solstikk:

– Ved mildere former for solstikk kan man oppsøke kalde omgivelser samt nedkjøling via kald dusj eller omslag. Man kan også drikke av kalde væsker. Hvis man har svettet mye kan man tilføre, sier lege og hudspesialist Rolah Lønning ved BeWell klinikken.

Les også:Dette bør du passe på i tropevarmen

Alle med symptomer på overoppheting bør vurderes av lege.

** Du blir dehydrert:

Dehydrering er vanlig i forbindelse med økt svetteproduksjon, og når du oppholder deg i varme strøk er det viktig å få i seg nok vann.

– Ved milde former for dehydrering rekker det å tilføre godt med væske via munnen, litt salt, eller sportsdrikker som inneholder elektrolytter. Ved alvorlige tilfeller må man innlegges for intravenøs behandling, sier hun.

** Du har blitt solbrent:

Norge er et av landene med høyest forekomst av føflekkreft. Dette kan forebygges ved bruk av solkrem og klær som skjermer deg fra den sterke solen.

Les også:Slik kan du spare flere tusenlapper i ferien

– Det er viktig å beskytte seg godt i tiden etter at man har blitt solbrent. Man bør heller ikke eksponere huden for sol igjen før solbrentheten er borte, og da må man være svært nøye med god solfaktor, sier Johannessen.

Det er også anbefalt å kjøle ned huden ved bruk av Aloe Vera.

** Du har blitt brent av brennesle:

– Ubehaget kan lindres med kortisonsalve, men det avhenger av hvor stor området av kroppen som er brent, sier Johannessen.

Lønning påpeker at det er viktig å skylle med vann og mild såpe i dusjen.

– Man kan også påføre smertestillende gel som Xylocain ved behov. Ved kløe i munn og hals, hevelse i munn og svelg, rask puls, pusteproblemer eller andre tegn på sjokk bør man oppsøke lege.

** Du blir brent av manet:

I Norge har man ikke dødelige maneter, men det kan likvel være smertefullt å bli brent.

Les også:Den blå maneten har inntatt kysten

– En voksenperson bør fjerne trådene forsiktig. Det er gjerne en smerte som ikke varer så lenge, så innen man har kommet seg på apoteket er nok smerten borte. Har barnet ditt blitt brent bør man som foreldre følge med på allmenntilstanden til barnet. Hvis barnet er brent over et større område og det kan virke som om allmenntilstanden er påvirket bør man oppsøke lege. På barn må man også fjerne de trådene som fortsatt er igjen.

Ifølge Norsk Helseinformatikk kan bruk av solkrem som også skal virke mot brennmanetsmerter, reduserte faren for å utvikle symptomer etter eksponering for brennmaneter.