FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Tarifa: På Spanias lyskyst

Av Vibeke Montero (tekst og foto)14.02.18 16:06 | Oppdatert: 26.04.18 10:33

Del saken på:

Tarifa er et friskt pust i skjæringspunktet mellom Atlanteren og Middelhavet, der eventyrlysten røsker tak i hjertet – og håret.

Når du kjører fra flyplassen i Malaga langs motorveien til Algeciras skjer det noe med landskapet. Turistmaskineriets støy forsvinner. Hotellene blir færre og naturen blir mer fremtredende.

Når du etter et par timers kjøring er fremme i Tarifa, ser det ut som om du kan svømme over Gibraltarstredet til Afrika.

En magnet

Stranden Playa de los Lances er Tarifas attraksjon med sine ti kilometer med lys, finkornet sand. Se for deg atletiske kitere og vindsurfere, digge strandbarer og et lysegrønt hav, så begynner du å forstå hvorfor Tarifa er en sommermagnet. Når det blir kveld, trekker du inn fra stranden til det bittelille bysentrumet for å spise middag. Brostein og trange smug. Hvitvaskede bueganger og duften av nylagd tapas.

På restauranten El Otro Melli er det vanligvis ikke et eneste ledig bord. Så du blir stående ved en vintønne og vente med en iskald øl. Livet er helt greit, og vel så det. Små barn løper rundt med iskrem og en gatemusikant klimprer akustisk jazz mens de voksne spiser fantastisk mat under appelsintrærne. Dette er spansk sommer på sitt aller beste.

Dårlige hårdager

Det bor bare femten tusen mennesker i Tarifa, og husene deres ligner skjeve melketenner i en litt trang barnemunn. De står tett for å holde vinden ute, og det er en velsignelse. Det snakkes om folk som rett og slett har blitt drevet til galskap av vind.

– Jeg klippet til slutt håret kort, for hverken føning eller stylingprodukter fungerer, sier servitøren Manuela.

Det finnes bare én frisør i hele Tarifa, og reiser du hit må du være forberedt på dårlige hårdager.

Den samme vinden har plassert Tarifa på kartet, og særlig er det kitesurferne som har gjort dette til sitt mekka. Den kvinnelige verdensmesteren i kitesurf, Gisela Pulido, flyttet hit fra Barcelona for å kunne trene hver dag. Hun har også åpnet sin egen kiteskole, så her er det ingen grunn til å kjede seg på stranda.

Lyskysten

Skulle en mot formodning gå lei av Tarifa, så finnes det en hel kystlinje å oppdage før Guadiana-elven markerer grensen mellom Spania og Portugal. Lyskysten strekker seg fra Tarifa til grensebyen Huelva, og hele veien finner du myke drømmestrender og typisk spanske landsbyer.

Vejer de la Frontera med sine blomstrende bakgårder og hippienes utpost i Caños de Meca får deg til å innse at du skal tilbake. Med bedre tid. Og vil du ha storbypuls, så er havnebyen Cadiz en av Spanias aller vakreste byer der innbyggerne er kjent for sin velutviklede humoristiske sans.

Men uansett hvor på denne vakre kysten du befinner deg, så stiller solen alltid opp med sitt enmannsshow. Og først da forstår du hvorfor denne kysten heter Lyskysten.

Her spiser du

El Otro Melli: På en plass innerst i bylabyrinten ligger denne restauranten. Nyt blekksprutkroketter og reker i hvitløk og chilisaus mens gatemusikantene sprer gode toner.

Adresse: Plaza de San Martin 5.

Bar Los Mellis: Er du glad i god mat og deilig spansk vin, så må du komme hit. Stedet er umåtelig populært, også blant befolkningen selv. Du sitter litt på halv tolv i en slak bakke, men hva gjør vel det når du serveres byens aller beste tapas av søte Manuela.

Adresse: Calle Guzmán el Bueno 16

Tangana: Sommerstemningen er alltid på sitt aller beste på denne strandbaren, som ligger nesten i enden av den lange sandstranden. Her er det fristende salatbar, saftige burgere og iskald øl som gjelder. Kiternes favoritt.

Her bor du

Hospederia Diez y Seis: er Tarifas lekreste hotell der hver minste detalj er designpreget. Det ligger i hjertet av gamlebyen og et steinkast fra stranden.

Posada Vagamundos: Budsjettvennlig alternativ med en suite som har utsikt til Afrika. Her befinner du deg i gangavstand til alt i gamlebyen.

Arte Vida: Foretrekker du å bo langs stranden, så sørg for å bo på strandsiden av N-340. Arte Vida ligger rett på stranden, og er en god base for deg som vil surfe, eller lære å surfe. Her finnes det egen skole.

Slik reiser du

Fly til Malaga og lei en leiebil og kjør til Tarifa. Det tar i underkant av to timer på betalingsmotorveien AP7.