FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Her kan du sove utendørs på varme sommernetter

Av Mona Langset14.05.18 21:00 | Oppdatert: 15.05.18 14:06

Del saken på:

Frister sommervarmen til å sove ute? Her er noen forslag til overnattingssteder i telt eller under åpen himmel.

Fra Lindesnes i sør, helt til Helgeland i nord, startet denne uken med temperaturer godt over 20 grader, og temperaturen holder seg. Selvsagt kan du gjøre som Lillebjørn Nilsen synger i «Bysommer»: Sove på verandaen. Men du kan også campe ved et tjern i marka, ved et vann på fjellet, eller på en strand ved sjøen.

Allemannsretten som gjelder i Norge gir alle rett til å overnatte i utmark, uavhengig av hvem som eier grunnen. Men det er to vesentlige begrensninger: Du må holde deg minst 150 meter unna hus og hytter. Og du kan ikke bli der lenger enn i to netter.

Langøyene

Langøyene i Oslo er unntatt fra to-nettersregelen. Her kan du campe gratis så lenge du vil. Langøyene er ikke - slik navnet kunne tilsi - flere øyer. Det er èn stor øy med åpen kiosk og kafe de dagene båten går.

Nå i mai er det avreise fra Rådhuskaia hver halve time lørdager og søndag. Fra 1. juni går båten hver dag. Det er samme billettsystem og priser her som for buss og trikk i byen

På Langøyene kan du velge melllom å sette opp teltet på de store gresslettene, eller finne en mer skjermet plass mellom trærne.

Her finner du også fine sandtrender. Den ene er forbeholdt gjester uten klær. En av Oslos tre offisielle naturiststrender ligger på Langøyene.

Øyungen

Mellom 15. april og 15. september er det generelt forbudt å tenne bål i skog og mark. Men det er unntak for etablerte bålplasser der det åpenbart ikke er fare for at ilden kan spre seg.

Ved Øyungen i Nordmarka er det etablert noen bålplasser ved vannkanten. Området er også svært populært for overnatting.

Øyungen ligger 1,5 kilometer fra parkeringsplassen og bussoldeplassen ved Skar, innerst i Maridalen. Men Nordmarka er stor, og det er mange fine småvann du kan slå opp telt ved. Det er bare å finne seg en plass.

Færder fyr

Sjansen for å oppleve en skikkelig varm natt øker hvis du camper ved Færder fyr ytterst i Oslofjorden. Dette er nemlig stedet i Norge med flest tropenetter i løpet av et år.

Selve fyret ligger på den midterste av de tre øyene som samlet kalles Tristein. Her er det litt bebyggelse i forbindelse med fyret. De andre øyene er tomme.

Det er også fire bunkere der, som det går an å søke ly i dersom du planlegger å sove ute, men blir overrasket av dårlig vær. Det går også an å leie selve Signalboligen, for den som vil sove under tak. Det første fyret på Færder ble satt opp i 1697. Dagens fyr er fra 1857.

Har du ikke egen båt, kan du komme deg til Færder med Fjordtaxi fra Aros på østsiden av Nøtterøy, Sandesund på Hvasser eller Verdens ende på Tjøme.

Lyngør

Dette er nummer to på listen over steder med flest tropenetter i Norge, etter Færder fyr.

Lyngør er et lite tettsted fordelt over flere øyer midt mellom Risør og Tvedestrand. Bare fem av øyene er bebodd.

– Det er helt fantastik å ligge under åpen himmel her. Havbruset er det siste du hører før du sovner og det første du hører når du våkner, sier daglig løeder i Aust-Agder Turistforening, Dag Fagermyr.

Selv om Turistforeningen har en egen hytte på den største av øyene, Kjeholmen, sover han ofte utendørs i en av rennene i fjellet.

Ifølge Fagermyr er det mange fine overnattingsmuligheter både på Kjeholmen og på de ubebodde Flatskjærene rett øst.

Speken og Nautholmen har også mange fine overnattingsmuligheter utendørs like i nærheten. Hvis du ikke har egen båt, kan du komme dit med taxibåt fra Gjeving på fastlandet.

Bymarka

Bymarka er full av fine overnattingssteder. Allemansretten gjelder her også, så du kan campe på samme sted i to netter.

Turistinformasjonen anbefaler å overnatte ved Vintervannet. Det er bare fem minutter å gå fra bussholdeplassen ved Skistua. Våttakammen er også et fint sted. Der er det utsikt over hele byen. Ta buss til Fagerliveien. Derfra er det en drøy halvtime å gå.

Det er også fint å ta trikken til Lian og gå innover der. Finn en plass langs Skjelbreia. Det er mye å velge mellom.

Røssdalen i Frafjord

Denne dalen er ifølge Stavanger Turistforening perfekt for en overnattingstur med barn.

Den begynner i flatt terreng på godt opparbeidet stølsvei langs Røssdalsvatnet. Det er tilrettelagt for telting flere steder i dalen. Det er også toaletter, og kort vei fra parkeringsplassen ved Lona. Turen kan bli nesten så kort eller så lang du vil.

Her finnes noe av Forsands rikeste plante- og fugleliv.

Fløyen

– Fløyen og Fløysletta er førstevalget, sier Linn Kjos Falkenberg ved Bergen Reiselivslag når hun får spørsmål om hvor det er bra å overnatte ute.

– Du kan overnatte nesten hvor som helst i marka, så lenge det ikke er rett ved et drikkevann. Men Fløysletta er bra fordi det er et friluftsområde tett på byen, med kort vei til toalettfasilitetene ved Fløybanen.

For den som trives bedre ved sjøen, foreslår Linn Kjos Falkenberg badeplassene ut mot Eidsvåg. Der er det fullt mulig å finne en en idyllisk teltplass for natten.