FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
Byguide

36 timer i Lisboa

Via Ingrid K. Williams / The New York Times02.04.19 19:05 | Oppdatert: 11.04.19 16:12

Del saken på:

En helgetur til Portugals hovedstad byr på deilig sjømat, stilige takterrasser, bratte smågater og både gamle og nye landemerker.

Denne reportasjen ble første gang publisert i The New York Times i april 2018.

Å tenke at Lisboa kun er verdt et besøk fordi den er blant Europas rimeligste hovedsteder er ikke lenger riktig. Jo da, sjømaten er fremdeles relativt billig, i likhet med vinen. De gamle kanarigule trikkene skrangler fremdeles oppover de bratte bakkene, og du kommer aldri til å betale mer enn én euro for en «pastéis de nata» – et klassisk portugisisk bakverk.

Annonse
Reise til Portugal

Men i det siste har Lisboa også begynt å bli stadig mer kjent for sitt blomstrende restaurantutvalg og sine flotte kulturelle institusjoner, blant annet et splitter nytt museum i verdensklasse som ligger helt ned mot sjøen. Sjarmerende vibber av gamle dagers Europa vedvarer, men med en strøm av nyåpninger og frisk inspirasjon fra tvers over Atlanteren, ser det ut til at Lisboa er på vei inn i en ny æra.

Fredag

Klokken 14.00: Høydepunkter

For virkelig å få en følelse av Lisboas kuperte terreng, kan det være lurt å bevege seg opp i høyden til Graça-distriktet. Her kan du kikke innom det lokale klosteret, Igreja e Convento da Graça. Det flislagte kapellet og de barokke klostergangene har vært stengt for restaurering, men åpnet nylig dørene igjen for publikum (gratis inngang). Like utenfor er et av byens fineste «miradouros» (utsiktspunkter). Her kan du la blikket gli over de mange terrakotta-kledde hustakene.

På vei ned de bratte bakkene kan du ta turen innom Surrealejos. Dette atelieret på størrelse med et klesskap produserer surrealistiske fliser – blant dem en variant med menneskelignende pandaer – som er en gøyal vri på de tradisjonelle, malte flisene du finner rundt om i Portugal kalt «azulejos».

Klokken 17.00: Kunstnerportretter

Det er ingen enkel oppgave å bli kjent med en av Portugals største poeter, Fernando Pessoa, med sine mange og ulike personligheter. Men dette er nå likevel målet til museet og det kulturelle senteret Casa Fernando Pessoa. Beliggende i poetens aller siste hjem i det rolige nabolaget Campo de Ourique, er dette en skattkiste full av Pessoas arbeider fra tidlig 1900-tallet. Mesteparten ble publisert etter hans død, blant annet dikt skrevet under tre omfangsrike heteronymer.

Gjennom interaktive deler av utstillingen kan man også få innsikt i poetens språk av typen: «Jeg er i ferd med å bli kjent med meg selv. Jeg eksisterer ikke.» I huset finnes det også flere portretter av Pessoa, passende nok i forskjellige stiler, blant annet ett av Júlio Pomar.

Klokken 20.30: Portugisisk tapas fra havet

For å fråtse i sjømat i form av «petiscos» (portugisisk tapas) bør du sørge for å reservere bord på Peixaria da Esquina, som ligger på et rolig hjørne av Campo de Ourique. Denne avslappede restauranten som ble grunnlagt av stjernekokken Vítor Sobral i 2015, serverer nyfanget sjømat; Rått, røkt, marinert, grillet og alt annet du kan tenke deg. Start med et glass Douro Branco og bestill en løvtynn blekksprut-carpaccio toppet med koriander, søtpotetchips og olivenolje. Deretter kan du prøve de marinerte rettene, blant annet laks med sitrus, pasjonsfrukt, ingefær og koriander, før du avslutter det hele med Sobrals enestående versjon av «Amêijoas à Bulhão Pato» – en dampende tallerken med fyldige muslinger tilberedt på enkelt vis med sitron, ingefær og enda mer koriander.

Klokken 23.00: Nyt utsikten

Lisboas natteliv nådde bokstavelig talt nye høyder da en rekke nye barer åpnet opp på byens takterrasser. Topo Chiado ligger litt skjult til på Terraços do Carmo, men utsikten mot slottet og den nygotiske Santa Justa-heisen i smijern gjør at det er verdt å ta en cocktail her.

Er du ikke helt mettet på al fresco-nattelivet, kan du ta turen vestover mot Rio Maravilha. Beliggende i fjerde etasje av en tidligere fabrikk i det spirende LX factory-området, kan dette stedet friste med stadige konserter, to utendørs terrasser og en skulptur som mange gjerne og ofte tar bilder av. Bestill en «Porto tónico» – hvit portvin og tonic – og gå opp på taket for å nyte utsikten over elven Tajo og 25. april-broen, som er en dobbeltgjenger av San Fransiscos Golden Gate Bridge.

Lørdag

Klokken 10.00: Sukkerkick

Når det kommer til tradisjonelle portugisiske bakverk er nok «pastéis de nata» – en flakede terte på størrelse med en håndflate, fylt med eggekrem – den aller mest omtalte. På bakeriet Pastelaria Alcôa, som åpnet i fjor med en glimrende plassering midt i det livlige Chiado-området, gjør det ikke noe at de ikke har sitteplasser. Her ligger disse gylne tertene på rekke og rad sammen med mange ulike varianter av fristende småkaker, bakt etter gamle oppskrifter som stammer fra katolske klostre. Kjøp med deg en av disse mindre kjente spesialitetene i tillegg til en «pastéis de nata» – for eksempel den prisvinnende «Torresmo de Céu», som er fylt med mandel og sitron, og er enda søtere enn eggeterten.

Klokken 11.00: Kreativ kork

I Portugal vokser en tredjedel av verdens korkeik-skoger, og portugiserne har derfor kommet opp med mengder av måter å bruke dette naturlige, bærekraftige materialet på. Kjøp suvenirer av kork på den toetasjes, miljøvennlige butikken Cork & Co, der alt fra dekorative boller til stilige vinkjølere er skåret ut i kork. En kort spasertur nordover finner man om mulig enda mer innovative korkprodukter hos Pelcor, blant annet golfbager av robust korkskinn og paraplyer laget av naturlig vannresistent kork.

Klokken 13.00: Suveren Ceviche

Den populære peruanske restauranten A Cevicheria ble grunnlagt av kokken Kiko Martins i 2014. Dersom det er kø utenfor når du kommer hit, bør du bestille en pisco sour og smøre deg med tålmodighet mens du venter – det er verdt det! Inne i den lyse restauranten med hvite fliser, henger en svær blekksprut laget i skum fra taket som en slags lysekrone over bord og barstoler plassert rundt en hesteskoformet bar. På menyen finnes både ceviche og små deleretter kalt «causas», blant annet en helt utmerket grillet og røkt blekksprut med svart potetstappe. Et absolutt must er retten «ceviche puro» som består av hvit fisk i limejuice med rødløk, tigermelk og søtpotetstappe toppet med søtpotetchips. Den er rett og slett himmelsk.

Klokken 16.00: Beléms skjønnhet

Sørvest for sentrum ligger det vakre Belém-området rett ved elven. Dette strøket kjennetegnes først og fremst ved landemerkene som ligger her: Hieronymittklostret bygget i manuelstil, Belémtårnet fra det 16. århundret, og den futuristiske fasaden til MAAT (Museum of Art, Architecture and Technology), som sto ferdig i 2016. Sistnevnte er inspirert av andre europeiske hovedsteder – for eksempel Londons Tate Modern og Romas Centrale Montemartini – ved å gjenbruke et tidligere kraftverk. Her er det i tillegg bygget en egen utstillingshall i skimrende hvite fliser for å vise frem verdenskjente kunstverk. Besøk begge disse bygningene for å se moderne kunstinstallasjoner, interaktive vitenskapsutstillinger og videokunst midt blant kraftverkets velbevarte maskineri.

Klokken 21.00: Hjemmekoselig taverna

Taberna da Rua das Flores holder til i en gammel matbutikk. Her er det flislagt gulv, trestoler og en marmordisk, og i likhet med mange andre eldre tavernaer i Lisboa, har den et litt slitent preg. Det som skiller dette hjemmekoselige stedet fra en del andre er den nyskapende maten, som endres etter hva som er å få tak i. Dagens meny står skrevet på en stor tavle, og servitørene tar seg god tid til å forklare hva alt sammen er. For ikke lenge siden var det wasabikrydrede østers, lys makrelltartar med sjøgress og sprø tørkede reker, og en smakfull bunke fyrstikkpoteter og lokal østerssopp som sto på menyen. Bestill en flaske med Tejo Tinto til maten og litt deilig portugisisk geitost til dessert, så får du en god middag for to.

Klokken 23.00: Netter i Príncipe

Etter middag kan du svinge innom Pub Lisboeta som ligger i det stadig mer livlige strøket Príncipe Real. Denne koselige, smale og veldig populære baren med smaragdgrønne fliser, åpnet for bare et par år siden. Her serveres en rekke forskjellige portugisiske håndbryggede øl – prøv en Kölsch fra det lokale bryggeriet Oitava Colina. Er du ute etter noe litt sterkere er kanskje Gin Lovers i samme gate et godt alternativ. Denne elegante, tilbaketrukne baren ligger i et palass fra det 19. århundre som er omgjort til et shoppingsenter. På menyen finnes mer enn 50 typer gin & tonic, servert på spansk vis i kuppelformede glass. Er utvalget overveldende? Gå for en husets gin pyntet med appelsin og nellik.

Søndag

Klokken 11.00: Kaffeland

Akkurat som i Italia, er kaffe synonymt med espresso i Portugal. Ønsker du deg et litt større utvalg av koffeinholdige drikker, kan du starte dagen hos Fábrica Coffee Roasters. Denne kaffeleverandøren som ble etablert i 2015, har to kafeer som begge serverer både tradisjonelle shots med kaffe i tillegg til kaldbrygget kaffe, såkalte «pour overs» og luftige cappuccinoer. Bestill en fløyelsmyk flat white og sett deg ned blant de mange plantene i det romslige lokalet i Chiado, legg vekk mobilen (de har ikke Wi-Fi her) og nyt kaffen din.

Klokken 13.00: En sving innom Brasil

Som en slags imponerende fremstilling av motsatt kolonisering har Brasil tatt over et helt fantastisk herskapshus i Príncipe Real. Casa Pau-Brasil åpnet i april 2017 og er både en konseptbutikk og et utstillingslokale for kjente brasilianske designere og merker. Her selges alt fra mote til interiør, kontorrekvisita og såper. Gå ned den elegante trappen, der gule tøypapegøyer tilsynelatende flakser rundt, og oppdag labyrinten av rom som nylig viste Lenny Niemeyers trendy badedrakter, panamahatter med oransje hattebånd fra Frescobol Carioca, Rio de Janeiros Q-sjokolade og helt utsøkte lenestoler i polert treverk signert Sergio Rodrigues.

Klokken 15.30: Vi møtes ved kiosken

I 2009 tok en gruppe personer initiativ til å gjenopplive byens mange forlatte «quiosques de refresco» – kiosker der man kan kjøpe forfriskninger. Dette viste seg å bli en stor suksess. Opprinnelig laget i den attraktive art nouveau-stilen, og med helt prima plassering rundt om på byens mange torg, i parker og på utsiktspunkter, har disse kioskene nå blitt populære møtepunkter fra soloppgang til solnedgang.

Gjør som lokalbefolkningen og nipp til en «ginja» – en tradisjonell sur, kirsebærlikør – mens du sitter ved et av de lilla kioskbordene i den lille, grønne parken Praça das Flores. Fontenen her fungerer som et vannhull for nabolagets mange katter. Blir været dårlig kan du søke ly rett over gaten på den rolige ølbaren Cerveteca Lisboa. De serverer mange håndbryggede, portugisiske øltyper på fat som kan være vanskelig å få tak i ellers, slik som Dois Corvos og Passarola Brewing.

Her kan du bo

Det sofistikerte hotellet Le Consulat åpnet i fjor i en historisk bygning som tidligere huset Brasils konsulat. De åtte romslige suitene har håndplukkede kunstverk fra noen av Lisboas beste gallerier og utsikt over det koselige Camões-torget midt i Chiado-området. Adresse: Praça Luís de Camões 22.

En annen nykommer som er verdt å få med seg er Corpo Santo Lisbon Historical Hotel. Dette luksuriøse stedet åpnet i nærheten av det livlige Cais do Sodré-området i fjor, og har et imøtekommende personale, en sentral beliggenhet, en restaurant og 77 overdådige rom i en nøytral fargeskala Adresse: Largo do Corpo Santo 25.

© 2019 New York Times News Service