FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Åtte tips: Slik blir flyreisen mer komfortabel

Av Sara Berge Holmberg10.05.19 16:11 | Oppdatert: 14.05.19 13:30

Del saken på:

Flere timer med trang plass og tørr luft er ikke det mest behagelige. Heldigvis finnes det triks som gjør flyturen litt bedre.

I løpet av mitt 24-årige liv har jeg hatt en god del flyturer. På reise med både venner og familie får jeg ofte høre hvor slitsomt de synes det er å reise med fly. Selv har jeg alltid oppfattet det annerledes. En flytur for meg, byr på avkobling og ekstra tid til å slappe av, gjøre ting jeg vanligvis ikke har tid til og gjøre ting jeg er glad i.

Det aller beste med å fly er likevel å vite at man snart ankommer en ny og spennende destinasjon. Selv om du ikke er like glad i å fly som meg, kan det hjelpe å ha akkurat dette i bakhodet. Om ikke det hjelper, kommer det en liste her over grep du kan gjøre for en mer behagelig reise.

Sara Berge Holmberg er en reiseglad og reisevant journalist. Her deler hun sine beste tips basert på egne erfaringer.

1. Rett klesvalg

Kanskje det aller viktigste for å få en behagelig reise, fikser du allerede før avreise. Å sitte flere timer på et fly med trange bukser og en skjorte som ikke puster er ikke akkurat komfortabelt. Sørg for å ha på løse klær som puster, og som sitter løst rundt magen. Det kan være lurt å kle seg i flere lag, da det ofte er store temperaturforskjeller gjennom reisen. Skoene du velger bør heller ikke være av det trangeste slaget. Føttene kan fort hovne opp under lange flyturer, og det er greit å ha sko du enkelt kan ta av og på.

Et annet tips er å tenke på hårfrisyren. En stram hestehale eller dott på hodet kan fort bli tung og dessuten ubehagelig mot flysetet. Det beste er å sette opp håret i en løs flette eller ha det løst mesteparten av reisen.

2. Dropp sminken

Du kan med fordel droppe sminken på en lang flyreise. Ikke bare puster huden bedre, men det er lettere å beholde fuktigheten i huden ved å smøre seg og du slipper et skjoldete resultat etter å ha sovet på skulderen til sidemannen. Ta heller med pudder i vesken for å freshe deg opp før landing.

3. Fuktighet innenfra og ut

Luften i flyet er ofte tørr, og det kjennes raskt på kroppen. Sørg for å holde deg hydrert hele reisen ved å drikke masse vann. Det kan være lurt å ha med en liten beholder med fuktighetskrem, så du kan smøre ansikt og hender – gjerne opp til flere ganger. Et stivt ansikt og sprukne hender kan være et unødvendig ubehag på reisen.

4. Unn deg selv litt kos

En lang reise kan virke kjedelig og demotiverende. Bruk derfor tiden på å kose deg. Er du skikkelig glad i kaffe eller rødvin? Eller kanskje du elsker å høre på podkast? Da kjøper du deg en kopp eller et glass og nyter det, mens du gjør noe du synes er hyggelig. En lang flytur er en god mulighet til å logge av, legge telefonen vekk og senke skuldrene. Bruk tiden på noe du vanligvis ikke har tid til, for eksempel å lese den boken du har hatt ved sengen i flere måneder. Finn et par ting du er skikkelig glad i – enten det er mat, drikke eller en aktivitet – og bruk tid til å nyte det.

5. Underholdning

De fleste flyselskapene har et utvalg av nye og gamle filmer og serier. Ofte tilbyr de musikk og diverse spill også. Utvalget kan derimot variere i kvalitet, og det kan være greit å forberede din egen underholdning før avreise. Lag noen nye spillelister og last dem ned, og last ned noen episoder av dine favoritt-podkaster. Ta også med en notatbok om du er typen som liker å skrive eller tegne. De fleste strømmetjenester tilbyr nedlasting av episoder og filmer på pc-en, som du kan se offline i lufta.

Noe som har gjort underverker for mine reiser er å investere i støydempende hodetelefoner. Da slipper du å bli ør i hodet, og du kan ha lyden på filmer og musikk en hel del lavere.

6. Matvalg

Som regel får man mat på lange flyreiser, hvert fall dersom du ikke aktivt har valgt å droppe det. Ha uansett med noe påfyll i håndbagasjen, tilfelle sulten melder seg mellom måltidene. Enkelte matvarer kan med fordel kuttes ut. Spesielt de du blir oppblåst av. Drikk gjerne vann fremfor brus for å unngå kullsyre som gir gassdannelse i tarmene.

7. Hold deg varm

Det er ikke sikkert alle er like frosne som meg, men det er ofte kald luft i flyene. Et godt tips er derfor å ha med et stort skjerf som kan brettes ut og brukes som pledd. Ha i tillegg gjerne med ullsokker eller lignende for å holde varmen på føttene. Flere flyselskaper tilbyr pledd og sokker på flyet, spesielt på langdistanseruter, men det finnes unntak. Derfor kan det være lurt å være på den sikre siden. I verste fall har du et skjerf du kan bruke som pute.

8. Setevalg

Skal du oppgradere reisen betraktelig kan du velge å betale for businessklasse. Men dette er noe ikke alle kan eller ønsker å bruke penger på. Et mer budsjettvennlig valg er å velge sete ved nødutgangen, der er beinplassen bedre. Det mest økonomiske er å velge et normalt sete.

Det viktigste er uansett at du tar en titt på setekartet og velger det setet som passer deg best. Kanskje du foretrekker å sitte nærme et toalett, eller har preferanser på hvor i flyet du vil sitte. For deg som ikke trenger å gå fra setet ofte, kan turen fort bli mer komfortabel med vindusplass. Da kan du lene deg inntil veggen. Enkelte foretrekker heller å sitte ved midtgangen, da har du mer frihet til å bevege deg. Midtgangssetet kan også være et lurt tips om du ønsker å lure til deg litt ekstra beinplass ved å ha føttene i midtgangen. Vær obs på at mat- og drikketrallene kjører forbi flere ganger mens flyet er i luften, og det kan derfor være til dels upraktisk.